Umflătură de la căpușă. Cum să eviți infectarea cu encefalită

de: BZI.ro
09:22, 12 iul. 2022

Din moment ce ai observat o umflătură de la căpușă trebuie să iei situația în serios și să acționezi rapid. Cel mai bun lucru de făcut în această situație este să mergi imediat la un medic. În primul rând, există o mare probabilitate să nu reușiți să eliminați singur căpușa. Capul căpușei se poate desprinde și rămâne în interiorul plăgii.

Uneori, campingul este evitat de mai multe persoane din cauza fricii de a fi mușcat de diverse insecte. Cea mai mare îngrijorare este căpușa. Însuși faptul că atunci când o persoană este înțepată de o căpușă aceasta se scufundă adânc sub piele, iar o parte din ea poate rămâne în corp, provocând supurație și umflătură. Este bine să fii atent deoarece acestea se pot ascunde chiar în grădina ta pe plante cățărătoare. Unele dintre acestea poartă un virus care provoacă encefalită, adică inflamația creierului. Acest lucru este plin de consecințe periculoase, până la dizabilitate și moarte. O căpușă flămândă este foarte mică, cam de dimensiunea unei semințe de mac. Lipită de o persoană, o căpușă poate rămâne pe corp până la 12 zile și în acest timp crește până la dimensiunea unei mingi cu un diametru de 2 cm. Dacă căpușa nu a fost observată imediat, atunci poate apărea disconfort în 1-2 zile. Inflamația începe la locul mușcăturii, iar rana care rămâne după mușcătură poate să nu se vindece mult timp după incidentul neplăcut.

Atunci când căpușa s-a blocat iar spitalul este departe, ar trebui să o scoateți singur

Umflătură de la căpușă. Primele semne care îți indică faptul că se dezvoltă boala

Encefalita nu se dezvoltă imediat. O boală periculoasă poate apărea după două-trei săptămâni. Apoi, persoana infectată se confruntă cu primele simptome sub formă de stare generală de rău, somnolență și o ușoară creștere a temperaturii.

Dezvoltarea encefalitei se manifestă printr-un set de semne. În primul rând apar durerile musculare de natură inexplicabilă, febră, convulsii, vărsături, conștiință încețoșată, letargie sau, dimpotrivă, aleatorie a mișcărilor. Uneori pot apărea și halucinații.

Deoarece aceasta este o boală care afectează sistemul nervos, riscul de paralizie este destul de mare. Drept urmare, o persoană nu poate merge, nu-și poate ridica brațele și, în cazurile severe, nu poate să-și țină capul.

Consecințele encefalitei transmise de căpușe pot fi epilepsia, tulburările circulatorii, pierderea abilităților cognitive. Dacă sistemul respirator suferă din cauza leziunilor cerebrale, riscul de deces crește destul de mult.

După o mușcătură de căpușă, sunt posibile trei scenarii

De ce trebuie să apelezi la medic imediat ce observi că ai fost mușcat de o căpușă

Este bine să apelezi la medic deoarece căpușa poate fi zdrobită în timpul procedurii și extragerii de singur stătător. Otrava de la o aceasta poate pătrunde în corp chiar și prin piele. Există riscul de infecție în timpul extragerii.

De asemenea, chiar dacă ai reușit să îndepărtezi singur căpușa, este imposibil să știi dacă a fost infectată și tot trebuie să contactezi un specialist pentru a o verifica. Potrivit statisticilor, din 100 de persoane care au suferit de o mușcătură de căpușă, 10 se infectează cu virusul encefalitei.

Dacă căpușa rămâne pe piele, cel mai probabil și-a afundat capul suficient de adânc și nu va cădea singură. Trebuie îndepărtat cu grijă. Din moment ce mergi la urgență pentru a extrage căpușă te vei asigura că vei minimiza la maxim posibil riscul de a contacta acest virus. Acolo, riscul bolii este minimizat prin introducerea de gammaglobuline anti-encefalite. De asemenea, este important să faceți acest lucru în câteva ore după contactul cu căpușa.

Dacă căpușa rămâne pe piele, cel mai probabil și-a afundat capul suficient de adânc și nu va cădea singură

Cum să tratezi și să dezinfectezi locul mușcăturii. Scenariile posibile

După o mușcătură de căpușă, sunt posibile trei scenarii. Setul de acțiuni pentru a vindeca locul mușcăturii depinde de acestea.

Dacă ai observat doar o mușcătură fără ca insecta să fie băgată în piele atunci este suficient să dezinfectezi rana cu alcool, clorhexidină sau orice alt antiseptic. Dacă în apropiere ai apă și săpun, cel mai bine este să clătiți mai întâi zona mușcăturii.

În cazul în care capul a rămas în corp. Nu o vei putea scoate singur. Ungerea cu ulei sau smântână grasă nu va duce la nimic. Este suficient să tratați cu o soluție de iod, și puteți aștepta până când capul se usucă și iese singur.

Atunci când căpușa s-a blocat iar spitalul este departe, ar trebui să o scoateți singur. Acest lucru se poate face, de exemplu, cu o pensetă. Pentru a face acest lucru, insecta este prinsă cu o pensetă cât mai aproape de cap și trasă, întorcându-se în jurul axei sale. După aceea, tratează rana, ca în prima opțiune.

Zona mușcată poate provoca o umflătură de la căpușă și mâncărime. Mai ales dacă victima este predispusă la alergii. Pentru a calma mâncărimea, este mai bine să luați un antihistaminic, de exemplu, Suprastin.

Capul căpușei se poate desprinde și rămâne în interiorul plăgii