Uleiul de lavandă produs la Iași ar putea fi folosit în tratarea cancerului. Producător: „Testele au început în urmă cu doi ani” – FOTO
Uleiul de lavandă produs la Iași ar putea fi utilizat pentru tratarea cancerului. Specialiștii analizează produsul care provine de pe o plantație cu lavandă din comuna Movileni, ce aparține familiei Balla
Specialiștii analizează uleiul esențial de lavandă, produs la Iași, ce ar putea fi utilizat în tratarea unor anumite tipuri de cancer. Testele au demarat în urmă cu doi ani.
„Uleiul esențial produs de noi este testat și pentru tratarea cancerului. Încă mai sunt în curs teste. Nu se poate bea ca atare și îți trece cancerul. Este testat pentru anumite tipuri de cancer, dar și pentru diabet. Specialiștii decid cum este consumat și cât trebuie consumat. Lavanda conține anumite substanțe care ar ajuta la distrugerea celulelor canceroase, dar numai în cazul unor anumite tipuri de cancer, de aceea spun că specialiștii se ocupă de asta. Testele care au ieșit până acum arată că ar omorî acele celulele canceroase. Dar specialiștii decid. E vorba de specialiști care testează lavanda pentru a trata cancerul. Cel care a creat soiul de lavandă ce îl avem noi a venit cu ideea să testeze lavanda și în această direcție. El a studiat mult această plantă, are și masterul făcut doar pe lavandă, studiile sunt făcute, de câțiva ani, de către el. Face cercetare, studii, deci este axat pe asta. Testele au început în urmă cu doi ani, urmează și alte teste, care să fie sigure. Sperăm să fie gata cât de curând. Lavanda are multe proprietăți. În afară că e antiseptic și antiinflamator, cei mai mulți cumpără lavanda pentru relaxare”, susține Monica Balla, producătorul din Iași care deține, în Movileni, împreună cu soțul său cinci hectare cu lavandă.
Uleiul de lavandă produs la Iași ar putea fi utilizat pentru tratarea cancerului
Soiul de lavandă cultivat la Iași este unic, de aceea uleiul esențial are proprietăți multiple.
„Noi avem un soi unic, nu prea există în România, nici în afară. Se numește Latifolia angustifolia și este creat în București, de asta este înalt și frumos. Este un soi mai special față de celelalte soiuri. Noi, de la început, am făcut demersuri pentru a înregistra cultura în sistemul ecologic, am reușit să facem asta, am făcut testele dermatologice pentru produsele noastre. Anul acesta, suntem în curs de procesare a uleiului esențial și a apei florale pentru certificat ecologic. Am demarat demersurile pentru obținerea documentelor de la instituțiile abilitate pentru că terenul nostru cu lavandă se află într-o zonă protejată și avem produse extrase din această zonă”, mai spune Monica Balla.
Ieșeanca a muncit mai mulți ani în străinătate, iar banii câștigați i-a investit în plantație. De asemenea, a accesat un proiect european pentru a deschide și un punct de distilare a lavandei.
„Festivalul Lavandei”, organizat la Iași
În această perioadă, se va desfășura „Festivalul Lavandei” în câmpul de la Movileni. În edițiile precedente, au fost numeroase personalități, iar organizatorii anunță noi surprize în acest an. Lavanda sau levănțica are numeroase beneficii și întrebuințări, fiind utilizată din cele mai vechi timpuri. Este utilizată pentru gătit, în medicina naturistă, în uleiuri și tincturi, dar și industria cosmetică. În uleiul de levănțică au fost identificate aproximativ 100 de substanțe fitochimice individuale. Astfel, uleiul de lavandă produs la Iași ar putea fi utilizat în tratarea unor anumite tipuri de cancer.