Umbrele războiului din Ucraina: ISU Iași evaluează adăposturile de protecție civilă din județ
Conflictul dintre Rusia și Ucraina a pus în alertă România care se pregătește pentru cel mai terifiant scenariu. Raed Arafat solicită verificarea adăposturilor de protecție civilă, pentru ca fiecare oraș să fie pregătit pentru situația în care va fi recomandarea ca civilii să se refugieze.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Iași anunță care sunt măsurile care vor fi luate în următoarea perioadă pentru buna desfășurare a activităților în cazul în care România s-ar confrunta cu o stare de urgență, care ar obliga românii să își găsească un adăpost sigur în cazul în care vor exista bombardamente.
Georgică Onofreiasa, despre adăposturile de protecție civilă: ,,Este doar o procedură de prevenție!”
Războiul dintre cele două țări aflate în conflict a afectat și România din unele puncte de vedere, românii luând în serios starea critică în care au fost puși ucrainenii care au plecat din țară odată cu începerea bombardamentelor.
În cazul în care țara noastră se va confrunta cu o astfel de situație, autoritățile anunță care sunt locurile în care se pot adăposti oamenii în fața pericolelor create de eventualele atacuri în caz de război. În urma declarațiilor făcute de către șeful DSU, Raed Arafat, adăposturile de protecție civilă din întreaga țară trebuie să fie verificate, deținătorii și utilizatorii acestor adăposturi având obligația de a îndeplini normele și măsurile pentru menținerea lor în stare de funcționare, contravențiile sancționându-se cu amendă de la 500 la 5.000 lei. În momentul de față, cele 170 de centre din Iași, vor fi verificate preventiv de către autoritățile locale.
,,Este doar o procedură de prevenție în cazul în care România se va confrunta cu o astfel de situație de război. Ordinul domnului Raed Arafat a fost pentru întreaga țară, evaluarea acestor centre având loc anual”, a precizat sublocotenent Georgică Onofreiasa, purtător de cuvânt al ISU Iași.
Cetățenii au obligația să respecte normele și regulile de protecție civilă stabilite de autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și de conducătorii instituțiilor publice, ai agenților economici ori ai organizațiilor neguvernamentale, după caz.
Doar 11 centre de adăpost în județul Iași
Siguranța ieșenilor este unul dintre aspectele importante pe care autoritățile le-au luat în vedere în ultimele zile, întrucât tot mai multe persoane ridică semne de întrebare în legătură cu felul în care va fi afectat orașul nostru de conflictul dintre țările care au produs deja un număr de sute de morți.
În județul Iași există doar alte 11 centre special realizate în Paşcani, Valea Lupului, Leţcani, Podu Iloaiei, Miroslava, Holboca și Victoria, reprezentând adăposturile de protecție civilă care vor fi evaluate în următoarele zile.
Conform ISU, adăposturile pentru protecția civilă pot fi reprezentate de către clădirile noi prevăzute cu subsol, care au aria mai mare de 600 de metri pătrați, reprezentând sedii ale autorităților şi instituțiilor publice locale, având destinaţia de gară, autogară şi aerogară, folosite pentru învățământ, supraveghere sau îngrijire.
Totodată, în acest scop pot fi folosite și stațiile de metrou și extinderile de construcții existente, prevăzute cu subsol, cu aria construită mai mare de 150 metri pătrați.
Conducerea ISU anunță faptul că zilele următoare va avea loc evaluarea acestor spații, adăposturi de protecție civilă, o asigurare a operativității acestora prin punerea accentului pe informarea şi pregătirea responsabililor adăposturilor, a administrațiilor publice locale, operatorilor economici, instituțiilor şi administrațiilor de locatari privind repunerea acestora în stare de folosință, în vederea luării celor mai bune decizii pentru ieșeni.