Ultima „boală” a elevilor. A apărut fobia de școală. Iată prin ce trec cei care suferă de acest sindrom: „Invocă motive medicale”
Într-o săptămână, începe anul școlar 2024-2025, însă un fenomen îngrijorător ia amploare în rândul elevilor! Ioan Gotcă, psiholog la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi, oferă suport psihologic copiilor care au trecut prin lucruri greu de imaginat, iar în ultimul timp a observat o creștere semnificativă a elevilor care au fobie de școală.
Fobia de școală, un nou sindrom pe care îl confruntă elevii
Fobia de școală este un nou sindrom pe care îl confruntă tot mai mulți elevi ieșeni! Această tulburare apare la copiii care refuză constant să meargă la școală, însă se declanşează, de cele mai multe ori, la început de an şcolar. Cei care trec prin așa ceva au nevoie de suport psihologic specializat, dar înainte de asta, au nevoie ca familia să le fie aproape.
De cele mai multe ori, elevii care se confruntă cu această tulburare sunt victimele bullyingului, fenomen care a luat amploare în toate școlile din România. Ioan Gotcă, psiholog la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi, a observat o creștere semnificativă a elevilor care au fobie de școală.
„Am copii care, din diferite motive, au avut niște șocuri puternice și refuză să meargă la școală sau au fobia de școală. Când ajung în fața școlii, încep imediat să plângă. Procentul celor care simt un stres puternic în legătură cu începerea noului an școlar este destul de îngrijorător în ultimul timp, pentru că problema bullyingului este pe scară largă. Majoritatea copiilor pe care i-am întâlnit eu, un procent de 25 la sută, se plâng de asemenea probleme, cei cu care fac consiliere abordează cu totul altfel problema și învață să reacționeze corespunzător. Cei care sunt mai timizi trebuie să fie susținuți, în primul rând, de către familie. Din păcate, nu toți au membrii familiei acasă, mulți sunt plecați în străinătate, la muncă, și aici sunt probleme. Unii se lasă definitiv de școală, dar mai mult sunt cei din mediul rural și invocă, de cele mai multe ori, lipsurile materiale”, declară Ioan Gotcă, psiholog.
Elevii invocă probleme de sănătate pentru a sta acasă
Fobia de școală se manifestă de la copiii de grădiniță până la cei de clasa a X-a. Unii invocă diferite probleme de sănătate – dureri locale – pentru a sta acasă.
„Am întâlnit elevi care au invocat tot felul de motive medicale, pentru a nu merge la școală, diferite probleme de sănătate, iar prin asta încearcă să se eschiveze, să amâne mersul la școală. Forțează nota și preferă să nu se ducă la anumite activități, iar eu îmi dau seama prin simplul fapt că nu îi interesează nici măcar să meargă să-și ia rechizite. Vorbim aici de copii de grădiniță, până la elevi de clasa a X-a. Sunt copii care au fost loviți și au rămas traumatizați”, mai spune Ioan Gotcă, psiholog.
Un alt lucru îngrijorător este vârsta tot mai fragedă a copiilor care încep să fumeze sau să vapeze diferite dispozitive electronice. Încă din clasele a IV-a, a V-a, elevii intră în contact cu primele tentații interzise, văzând, auzind indirect sau direct în anturajul lor.
„Pe mine, personal, mă îngrijorează în mare măsură riscul copiilor de a fi expuși la fumat și la substanțele interzise. Cei mai vulnerabili pe care i-am găsit că fumează sunt în clasa a IV-a și a V-a, deoarece ofertele sunt la tot pasul și cad ușor în plasă. Este o vârstă foarte fragedă și nu au capacitatea de a înțelege care sunt riscurile”, adaugă Ioan Gotcă, psiholog.
Elevii care, din diverse motive, sunt stresați înainte de începerea anului școlar au nevoie de suport, în primul rând, din partea membrilor familiei.