Ultima șansă să admirați expoziția „Flori de toamnă” din Grădina Botanică Iași. Deja, 26.325 de persoane au ales să admire frumusețea naturii din Copou (GALERIE FOTO EXCLUSIV)

de: Valentin Hutanu
02:00, 14 nov. 2020

Expoziția de flori, fructe și semințe „Flori de toamnă” din Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași se închide mâine, 15 noiembrie 2020. Este ultima șansă pentru public pentru a admira unul dintre cele mai spectaculoase evenimente ale anului. De precizat că, până pe 12 noiembrie, 26.325 de persoane au ales să admire frumusețea naturii din Copou.
Astfel, în vistieria instituției au fost încasări de peste 100 de mii de lei

Expoziția de flori, fructe și semințe „Flori de toamnă” din Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași se închide mâine, 15 noiembrie 2020! Până joi, 12 noiembrie, 26.325 de persoane au ales să admire frumusețea naturii din Copou. În vistieria instituției au fost încasări de peste 100 de mii de lei.

„În perioada 25 octombrie – 12 noiembrie au vizitat expoziția «Flori de toamnă» 26.325 de persoane care au achitat fie un bilet întreg în valoare de 6 lei, fie redus, în valoare de 3 lei. La acest număr de vizitatori trebuie adăugate și persoanele care beneficiază de gratuitate conform legii, studenții, angajații și invitații Universității noastre”, a precizat prof. univ. dr. Cătălin Tănase, directorul Grădinii Botanice „Anastasie Fătu”.

Evenimentul a debutat în anul 1976, ajungând în acest an la cea de-a XLIV-a ediție, dedicată aniversării a 160 de ani de la fondarea Universității „Cuza”

Acest eveniment a debutat în anul 1976, ajungând în acest an la cea de-a XLIV-a ediție, care este dedicată aniversării a 160 de ani de la fondarea Universității „Alexandru Ioan Cuza”. Tema expoziției intitulată „Semper sint in flore!” – reprezintă omagiul Grădinii Botanice pentru generațiile care au contribuit la edificarea primei Universități moderne din România, însoțit de această urare pentru toți membrii comunității academice. În spațiile expoziționale sunt prezentate colecții unice de crizanteme, tufănele, varză ornamentală, ardei și dovleci decorativi, precum și eșantioane de fructe și semințe, care aparțin unor specii de plante indigene și exotice. Angajații Grădinii Botanice au gândit și realizat special pentru această ocazie aranjamente florale care reprezintă simboluri specifice mediului universitar, dar și forme topiare vegetale deosebite.

În fiecare toamnă, Grădina Botanică din Iași organizează această expoziție și marchează un eveniment special- înflorirea crizantemelor, simbolul longevității, eleganței și nobleței

În Grădina Botanică, crizantema a fost introdusă în cultură în anul 1975, inițial cu doar 3 soiuri, însă de-a lungul anilor speciile și soiurile au fost diversificate, iar numărul acestora a crescut continuu, pentru ca în prezent să alcătuiască o colecție unicat în România ca diversitate, valoare științifică și abordări noi la formele de cultură. La această ediție sunt expuse 212 soiuri de Chrysanthemum grandiflorum (crizantema pentru floare tăiată), dintre care 23 de soiuri omologate în România au fost obținute în cadrul Grădinii Botanice. Colecția include toate categoriile de inflorescențe conform clasificărilor general acceptate la nivel internațional, soiuri noi aclimatizate, introduse recent, dar și soiuri care se pretează pentru cultura la ghiveci sau în câmp deschis.

Sunt expuse 209 soiuri de Chrysanthemum indicum (tufănele sau dumitrițe), dintre care 14 soiuri omologate la nivel național au fost obținute în cadrul Grădinii Botanice

De asemenea, sunt expuse 209 soiuri de Chrysanthemum indicum (tufănele sau dumitrițe), dintre care 14 soiuri omologate la nivel național au fost obținute în cadrul Grădinii Botanice. O valoare patrimonială inestimabilă o prezintă cele 31 de soiuri românești vechi, tradiționale, care în prezent sunt amenințate cu dispariția din grădinile țărănești. În prezent sunt cultivate și 26 de specii ale genului Chrysanthemum, între care se regăsesc și genitorii principali ai tuturor soiurilor aflate astăzi în cultura – C. indicum și C. morifolium. Printre alte specii ale genului Chrysanthemum se numără și specii cu diferite utilizări în tradiția chineză, japoneză, coreeană și vietnameză: crizantema alimentară – C. nankingense, crizantema aromatizantă – Balsamita major, crizantema folosită în extracția de insecticide – Tanacetum parthenium, crizantema medicinală – Tanacetum vulgare și crizantema folosită în China pentru aportul de pigment în obținerea soiurilor cu încadrare în gama roz – Chrysanthemum zawadskii.

