Ulei de pește pentru copii. Când este recomandat să administrezi remediul?
Mamele și bunicile noastre adoră să vorbească despre beneficiile uleiului de pește pentru copii, despre efectele sale pozitive asupra sistemului osos, imunității, dezvoltării vederii și a creierului. Iar entuziasmul lor este de înțeles, pentru că la acea vreme incidența rahitismului era mult mai mare decât acum și pur și simplu nu existau medicamente cu vitamina D.
În zilele noastre, uleiul din ficat de cod este recomandat de pediatri mult mai rar decât în trecut. Este acesta o relicvă a trecutului sau o modalitate promițătoare de a îmbunătăți sănătatea unui copil? Pot copiii să mănânce ulei din ficat de cod sau este doar dăunător? Răspunsurile la aceste întrebări se găsesc în articolul nostru.
Ulei de pește pentru copii în lumea modernă. Sfaturile medicilor
Din filme și desene animate știm ce lucru neplăcut este uleiul din ficat de cod. Copiii strâmbă din nas, îl scuipă, încearcă prin toate mijloacele să evite să îl ia. Însă, uleiul de pește este acum purificat mult mai temeinic, nu mai are un miros puternic înțepător, astfel încât, de regulă, administrarea lui nu provoacă disconfort și proteste din partea copilului.
Uleiul de pește este derivat din ficatul de cod, lichid gălbui, uleios, cu un miros deosebit, care conține multe substanțe nutritive: vitaminele A și D, iod, crom, calciu, mangan și brom. Datorită conținutului ridicat de vitamine solare, este folosit în special pentru prevenirea rahitismului.
Vitamina D favorizează absorbția calciului, care este esențial pentru oasele și dinții copilului, asigură creșterea țesutului osos și participă la reglarea tensiunii arteriale. Vitamina A stimulează metabolismul grăsimilor, este implicată în formarea oaselor și a mușchilor. Sub influența sa crește imunitatea și se accelerează vindecarea și repararea țesuturilor. Vitamina A este esențială pentru formarea pigmenților vizuali, care sunt importanți pentru vedere colorată și crepusculară.
Utilitatea uleiului de pește se datorează în mare parte conținutului ridicat de acizi grași polinesaturați – omega-3 și omega-6, cele mai importante ajutoare în dezvoltarea sistemului nervos și a creierului. Acest „sprijin” este esențial pentru activarea atenției și a proceselor cognitive. În plus, „lipidele inteligente” ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor, sporesc imunitatea și au un efect antiinflamator.
Efectele secundare ale remediului naturist. Cum să eviți hipervitaminoza
Am vorbit despre beneficii, dar există contraindicații și efecte secundare? Bineînțeles că există! Ca în cazul oricărui alt medicament, chiar dacă este natural. Uleiul de pește poate fi un alergen sever pentru copii.
Atunci când este supradozat se transformă dintr-un prieten într-un dușman, provocând constipație, probleme renale, tulburări de somn și iritabilitate crescută. Dacă bebelușul dumneavoastră are sau nu nevoie de ulei de pește poate fi decis doar de către medicul dumneavoastră. Nu uitați să vă întrebați medicul înainte de a lua o decizie.
Uleiul de pește este recomandat să fie administrat la ora prânzului pentru o mai bună absorbție. Acesta poate fi adăugat în terci, piure de pește sau supă. Uleiul din ficat de cod este sigur pentru copii, dar folosiți-l cu atenție și cu grijă!
Pentru a evita ca deficitul de vitamine să se transforme în hipervitaminoză, țineți cont de doza de ulei de pește pentru copii recomandată de medici. Doar un specialist vă va recomanda doza optimă și vă va spune cu ce medicamente poate fi combinat uleiul și cu ce nu.