Uitați-vă la acest puști din Iași! Minorul a ajuns în fața judecătorilor pentru că a adunat datorii la întreținere de câteva mii de lei! Culmea: magistrații l-au considerat vinovat! (Exclusiv)

de: evelina.chitoroaga
02:00, 18 iun. 2021

Un băiețel din municipiul Iași a fost dat în judecată de o asociație de proprietari pentru o datorie la întreținere. Magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au admis acțiunea formulată de asociația de pe strada Canta. Astfel, Iustin C. a fost obligat să achite, în total, aproximativ 4.000 de lei, reprezentând cheltuieli de întreținere neachitate pentru perioada martie – octombrie 2020, penalități de întârziere pentru cheltuielile de întreținere neachitate în perioada august 2018 – august 2020, precum și cheltuieli de judecată

Un caz extrem de ciudat a ajuns pe rolul instanțelor ieșene! Un minor din municipiul Iași a fost dat în judecată, alături de mama lui, de asociația de proprietari, pentru datoriile la întreținere! Culmea, instanța l-a pus la plată pe băiat! Astfel, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au admis recent acțiunea formulată de Asociația de Proprietari din strada Canta, în contradictoriu cu minorul Iustin C.

„Instanța admite excepția lipsei calității procesuale pasive a pârâtei Manuela C. Respinge acțiunea având ca obiect pretenții, formulată de reclamanta Asociația de Proprietari de pe strada Canta, în contradictoriu cu pârâta Manuela C. ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă. Admite acțiunea având ca obiect pretenții, formulată de reclamantă în contradictoriu cu pârâtul minor Iustin C. Obligă pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 3.111,40 lei, cu titlu de cheltuieli de întreținere neachitate pentru perioada martie – octombrie 2020. Obligă pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 228,74 lei, reprezentând penalități de întârziere pentru cheltuielile de întreținere neachitate în perioada august 2018 – august 2020. Obligă pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 600 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată”, au afirmat judecătorii ieșeni.

Decizia nu este definitivă, putând fi contestată.

Asociația de proprietari din municipiul Iași l-a dat în judecată pe minor, dar și pe mama lui

Procesul dintre asociația de proprietari, pe de o parte, și Manuela și minorul Iustin C., de cealaltă parte, a început pe 3 decembrie 2020. Prin cererea de chemare în judecată, asociația de proprietari a cerut obligarea celor doi la plata unor cheltuieli de întreținere și a unor penalități.

„Pârâții sunt proprietarii apartamentului nr. 4, apartament ce ține de asociația noastră. Începând cu luna martie 2020, aceaștia nu și-au mai achitat cheltuielile de întreținere. Astfel, pentru perioada martie – octombrie 2020, ei au de achitat suma de 3.111,40 lei, reprezentând cheltuieli de întreținere. În ceea ce privește capătul de cerere privind acordarea de penalități de întârziere, prin procesele-verbale din 28 martie 2018 și 2019, s-au stabilit penalități de întârziere în cuantum de 0,1 la sută.

Potrivit legislației, asociația de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanță, afișată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari pentru fiecare zi de întârziere și se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depășește termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăși suma la care s-au aplicat. Din fișa individuală, fișă de calcul penalități, rezultă să sumele restante aferente perioadei august 2018 – august 2020 au fost calculate penalități în sumă totală de 228,74 lei”, au afirmat reprezentanții asociației de proprietari din municipiul Iași.

Cum s-a ajuns la această situație neobișnuită

De cealaltă parte, minorul Iustin C. și mama acestuia, Manuela C., nu au formulat vreo întâmpinare și nici nu s-au prezentat în fața judecătorilor. În schimb, magistrații au constatat că a existat un fir logic pentru care s-a ajuns la această situație.

„Pârâtul minor, reprezentat legal de mama sa, a dobândit nuda proprietate asupra imobilului situat în Iași, astfel cum rezultă din contractul de vânzare-cumpărare cu drept de uzufruct viager din data de 4 iunie 2008. Întrucât pârâtul este titular al dreptului de proprietate asupra imobilului mai sus menționat, acestuia îi incumbă obligația de a achita cheltuielile de întreținere stabilite de asociația de proprietari prin listele lunare afișate. Având în vedere că pârâtul nu și-a îndeplinit obligațiile de a achita cheltuielile de întreținere stabilite de asociația de proprietari prin listele lunare afișate, reclamanta a introdus prezenta cerere”, au arătat judecătorii ieșeni.