În spațiile expoziționale sunt prezentate și colecțiile de varză ornamentală, ardei și dovleci decorativi, precum și eșantioane de fructe și semințe

În spațiile expoziționale sunt prezentate și colecțiile de varză ornamentală, ardei și dovleci decorativi, precum și eșantioane de fructe și semințe, care aparțin unor specii de plante ornamentale, alimentare și medicinale, cu origini bio-geografice diferite, cultivate în secțiile Grădinii Botanice. În acest cadru sunt expuse 10 specii și subspecii ale genului Capsicum, cu 122 de soiuri și hibrizi, dintre care 16 soiuri sunt prezentate pentru prima dată în expoziție: Capsicum annuum „Black Olive”, Capsicum annuum „Cayenne Chocolate”, Capsicum annuum „Thunder Mountain Longhorn”, Capsicum baccatum „Aji Omnicolor”, Capsicum chinense „Dorset Naga”, Capsicum chinense „Aribibi Gusano”, Capsicum chinense „Fidalgo Roxa” etc.

Cele mai iuți 3 soiuri de ardei din lume, cu grade de iuțeală cuprinse între 1.000.000-2.000.000 unități Scoville, expuse la Grădina Botanică

În acest an, sunt expuse soiurile „Carolina Reaper”, „Trinidad Moruga Scorpion” și „7 Pot Douglah”, oficial cele mai iuți 3 soiuri de ardei din lume, cu grade de iuțeală cuprinse între 1.000.000-2.000.000 unități Scoville. De asemenea, sunt prezentate 13 specii aparținând genului Solanum, originare din Europa, Asia, Australia, America și Africa, plante toxice sau medicinale, cu caractere morfologice distincte și unice. Noutățile expoziției din acest an sunt tzimbalo (Solanum caripense) din America de Sud, specie cultivată în regiunea de origine, cu fructe bogate în vitamine și minerale, Solanum linnaeanum originar din Sudul Africii, specie în întregime toxică și zarna africană (Solanum marginatum), originară din Etiopia și Etritreea, specie medicinală, cu proprietăți cardiotonice și imuno-modulatoare.

Vor fi expuse 200 de soiuri de dovleci decorativi care aparțin genului Cucurbita, 10 soiuri ale genului Cucumis

Vor fi expuse 200 de soiuri de dovleci decorativi care aparțin genului Cucurbita, 10 soiuri ale genului Cucumis (castraveți țepoși africani), soiurile „Crystal Lemon” (castravete de culoarea lămâii) și „Soo-Yoo-Long” (castravete lung), Cyclanthera pedata (castraveți sălbatici), Diplocyclos palmatus (castravetele cu dungi), Melothria scabra „Cucamelon” (castravete mexican), 3 soiuri ale genului Luffa (burete vegetal) și 36 de soiuri de Lagenaria (tigva), alături de Momordica charantia (insulina vegetală sau castravetele amar), Benincasa hispida (dovleacul de ceară sau pepenele de iarnă) și Trichosanthes cucumerina (tărtăcuța șarpe), cu origini geografice în diferite zone din America de Sud, Africa sau Asia.

Colecția de varză cu valoare decorativă, alimentară și medicinală cu diferite origini reunește 67 taxoni, ce aparțin la patru specii

Și la această ediție s-au remarcat zooforme topiare realizate din diferite soiuri de dovleci, castraveți țepoși sau cu dungi și semințe, care reflectă imaginația, pasiunea, dar și creativitatea angajaților care se ocupă de întreținerea acestei colecții. Colecția de varză cu valoare decorativă, alimentară și medicinală cu diferite origini reunește 67 taxoni, ce aparțin la 4 specii (Brassica oleracea, Brassica elongata, Brassica juncea și Brassica rapa) din care 14 soiuri și 53 hibrizi F1, 36 cu valoare ornamentală, însumând aproximativ 6.000 de exemplare. Cu prilejul acestui eveniment vor fi prezentați pentru prima dată 8 hibrizi ornamentali: „Flare White”, „Flare Rose”, „Nagoya Red”, „Nagoya Rose”, „Nagoya White” și alimentări „Rubin”, „Juniusi Orias”, „Proxima”, „Summer Purple”, „Delikatess White”, „Delikatess Blauer” și „January King 3”. Expoziția este deschisă între orele 9:00-16:00, până mâine, 15 noiembrie 2020. Prețul unui bilet este de 6 lei, iar pentru grupurile organizate de 3 lei. Fotografiatul este liber.