Ucraina transmite că negocierile cu Rusia sunt dificile
Ucraina a transmis că negocierile cu Rusia, în vederea unei încetări a ostilităților, sunt dificile. Același lucru a fost transmis și de către Moscova, mai înainte, iar la momentul de față cele două părți se acuză reciproc de blocaje.
„Negocierile se desfăşoară destul de dificil, pentru că partea ucraineană are poziţii clare şi de principiu”, subliniază negociatorul-şef ucrainean Mihailo Podoliak, în răspunsuri scrise trimise unor jurnalişti.
Serghei Lavrov acuză Ucraina că își schimbă poziția constant
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a catalogat miercuri, anterior, negocierile ruso-ucrainene drept dificile. Ministrul i-a acuzat pe ucraineni de faptul că-şi „schimbă în mod constant poziţia”. El a acuzat, de asemenea, Statele Unite de o obstrucţionare a negocierilor Rusiei cu Ucraina.
„Este dificil să nu ai impresia că colegii noştri americani îi ţin (pe ucraineni) de mână”, a declarat Lavrov într-un discurs pe care l-a susţinut în faţa unor studenţi. ”Americanii pleacă pur şi simplu de la pruncipiul că nu este profitabil pentru ei ca acest proces să termine rapid”, a acuzat el, la aproape la o lună după ce Vladimir Putin a lansat invazia Ucrainei la 24 februarie. ”Ţările occidentale vor să joace un rol de mediatori. Noi nu suntem împotrivă, însă avem nişte linii roşii”, a subliniat Lavrov.
Negocierile cu Rusia au fost reluate prin videoconferință
Cele două părţi au reluat negocieri prin videoconferinţă, la 14 martie, în urma unor runde de negocieri la care au participat fizic, fără să înregistreze progrese.
Aceste negocieri ruso-ucrainene „continuă în permanenţă, online”, anunţă Mihailo Podoliak.
Cerințele Rusiei pentru a înceta atacul armat asupra Ucrainei
Rusia a cerut asigurări că Ucraina va renunța la orice plan de aderare la NATO, o cerere pe care Kievul pare dispus să o accepte. Președintele Putin a acuzat Statele Unite că se folosesc de Ucraina pentru a amenința Moscova.
De asemenea, liderul rus a justificat invazia spunând că Moscova se apăra împotriva „genocidului” populației vorbitoare de limbă rusă de către Ucraina.
Referendum în Ucraina pentru a se decide compromisurile în fața Rusiei
Președintele Volodimir Zelenski a anunțat că formatele compromisurilor în negocierile dintre Ucraina și Federația Rusă vor fi decise în cadrul unui referendum din întreaga Ucraina. Vorbim despre garanțiile de securitate, precum și despre teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Luganks și Republica Autonomă Crimeea.
Zelenski a remarcat încă odată că Ucraina nu este acceptată în NATO pentru că membrii Alinaței se tem de Rusia.
„Trebuie să ne liniștim, să spunem: Bine, alte garanții de securitate. Alianță, dacă am fi membri ai Alianței. Și cred că acesta este un compromis normal”, a adăugat el.