Ucraina și Rusia sunt de acord să se reîntâlnească în Turcia pentru a continua negocierile

de: Tanase Madalina
18:32, 08 apr. 2022

Ucraina și Rusia au convenit să se reîntâlnească în Turcia pentru a negocia un acord care să pună capăt războiului, în ciuda atrocităților recente care au avut loc în Ucraina. Informația a fost transmisă vineri de către un înalt responsabil turc.

”Rusia şi Turcia sunt de acord pentru a avea tratative în Turcia, dar ele sunt în continuare foarte departe de a ajunge la o înţelegere asupra unui text comun”, a declarat presei acel responsabil, care a cerut să rămână anonim.

Chestiunea statutului Crimeei şi Donbasului rămâne dificil de soluţionat, a confirmat acesta. Responsabilul turc nu a avansat vreo dată posibilă a unei noi runde de tratative ruso-ucrainene cu prezenţă fizică pe care ar putea să o găzduiască ţara sa.

Rusia și-a manifestat nemulțumirea față de Turcia

În urma livrării de drone Bayraktar TB2 către Ucraina, Rusia și-a manifestat nemulțumirea față de Turcia, dar Ankara răspunde plângerilor Moscovei, cu argumentul că aceste drone sunt produse și livrate de o companie privată.

„Ruşii sunt supăraţi şi din când în când se plâng cu privire la vânzarea de drone. S-au plâns şi se plâng chiar acum. Dar noi le-am dat deja răspunsul, acela că este vorba despre companii private şi că aceste achiziţii s-au efectuat de asemenea înainte de război”, a spus responsabilul turc, potrivit Reuters

Lavrov acuză Ucraina că ar tergiversa negocierile în mod intenționat

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat joi Ucraia că a revenit asupra unor propuneri făcute în timpul rundei de negocieri care s-a desfășurat la sfârșitul lunii trecute la Istanbul, ceea ce, potrivit Moscovei, ar reprezenta un indiciu cum că președintele Volodimir Zelenski, este controlat de Washington și de către aliații săi.

„Partea ucraineană a prezentat grupului de negociatori un proiect de acord în care este evident că ea revine asupra celor mai importante dispoziţii stabilite pe 29 martie la Istanbul. În acest document ucrainenii au formulat clar că viitoarele garanţii de securitate pentru Ucraina nu se vor extinde asupra Crimeii şi Sevastopolului. În proiectul de ieri, această afirmaţie clară lipseşte”, a exemplificat ministrul rus, în cadrul unui mesaj video.

În replică, negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak, care este şi consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski, a declarat că ”dacă Moscova doreşte să arate că este pregătită pentru dialog, atunci trebuie să-şi reducă gradul de ostilitate”.

Ucraina a propus Rusiei să primească garanții de securitate

În cadrul negocierilor desfășurate pe 2 martie la Istanbul, in scopul găsirii unui acord pentru a pune capăt războiului provocat de invazia declanșată de Rusia, Ucraina a propus Rusiei ca, în schimbul neutralității, să primească garanții de securitate din partea unui grup de țări. O altă propunere formulată de Kiev către Moscova este negocieri într-un termen stabilit de 15 ani a statului Peninsulei Crimeea, care a fost anexată de Rusia.

Potrivit oficialului turc care a vorbit vineri presei, unele ţări evocate de Kiev ca posibili garanţi s-ar putea lovi de „obstacole de natură legală” în acest demers.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi că mai multe ţări s-au oferit să acţioneze ca garanţi ai securităţii Ucrainei dacă aceasta adoptă un statut de neutralitate, dar fără ca respectivele ţări să precizeze concret la ce s-ar angaja. Zelenski a mai menţionat că guvernul său nu a discutat încă această chestiune cu toate ţările care şi-au manifestat disponibilitatea de a juca rolul de garanţi. Printre ţările menţionate anterior de Kiev că şi-ar putea asuma acest rol se numără SUA, Regatul Unit, Franţa, Germania, Canada, Italia, Polonia, Israel sau Turcia.

Rusia și-a retras trupele din capitala Kiev

Rusia şi-a retras trupele din zona capitalei Kiev şi din tot nordul Ucrainei şi negocierile continuă online, dar armata rusă se regrupează pentru o intensificare a ofensivei în estul Ucrainei.

Negocierile sunt îngreunate acum şi de crimele în rândul civililor descoperite după retragerea trupelor ruse. Kievul acuză Moscova de crime de război, iar aceasta din urmă acuză înscenări puse la cale de Ucraina pentru a sabota negocierile. O rachetă Tochka-U a lovit vineri gara din Kramatork şi a ucis cel puţin 40 de persoane care se refugiau din calea luptelor. În timp ce Ucraina acuză Rusia că a lansat racheta, aceasta din urmă susţine că nu mai are astfel de rachete în dotare şi că este vorba despre o nouă ”provocare”.