Ulcer varicos: Tratament cu rezultate neașteptate

de: BZI.ro
11:26, 06 sept. 2021

Ulcerul varicos este o leziune tegumentară umedă, apărută pe fondul unor modificări trofice mai ample la nivelul membrelor inferioare în contextul unei insuficiente venoase cronice.

Ulcerul varicos apare de obicei în zona gambei, iar pentru tratarea acestuia este necesar mai mult timp.

Deorece de cele mai multe ori este cauzat de afecțiuni ale venerilor, ulcerul varicos mai este denumit și ulcer venos. Ulcerul varicos apare când venele de la nivelul picioarelor nu trimit sângele înapoi la inimă. Cauza este funcționarea necorespunzatoare a valvelor de legatură dintre venele superficiale și cele profunde. Adică ulcerul varicos este cauzat de circulația deficitară a sângelul în picioare.

Cel mai adesea, ulcerul varicos este întâlnit la persoanele bătrâne și este mai frecvent în cazul bărbaților.

Ulcerul varicos netratat poate să ducă la apariția unor răni care se pot infecta.

Ulcer varicos: Cauze și simptome

Cauzele apariției ulcerului varicos, pe lângă înaintarea în vârstă pot fi stilul de viață sedentar, obezitatea, istoricul familial de boală venoasă cronică, artrita reumatoidă, tensiunea arterială crescută, diabetul și fumatul.

În ceea ce priveșt simptomele, acestea constau în apariția unor leziuni superficiale, de culoare maro, dureroase și care au un miros neplăcut. În plus, ulcerul varicos poate avea ca simptome complementare secreții la nivelul leziunilor, febră sau edem local.

De asemenea, în cazul ulcerului varcios pot să apară dureri în picior, crampe musculare, senzația de picioare grele, înțepături, frunicături, prurit sau senzații de amorțeală.

În cazuri mai rare, pot să apară iritații hiperpigmentare, învinețirea pielii din jurul zonei ulcerate sau infecții.

Ulcer varicos: Tratament

Tratamentul în cazul ulcerului varicos este determinat de cauza care a dus la apariția acestuia.

Cele mai des folosite forme de tratament pentru ulcer varicos sunt aplicarea unor comprese, bandaje și creme, special destinate îmbunătățirii circulației sangvine locale care, prin acțiunea exercitată, ajută la vindecarea rănilor.

Prin aplicarea de comprese se încearcă stoparea presiunii ridicate din vene și îmbunătățirea circulației venoase. Compresia constă în aplicarea unei feșe elastice de compresie. Dupa aplicarea feșei, presiunea ar trebui să scadă la nvielul gleznei înspre genunchi și coapse.

Medicii recomandă aplicarea feșei după aproximativ jumătate de oră de stat în poziție orizontală cu piciorul ridicat peste nivelul șoldului. Și este recomandată aplicarea unei feșe puternice (de aproximativ 40 – 45 mmHg) începând cu laba piciorului (de la baza degetelor), în direcția de fugă a feșei, suprapunând o tură peste cealaltă în proporție de 2/3 fără a întinde materialul și având grijă să fie inclus și călcâiul.

O altă variantă la care se poate apela sunt feșele de compresie autoadezive, care nu necesită fixare suplimentară. Important la aceste feșe este faptul că au proprietăți autoadezive împiedicând alunecarea feșei și se păstrează și după spălări repetate.

Cremele speciale, o soluție pentru tratarea ulcerului varicos

Cremele speciale, cu proprietăți emoliente, de hidratare și de îmbunătățire a circulației sangvine locale pot îmbunătăți circulația locală și pot grăbi vindecarea ulcerului varicos.

Cremele speciale, din ingrediente naturale, înlătură senzația de ,,picioare reci“, favorizează îmbunătățirea fluxului sangvin, hidratează și catifelează pielea uscată și crăpată, împiedică dezvoltarea microbiană și inflamația, previne apariția xerozei, a calusului și fisurilor, grăbește vindecarea rănilor și ulcerelor epitelizate.

Pentru tratarea uclerulu ivaricos se poate apela și la mai multe tratamente naturiste.