Uleiuri esentiale. Tot mai multi le folosesc, dar nu toti stiu asta si isi pot pune viata in pericol
Avem nevoie de uleiuri esentiale? Desi este adevarat ca uleiurile ofera anumite beneficii pentru sanatate, acestea au si potentialul de a provoca daune. Cum trebuie folosite si mai ales ce nu trebuie sa faceti cu uleiurile esentiale, afla in randurile de mai jos, de la un specialist.
Aroma de lavanda poate calma nervii? Uleiul esential de eucalipt in amestec cu uleiul de cocos masat pe piept ne ajuta sa respiram mai usor? Unele uleiuri esentiale, precum cel de lavanda si eucalipt, au castigat popularitate in aromaterapie si sunt uneori folosite ca alternative la produsele farmaceutice traditionale. Desi sunt in general in siguranta, trebuie sa tineti cont de cateva lucruri daca decideti sa le incercati.
Din ce sunt facute astfel de uleiuri esentiale? Uleiurile esentiale rezulta din distilarea la aburi a radacinilor, tulpinilor, frunzelor, florilor si scoartei plantelor. Aceste uleiuri esentiale sunt puternic concentrate si pot fi inhalate, ingerate sau aplicate pe piele printr-o lotiune, crema sau ulei.
„Exista mii de plante diferite care pot fi folosite pentru a produce diferite extracte”, spune dr. Susan Rabizadeh, seful Clinicii Dermatologie de la Cedars-Sinai.
Uleiuri esentiale: cum le folosim
Desi este adevarat ca uleiurile ofera anumite beneficii pentru sanatate, acestea au si potentialul de a provoca daune. Femeile insarcinate si persoanele care au sistemul imunitar compromis ar trebui sa le evite. De asemenea, nu trebuie folosite la bebelusi.
Pentru a va bucura de efectele aromoterapiei – terapia care foloseste uleiuri esentiale – ar fi bine sa tineti cont de unele lucruri esentiale. De exemplu, nu ignorati eticheta. „Spre deosebire de medicamentele eliberate pe baza de reteta si medicamentele OTC, uleiurile esentiale nu sunt reglementate. Ingredientele si procentul de ulei din fiecare articol difera, asa ca este esential sa cititi eticheta. Unii producatori chiar dilueaza uleiurile cu alte ingrediente”, sustine dr. Rabizadeh.
Cel mai bun sfat: studiati diferite uleiuri, inclusiv riscurile si beneficiile acestora, si alegeti o marca de incredere. Adresati-va medicului sau unui aromaterapeut pentru recomandari.
Folositi un ulei de transport. Uleiurile esentiale sunt puternice, atat de puternice incat iti pot arde pielea. Daca lucrati cu un ulei esential pur (fara ingrediente adaugate), diluati uleiul cu un ulei vegetal usor. Puteti sa-l diluati in ulei de nuca cocos, migdale sau jojoba. Evitati sa folositi uleiuri esentiale – chiar si diluate – pe pielea deteriorata (daca aveti rani).
Test pentru uleiuri esentiale
Faceti un test inainte de a folosi orice ulei esential. Aplicati uleiul esential diluat intr-un ulei vegetal pe o zona mica de piele, sugereaza dr. Rabizadeh. Asteptati 24 de ore pentru a va asigura ca nu irita pielea. Abia apoi puteti sa-l folositi pe o zona extinsa.
Atentie si la modul de folosire! Uleiurile care sunt sigure atunci cand sunt inhalate pot fi toxice daca sunt consumate si invers. Ingerati numai uleiuri concepute in acest scop si consultati-va cu furnizorul de servicii medicale despre interactiunile potentiale. „Evitati aplicarea uleiurilor comestibile pe piele. Si nu difuzati uleiurile in aer daca suferiti de astm sau de alergii”, recomanda medicul.
Nu exagerati si nu le folositi pentru a inlocui medicamentele
Uleiurile sunt puternice. „Majoritatea uleiurilor sunt prea puternice pentru a fi folosite ca atare”, spune dr. Rabizadeh. Chiar si o cantitate mica de ulei diluat poate fi uneori prea mult. La fel ca in cazul medicamentelor fara prescriptie medicala si a celor cu reteta, utilizati cea mai mica doza posibila pentru a obtine efectul dorit.
Nu folositi uleiuri esentiale in locul medicamentelor. „Uleiurile nu sunt un inlocuitor pentru medicamentele eliberate cu sau fara reteta. Deoarece nu sunt aprobate de FDA, exista putine studii privind siguranta sau eficacitatea acestora, in special pentru conditii specifice”, completeaza dermatologul.
Reactiile adverse la uleiuri esentiale pot fi usoare – cum ar fi pielea rosie, iritata – sau severe, cum ar fi arsurile chimice si tulburarile respiratorii. Iar administrarea uleiurilor pe cale orala, chiar si cateva picaturi intr-o sticla de apa, poate creste riscul unor reactii negative, spune dieteticianul Stephanie Cramer.
Daca aplicati sau ingerati un ulei esential si dezvoltati orice fel de reactie, chiar si usoara, incetati sa utilizati imediat uleiul si consultati un profesionist in sanatate.
Nu folositi uleiuri fotosensibile la soare
Uleiurile de citrice, cum ar fi cele de lime, lamaie si bergamota, de exemplu, pot produce eruptii cutanate sau chiar arsuri grave daca le folositi inainte de a va expune la soare. De asemenea, folositi uleiurile esentiale cu multa atentie. Doar pentru ca un produs este „natural” sau „organic”, nu inseamna ca nu are potentialul de a provoca daune. „Iedera otravitoare este naturala, dar daca o freci pe piele, vei avea o reactie”, spune dr. Rabizadeh.
Exista mii de substante chimice in plante care au proprietati vindecatoare, dar multe pot interactiona, de asemenea, cu medicamentele si pot provoca reactii alergice.
„Daca sunteti interesat sa utilizati uleiuri esentiale pentru o anumita afectiune, discutati cu un specialist in medicina integrativa si functionala. Sau faceti o programare la un aromaterapeut certificat, nu la un agent de vanzari al companiei vanzarilor companiei”, spune Cramer.