UMF Iaşi a admis peste 500 de studenţi străini. Câţi bani încasează universitatea

de: Elena Nicoleta BUJOR
10:26, 01 sept. 2021

Locurile puse la dispoziţia candidaţilor străini la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi (UMF) s-au ocupat în mare parte. Astfel, peste 500 de studenţi din peste 75 de ţări au fost admişi. Aceştia au respectat şi completat toţi paşii care sunt obligatorii înscrierii pentru a începe primul an de medicină, în toamnă.

Medicină generală a fost cea mai căutată, în limba franceză, unde s-au bătut 4 candidaţi pe un loc.

Peste 1.800 de dosare, depuse la UMF Iaşi

La cea mai cunoscută unitate de învăţământ superior de medicină, UMF Iaşi, au fost depuse peste 1.800 de dosare de înscriere, dintre care nu mai puţin de 1.284 au fost declarate eligibile. Trierea candidaţilor a fost făcută în funcţie de punctajul stabilit în urma documentelor depuse de aceştia.

Conform datelor transmite de universitate, la medicină generală, cu predare în limba franceză, au fost 633 de dosare eligibile pe 150 de locuri disponibile. La medicină generală, limba engleză, au fost 374 de dosare depuse, 221 declarate eligibile, pe 200 de locuri, în timp ce la medicină dentară, limba franceză, au fost 445 de dosare depuse, dintre care 342 eligibile, pe 100 de locuri disponibile.

Aceste trei specializări au fost cele mai căutate din cele nouă puse la dispoziţie de către UMF, cu predare în limba engleză, franceză şi în română.

Ce taxă plătesc studenţii de la medicină

Dacă cei 500 de studenţi străini achita o taxă anuală de 7.000 de euro, fiind 3,5 milioane de euro/ pe an. Făcând un calcul simplu, dacă cei 500 de studenţi achita cei şase ani de studiu, Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi încasează nu mai puţin de 21 de milioane de euro doar din taxele acestei generaţii.

Reprezentanţii UMF Iaşi au transmis că a fost concurenţă şi în acest an, iar bacalaureatul nu mai este în prezent un criteriu major ca în alţi ani. În acest an un criteriu important a fost cel al scrisorilor de recomandare din partea profesorilor din liceu, dar şi activitatea de voluntariat.

Studenți la medicină voluntari în pandemie, premiați pentru munca depusă

În edițiile anterioare ale Cotidianului BZI a fost ilustrată povestea lui Teodor Marian. Acesta era un simplu student de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Griogore T. Popa” din Iași până a ales să facă voluntariat în spitalele din Iași, în plină pandemie de coronavirus. Acesta este viitor medic, student în anul 6 și și-a împărțit timpul între facultate și a salva vieți. La doar 26 de ani a devenit unul dintre eroii Iașului luptând în prima linie alături de medicii de la UPU-SMURD din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași.

„Mi-am dorit foarte mult să mă înscriu în programul de voluntariat, din dorința de a învăța și de a progresa. Am vrut să dobândesc și câteva cunoștințe practice, pe care trebuia să le adaug în cunoștințele teoretice pe care le aveam deja din facultate. Am considerat că această experiență o să mă ajute pe viitor și am simțit că fac ceva pentru oamenii aflați în suferință și că fac un bine. Activitatea mea ca voluntar în cadrul secției UPU-SMURD din cadrul Spitalului «Sf. Spiridon» Iași a început în luna decembrie 2020 și am încheiat în mai 2021. M-am oprit pentru că în iunie începeam sesiunea la facultate și nu mai făceam față. Nici nu am simțit când au trecut 6 luni”, a declarat Teodor Marian, student UMF Iași.