UE este în căutare de soluții pentru reabilitarea transporturilor

de: BZI.ro
12:40, 15 aug. 2020

Uniunea Europeană alocă fonduri generoase pentru dezvoltarea transporturilor, pilon important în dezvoltarea economică a ţărilor membre. Pandemia de coronavirus pune o presiune în plus pe acest sector, unde europarlamentarii caută soluţii pentru păstrarea locurilor de muncă dar şi pentru a respecta pactul verde european, cunoscutul Green Deal.

Sabina Iosub a vorbit împreună cu europarlamentarul Massimiliano Salini la „Be EU” despre lucrurile care se schimbă în zona transportului și cum putem noi evolua.

Dicuțiile care se poartă acum la nivel european sunt foarte ample

Massimiliano Salini a dezvăluit că discuțiile la nivel european pe tema transporturilor sunt foarte ample: „Sunt unele foarte ample, pentru că știm că transporturile sunt pilonul dezvoltării și ne cofruntăm cu multe provocări, mai ales acum după COVID-19.

„Modelul nostru sustenabil trebuie redefinit, împreună cu obiectivele noastre, fiindcă putem avea un model sustenabil, dar trebuie în primul rând să ținem oamenii angajați și nu este așa de simplu să reechilibrăm și să redefinim Green Deal și modelul de sustenabilitate, mai ales în sectorul transporturilor. Știți că transporturile sunt un pilon dar sunt și principala cauză a emisiilor de gaze. Trebuie deci să găsim un echilibru”, a explicat europarlamentarul la „Be EU”

Care sunt soluțiile pentru a reabilita zona transporturilor

La nivel european sunt discutate mai multe posibilități: „Avem mai multe posibilități, în general cheia este inovația dar, dacă lăsăm la alegerea diferitelor părți implicate. Dacă impunem soluția, în mod normal blocăm inovația. Eu am apărat posibilitatea ca țări diferite să aibă perioade diferite în care să se ridice la nivelul-țintă. De pildă, pentru emisiile de gaze de seră, nivelul este de 50%. De la 50 la 55, eu cred că este o provocare foarte mare. Dar avem această nouă țintă europeană. Trebuie să respectăm diferitele țări și să nu impunem aceeași țintă”.

„De pildă, acum se vorbește adesea de mașinile electrice, aici în Parlamentul European. Cred că mașina electrică este o alegere bună, dar este un mijloc de transport foarte scump. Încercăm să facem această tranziție dar avem nevoie de infrastructură și de o nouă tehnologie care să nu fie atât de scumpă. De pildă, gazul este o variantă pentru o tranziție bună. De aceea discuțiile din Parlamentul Europpean nu sunt așa de simple, dar trebuie să fie echilibrate și provocarea noastră este să încercăm să echilibrăm diferitele nevoi ale țărilor”, a explicat Massimiliano Salini.

Comisia Europeană nu se lasă mai prejos! Anunță un posibil vaccin anti-COVID-19

Comisia Europeană nu se lasă mai prejos! Anunță un posibil vaccin anti-COVID-19.

După ce Rusia a anunțat că are primul vaccin anti-COVID-19, Comisia Europeană vrea să țină pasul. Astfel că, a transmis că discuțiile preliminare cu Johnson & Johnson în scopul achiziționării unui eventual vaccin au fost încheiate. De asemenea, astfel de demersuri au fost făcute și cu Sanofi-GSK în 31 iulie.

Toate statele membre UE vor beneficia de acest vaccin. Comisia Europeană nu se lasă mai prejos!

Într-un comunicat de vineri, reprezentanții Comisiei Europene au anunțat că acest vaccin ar putea ajunge în toate statele membre. Ba chiar, acesta ar putea fi donat țărilor care au venituri mici sau medii.

„Se preconizează că, odată ce un vaccin s-a dovedit a fi sigur și eficace împotriva COVID-19, Comisia ar dispune de un cadru contractual pentru achiziționarea inițială a 200 de milioane de doze, în numele tuturor statelor membre ale UE, precum și pentru o posibilă achiziționare ulterioară a până la 200 de milioane de doze suplimentare. Comisia continuă discuțiile intense și cu alți producători de vaccinuri”, se prezintă în comunicatul de presă.

Statele vor primi un vaccin sigur și eficient. Comisia Europeană nu se lasă mai prejos!

Ursula von der Leyen, președinta CE, anunță că se vor depune toat eforturile, pentru ca oamenii să primească un vaccin sigur și eficient.

„Viața cetățenilor noștri și economia europeană au nevoie de un vaccin sigur și eficace împotriva coronavirusului. Discuțiile de astăzi ne permit să facem noi pași în vederea atingerii acestui obiectiv. Comisia va depune toate eforturile, în colaborare cu statele membre și cu companiile farmaceutice, pentru a contribui în mod activ la atingerea acestui obiectiv”, a afirmat von der Leyen.

Comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides arată faptul că lumea va primi un vaccin sigur.

„Am făcut încă un pas în vederea asigurării accesului rapid la dezvoltarea unui vaccin inovator împotriva coronavirusului. Negocierile pe care le vom purta pentru a asigura un portofoliu cuprinzător de vaccinuri pentru cetățenii europeni și pentru întreaga lume vor continua. Un vaccin sigur și eficace va contribui în mod decisiv la protejarea cetățenilor împotriva virusului. Vom continua să acționăm, alături de statele membre, până când vaccinul va ajunge la toată lumea”, a subliniat Kyriakides.

Scopul discuțiilor preliminare a fost permiterea unui angajament la achiziție. Acest angajament va fi finanțat prin Instrumentul pentru sprijin de urgență.