UDMR nu va intra în Guvernul Ciolacu în actuala formulă. Kelemen Hunor: „Aici lucrurile scapă într-o prăpastie”
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marți, la Palatul Parlamentului, că formațiunea maghiară nu va face parte din viitorul Guvern așa cum arată lucrurile la această oră și că mai este timp până mâine dimineață să se mai schimbe ceva, deși e greu de crezut.
„Începem cu un exerciţiu de logică formală, rocada se face conform acordului unde se prevede cum se schimbă premierul, e logic că se merge aceasta coaliţie pe acest acord semnat. În acest moment am impresia că urmărirea, respectarea acordului se referă doar la rotaţia premierilor, în rest totul este în aer şi cei doi parteneri au zis că ei au împărţit ministerele între PSD şi PNL şi că ei renunţă la două ministere pentru UDMR. Logic, aici lucrurile scapă într-o prăpastie.
Colegii din PSD şi PNL au spus acum o săptămână ca nu putem continua nici cu Dezvoltarea, nici cu Mediul, eu am spus că avem rezultate recunoscute şi am lucrat transparent, predictibil, profesionist la ambele ministere. Au fost făcute câteva discuţii în urma cărora s-a conturat o soluţie ca noi să preluăm doua ministere noi şi noi să renunţăm fără argumente la cele două ministere pe care le-am condus bine în doi ani şi jumătate. Azi am mai făcut un pas, să arătăm flexibilitate, să meargă mai departe coaliţia. Am zis că mergem cu Mediul mai departe, renunţăm la Dezvoltare, şi să preluăm Energia. Nu s-a putut nici această variantă, PNL are după negocierile cu PSD ambele ministere.
Liderul PSD a spus foarte generos că dacă PNL cedează Energia, PSD lasa ori Economia, ori Fondurile Europene, ori Sănătatea să preia cei de la PNL, ceea ce nu s-a putut.
Lucrurile se opresc aici, n-am ajuns la consens. Regret enorm de mult, dar la impuse nu se poate lucra”, a transmis Kelemen Hunor.
Liberalii își iau la revedere de la „ministerul lucrurilor concrete”
Ministrul interimar al antrenoriatului și turismului, Daniel Cadariu (PNL), a descris marți instituția pe care o conduce ca fiind „ministerul lucrurilor concrete”, într-o postare pe pagina sa de Facebook. Afirmațiile sunt făcute în contextul în care cel mai probabil acest minister va dispărea în viitorul guvern, activitatea sa urmând să fie preluată de Ministerul Economiei.
„Ca ministru liberal, am început mandatul prin a debloca tot ce s-a putut pentru încurajarea consumului şi pentru a susţine mediul antreprenorial. De la reluarea participării la târgurile internaţionale pentru export sau de turism, la reintroducerea voucherelor de vacanţă pentru angajaţii din sistemul public pentru o perioadă de 5 ani, am urmărit asigurarea predictibilităţii şi creşterea respectului faţă de mediul de afaceri din ţara noastră. (…) Reformele sunt la zi. PNRR este la zi. Prima misiune OCDE a fost la MAT, iar în 2022 turismul a înregistrat cea mai mare pondere din PIB-ul României de 3,3%, care a depăşit şi anul de referinţă 2019. Cred cu tărie că MAT este ministerul lucrurilor concrete”, a scris Cadariu pe pagina sa de Facebook.
Acesta a subliniat că schema de incoming este funcţională de la 1 ianuarie 2023.
„Mi-ar plăcea ca MAT să rămână în memoria colectivă inclusiv ca fiind cel care a iniţiat programul pentru antreprenori finanţat de la bugetul de stat special dedicat Diasporei Româneşti. Suplimentar, pentru MAT, egalitatea de gen este un obiectiv asumat, iar programul Femeia Antreprenor a urmărit în mod concret asigurarea accesului la finanţare pentru afacerile coordonate de femei, cu scopul de a diminua decalajele economice pe care acestea le resimt. (…) Sunt paşi importanţi pe care i-am realizat. Sunt proiecte pe care sper ca niciun ministru să nu le abandoneze, independent de câte portofolii va avea”, a punctat Cadariu.