Ulei de lavandă, beneficii. Află cum poți ameliora simptomele ușoare ale depresiei
O sticlă ce conține ulei de lavandă are beneficii multiple, fiind unul dintre cele mai populare și versatile uleiuri esențiale utilizate în aromaterapie. Distilat din planta Lavandula angustifolia, promovează relaxarea și are cercetări clinice care susțin utilizarea sa ca ajutor pentru stres, anxietate, depresie și diverse alte afecțiuni.
Lavanda este o plantă din care se produce un ulei multifuncțional. Se presupune că are proprietăți antiinflamatorii, antifungice, antidepresive, antiseptice, antibacteriene și antimicrobiene, precum și efecte antispasmodice, analgezice, detoxifiante, hipotensive și sedative.
Ulei de lavandă, beneficii
Uleiul de lavandă are beneficii ce pot include relaxarea crescută și reducerea depresiei, anxietății și stresului. Poate fi folosit în aromaterapie, dar poate fi aplicat și topic, prin combinarea cu un ulei purtător. Deși în prezent există o lipsă de studii clinice la scară largă care să testeze efectele lavandei asupra persoanelor cu anxietate, unele arată că uleiul poate oferi câteva beneficii împotriva afecțiunii. Mai multe studii au arătat că uleiul esențial de lavandă poate ajuta la combaterea insomniei.
Unele cercetări sugerează că uleiul esențial ar putea ajuta la îmbunătățirea stării de spirit și la ameliorarea simptomelor depresiei. De asemenea, uleiul de lavandă are beneficii potențiale pentru pielea ta, inclusiv reducerea inflamației și îmbunătățirea vindecării rănilor, dar ar trebui să evitați să-l aplicați direct pe piele fără să-l diluați mai întâi. În plus, acționează pentru a ucide bacteriile, iar acest lucru poate preveni și vindeca erupțiile acneice.
Mai mult, acest produs decongestionează porii și reduce inflamația atunci când îl aplicați pe piele. Pentru a folosi ulei de lavandă pentru acnee, diluați-l în ulei de cocos sau alt ulei purtător și folosiți-l după ce v-ați spălat pe față. În plus, poate fi utilizat ca toner facial, amestecând 2 picături cu 1 linguriță de apă de hamamelis. Înmuiați o dischetă de bumbac în amestec și apoi tapotați ușor pe față. Pentru un coș deosebit de încăpățânat, uleiul de argan poate ajuta la reducerea inflamației. Amestecați 1 picătură de ulei de lavandă cu 1 picătură de ulei de argan și aplicați-o direct pe un coș de două ori pe zi.
Remediu naturist pentru piele
Eczema poate apărea oriunde pe corpul tău, făcându-ți pielea să devină uscată și solzoasă, și se poate manifesta ușor sau cronic. Deoarece lavanda are proprietăți antifungice și reduce inflamația, poate ajuta la menținerea ciupercilor pe piele sub control. Eczema este considerată o afecțiune inflamatorie alergică, astfel că efectuați un test pe o zonă atunci când încercați pentru prima dată, deoarece aceasta poate accentua afecțiunea în cazul unor persoane.
Uleiul de lavandă poate fi, de asemenea, folosit pentru a trata psoriazisul, curățarea pielii și reducerea roșeții și iritației. Pentru a folosi acest ingredient, amestecați 2 picături cu o cantitate egală de ulei de arbore de ceai, împreună cu 2 lingurițe de ulei de cocos. Inflamația dureroasă poate fi tratată cu ulei de lavandă, întrucât efectele analgezice ajută la calmare, în timp ce beta-cariofilena acționează ca un antiinflamator natural. Pentru a trata inflamația de la o arsură, combinați 1 până la 3 picături de ulei de lavandă și 1 până la 2 lingurițe de ulei de moringa sau de cocos. Puteți aplica amestecul de 3 ori pe zi.
Dacă ai arsuri solare, un spray cu ulei de lavandă poate ajuta. Într-un recipient combinați un sfert de cană de suc de aloe vera, 2 linguri de apă distilată, 10 până la 12 picături de ulei de lavandă și ulei de jojoba. Ulterior, agitați sticla și pulverizați pe rană de 2 sau 3 ori pe zi, până când se vindecă. Dacă ai o tăietură, o zgârietură sau o altă rană, remediul poate accelera procesul de vindecare. Într-un studiu din 2016, cercetătorii au descoperit că uleiul de lavandă promovează vindecarea țesutului pielii. Pentru a face soluția, amestecați 3 sau 4 picături de ulei de lavandă cu câteva picături de ulei de cocos. Totuși, fiți atent la semnele infecției, cum ar fi roșeața crescută, durerea, umflarea, puroiul sau febra. Chiar dacă uleiul de lavandă are beneficii multiple, este indicat să consultați un medic înainte de a-l folosi.