Ucraina solicită intrarea în NATO cât mai repede posibil. Zelenski ar fi dispus să renunțe temporar la teritoriile pierdute

de: Redacția BZI
22:47, 29 nov. 2024

Ministrul ucrainean de externe Andrii Sîbiga le-a cerut omologilor săi din ţările NATO ca la reuniunea miniştrilor de externe ai ţărilor Alianţei, care va avea loc săptămâna viitoare la Bruxelles, să transmită Ucrainei invitaţia de aderare la NATO, relevă o scrisoare consultată vineri de Reuters.

Scrisoarea sugerează o nouă ofensivă diplomatică a Ucrainei de a obţine primirea în NATO, demers înscris şi în „planul de victorie” în războiul cu Rusia prezentat de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski aliaţilor occidentali ai Kievului.

Acest plan cuprinde în principal cererea ca Ucraina să primească mai multe arme, inclusiv să fie instalat pe teritoriul său un „pachet de descurajare non-nucleară”, să fie admisă în NATO şi să poată lovi teritoriul rus cu rachetele occidentale cu rază lungă de acţiune, această ultimă cerere fiind între timp aprobată de preşedintele american Joe Biden pe finalul mandatului său, apoi şi de Marea Britanie şi Franţa. Planul pleacă de la presupoziţia unei înfrângeri totale a Rusiei în război, obiectiv considerat nerealist de unii oficiali americani, şi a fost primit cu reticenţă de aliaţii occidentali, notează Reuters, relatează Agerpres.

În scrisoarea consultată vineri de această agenţie, Ucraina menţionează că acceptă ideea că nu se poate alătura NATO cât timp continuă războiul cu Rusia, dar primirea unei invitaţii de aderare acum i-ar arăta preşedintelui rus Vladimir Putin că unul din principalele obiective ale acestuia, respectiv împiedicarea intrării Ucrainei în NATO, nu poate fi atins, se argumentează în text.

NATO dă semne că nu acceptă Ucraina în alianță., cel puțin în viitorul apropiat

NATO a declarat că Ucraina se va alătura Alianţei şi că se află pe o cale „reversibilă” în direcţia aderării, dar nu a emis o invitaţie oficială şi nici nu a stabilit un calendar.

Diplomaţii NATO afirmă că nu există un consens între membrii Alianţei pentru a invita Ucraina în acest stadiu, iar orice decizie în acest sens necesită acordul tuturor celor 32 de ţări membre.

Totuşi, ministrul ucrainean de externe insistă în scrisoarea sa că acum ar fi momentul potrivit pentru a lansa o invitaţie. „Considerăm că invitaţia ar trebui adresată în acest stadiu”, afirmă Andrii Sîbiga. Astfel, „aceasta va deveni răspunsul adecvat al aliaţilor faţă de escaladarea constantă de către Rusia a războiului pe care l-a declanşat, din care cea mai recentă demonstraţie este implicarea a zeci de mii de trupe nord-coreene şi utilizarea Ucrainei ca teren de testare pentru noi arme”, motivează ministrul ucrainean de externe.

Prin urmare, „vă îndemn să susţineţi decizia de a invita Ucraina să se alăture Alianţei, ca unul dintre rezultatele reuniunii ministeriale a NATO din 3-4 decembrie 2024”, indică ministrul Sîbiga.

Zelenski ar fi dispus să renunțe temporar la teritoriile pierdute

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că ar accepta o încetare a conflictului dacă teritoriile neocupate ale Ucrainei ar intra sub protecția NATO, lăsând problema teritoriilor ocupate pentru negocieri diplomatice, scrie Sky News, relatează Mediafax.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a spus într-un interviu pentru Sky News că este pregătit să încheie faza activă a războiului cu Rusia în schimbul aderării Ucrainei la NATO, pentru teritoriile neocupate. El a adăugat că invitația NATO ar trebui să recunoască granițele internaționale ale Ucrainei, deși teritoriile ocupate de Rusia ar rămâne momentan în afara acestui acord.

„Dacă dorim să oprim faza activă a războiului, trebuie să plasăm sub umbrela NATO teritoriul Ucrainei pe care îl controlăm”, a spus Zelenski. „Pentru teritoriile ocupate, putem negocia revenirea lor pe cale diplomatică”.

Aceasta este prima declarație în care Zelenski indică deschis o posibilitate de armistițiu care să includă recunoașterea temporară a controlului rusesc asupra unor părți din Ucraina. Totuși, el a reafirmat că aceste teritorii, inclusiv Crimeea, rămân sub suveranitatea ucraineană conform constituției și dreptului internațional.