UE acceptă deschiderea negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia de Nord

de: BZI.ro
23:58, 18 iul. 2022

Cele 27 state membre ale Uniunii Europene şi-au dat luni acordul pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord, după semnarea unui protocol între Skopje şi Sofia care ridică ultimele obstacole, relatează AFP.

Cei 27 „tocmai şi-au dat acordul pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord”, a postat pe Twitter premierul ceh Petr Fiala, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

„Am atins o nouă etapă foarte importantă în apropierea Balcanilor de Vest de UE”, a adăugat el, după o reuniune pe această temă la Bruxelles.

Macedonia de Nord a adoptat un acord pentru a elibera calea către discuțiile cu privire la aderare

Parlamentarii din Macedonia de Nord au adoptat sâmbătă un acord intermediat de Franța, menit să rezolve o dispută cu Bulgaria și să elibereze calea către discuțiile pentru aderarea la Uniunea Europeană, relatează Reuters.

„Astăzi deschidem o nouă perspectivă pentru țara noastră… de astăzi ne îndreptăm cu pași accelerați pentru a ne alătura familiei UE”, a declarat prim-ministrul Dimitar Kovacevski într-o conferință de presă după ce cabinetul său a aprobat concluziile parlamentului. Kovacevski a declarat că prima întâlnire dintre el Guvernul și UE ar avea loc marți.

Acordul propune modificarea constituției Macedoniei de Nord pentru a recunoaște o minoritate bulgară. Propunerea nu impune Bulgariei să recunoască limba macedoneană. În schimb, Bulgaria va permite vecinului său din Balcanii de Vest să înceapă discuțiile de aderare la UE.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a călătorit la Skopie și a îndemnat parlamentarii joia trecută să voteze acordul, a declarat că votul „pregătește calea pentru deschiderea rapidă a negocierilor de aderare”.

UE vrea să se extindă în Balcani

Bruxelles insistă asupra extinderii Uniunii Europene în Balcani, iar importanţa strategică a regiunii a crescut în contextul războiului din Ucraina.

Bulgaria şi-a ridicat dreptul de veto pe 24 iunie, însă doar dacă drepturile bulgarilor din Macedonia de Nord să fie respectate şi consacrate în constituţie.

Sofia consideră că locuitorii slavi din Macedonia de Nord sunt de origine bulgară şi că limba lor este un dialect al bulgarei. O comisie de istorici se luptă să ajungă la un consens cu privire la afilierea unor figuri istorice, scriitori şi artişti, în vederea alinierii programelor şcolare în cele două ţări.