UE schițează noi sancțiuni împotriva Rusiei

de: BZI.ro
17:00, 05 apr. 2022

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat propuneri de noi sancțiuni care vizează economia Rusiei. Cele mai importante sancțiuni precizate au legătură cu importurile din Rusia a cărbunelui sau interzicerea navelor rusești în toate porturile europene. Alte măsuri sunt cele în care se interzice importul de alcool din Rusia sau de lemn.

Într-o declarație, ea a acuzat Moscova că „purta un război crud și nemilos” și a spus că presupusele sale atrocități din Ucraina „nu pot și nu vor rămâne fără răspuns”.

UE schițează noi sancțiuni împotriva Rusiei

Ursula von der Leyen a declarat că UE vor adopta un pachet de şase măsuri împotriva Rusiei în contextul în care armata rusă este acuzată de crime de război. Totuși, pentru a intra în vigoare aceste sancțiuni este nevoie de acordul tuturor statelor. Grijele sunt mari în contextul în care Ungaria pare să fie mai degrabă înclinată spre este. Altfel spus, Viktor Orban a câștigat alegerile parlamentare din Ungaria și în acest fel și-a asigurat o majoritate confortabilă pentru următorii ani.

Cele șase măsuri ale ei includ:

  • O interdicție a importurilor de cărbune din Rusia
  • O interdicție totală a tranzacțiilor asupra a patru bănci cheie rusești – printre ele a doua ca mărime din țară, VTB
  • O interdicție a navelor rusești și a navelor operate de ruși de a accesa porturile UE
  • Interdicții suplimentare asupra exporturilor, vizând zone în care Rusia este vulnerabilă, cum ar fi echipamentele de transport
  • Noi interdicții de import pentru produse, inclusiv fructe de mare, băuturi alcoolice și lemn
  • Măsuri specifice suplimentare, care includ oprirea sprijinului financiar pentru organismele publice ruse
  • Planurile necesită aprobarea celor 27 de state membre ale UE.

Anterior, au existat diviziuni în cadrul UE cu privire la măsurile care trebuie luate împotriva Rusiei – cu țări precum Germania foarte dependente de importurile de combustibili rusești. Moscova continuă să nege orice implicare în presupusele crime de război din Bucha și în alte părți.

Ce sancțiuni are Rusia în aceste momente

De la începutul războiului din Rusia, Vladimir Putin dar și țara au avut parte de cele mai mari sancţiuni din istorie. Vă aducem aminte faptul că sunt multe sancțiuni economice dar şi din punct de vedere cultural sau social. Așadar, este bine de menționat cele mai mari sancțiuni până în aceste momente:

  • SUA interzic toate importurile rusești de petrol și gaze, Marea Britanie spune că va elimina treptat petrolul rusesc până la sfârșitul anului 2022, iar UE spune că va face Europa independentă de energia rusă „cu mult înainte de 2030”.
  • Țările occidentale au înghețat activele Băncii Centrale a Rusiei – aproximativ 630 de miliarde de dolari (470 de miliarde de lire sterline) din rezerve valutare. A fost, de asemenea, suspendată de la Banca Reglementărilor Internaționale – „banca centrală pentru băncile centrale”
  • Unele bănci rusești sunt, de asemenea, eliminate din sistemul internațional de mesagerie financiară Swift, care este folosit pentru a transfera bani peste granițe.
  • Marea Britanie, SUA și UE au sancționat sute de membri ai regimului rus și oligarhi considerați apropiați de Kremlin – acesta include fostul președinte rus Dmitri Medvedev, ministrul apărării Serghei Șoigu, 386 de membri ai parlamentului rus.
  • Toate zborurile rusești au fost interzise din spațiul aerian din SUA, Marea Britanie, UE și Canada. Marea Britanie a interzis și avioanele private închiriate de ruși
  • Regatul Unit și UE au interzis vânzarea de bunuri de lux de ultimă generație, care includ vehicule, modă și artă de ultimă generație, către Rusia

Vom vedea cum aceste noi sancțiuni ale UE vor afecta Rusia care oricum pare că are alte alternative la export.