Ultimatum la UDMR. Sau la PNL? Sau dublu șantaj?
Președintele Klaus Iohannis s-a dezlănțuit. Cu certitudine, la presiunea Comisiei Europene. Împotriva UDMR. Legat de fulminantul discurs al lui Viktor Orban. Și o face în stil timativ. Atât la adresa UDMR, cât și la adresa PNL. Care pot fi consecințele?
Maestrul Ion Cristoiu nu a ratat acest eveniment. Și a făcut o analiză profundă și extrem de interesantă. Plecând de la o premisă cât se poate de corectă. Și anume că UDMR, care și-a exprimat solidaritatea cu Viktor Orban și chiar admirația pentru acesta, nu va retracta. Și în niciun caz nu va întoarce armele împotriva premierului de la Budapesta. Iar PNL, forțat de președinte să ia o atitudine tranșantă, este de presupus că va încerca să forțeze scoaterea UDMR de la guvernare. Și ruperea coaliției. Analiza lui Cristoiu mă obligă ca, la rândul meu, să-mi exprim un punct de vedere ușor diferit.
Mai marii UE, după opinia mea, s-au opărit, nu atât pentru o afirmație discutabilă din finalul discursului lui Viktor Orban legată de rasa maghiară, cât de analiza extrem de dură și de bine argumentată a uriașelor vulnerabilități, acumulate în ultimii ani, în mecanismele Uniunii Europene. O analiză mai dură și în același timp mai pertinentă, decât a fost făcută vreodată. Cumva, birocrația bruxelleză trebuiau să îi dea peste degete lui Viktor Orban. Și l-au angajat pe post de gâde pe președintele Klaus Iohannis. Iar Iohannis s-a executat. Acum, în aceeași logică ar trebui să se execute și UDMR. Adică să abjure. Ceea ce este clar că nu se va întâmpla. Iar aici intervine a doua somație. Partidul prezidențial trebuie să pună piciorul în prag. Nu ajung simple declarații critice la adresa liderilor UDMR, care au acceptat senin și apoi au aplaudat discursul lui Viktor Orban. Iar UDMR nu se va dezice. În aceste condiții, PNL are obligația, se poate lesne deduce, să forțeze ruperea coaliției prin scoaterea UDMR de la guvernare. Dar cum ar putea să facă acest lucru?
Ejectarea UDMR din coaliția de guvernare nu se poate face fără acordul PSD. Este la mintea cocoșului, însă, că PSD, care se pregătește, în baza ,,rotativei”, să aducă un premier la palatul Victoria, nu va accepta să se vulnerabilizeze. Și să rămână, în viitor, la mâna PNL. Sau, și mai grav, nu va accepta să contribuie în vreun fel, în plin război, la granițele noastre la declanșarea unei grave crize politice. Iar dacă PNL nu iese din cuvântul lui Iohannis, iar PSD rămâne ferm pe poziții, ce urmează?
Urmează, fie că președintele Klaus Iohannis va fi transformat într-un actor politic de mâna a șaptea, la finalul celui de-al doilea mandat al său fiind total compromis, fie că PNL, rămânând solidar cu șeful său, va părăsi guvernarea.
Și se poate ajunge astfel, pe o scurtătură, fix la scenariul pe care l-am distribuit vineri.