Ucraina este gata să înceapă negocierile de aderare. Parlamentul a adoptat toată legislația cerută de UE
Parlamentul ucrainean a adoptat întreaga legislaţie recomandată de Uniunea Europeană înainte ca Ucraina să înceapă negocierile de aderare la blocul comunitar, a anunţat miercuri preşedintele forului legislativ de la Kiev, Ruslan Stefanciuk, relatează Reuters, potrivit Agerpres.
Ucraina a primit în iunie statutul de ţară candidată la aderarea la UE, urmând ca Kievul să adopte o serie de măsuri legislative şi de politică recomandate de Bruxelles.
Acestea includ adoptarea legislaţiei privind procedura de selectare a judecătorilor Curţii Constituţionale, consolidarea luptei împotriva corupţiei, armonizarea reglementărilor în domeniul media cu standardele UE şi protejarea minorităţilor naţionale.
„Putem afirma cu încredere că Verhovna Rada (parlamentul ucrainean) şi-a finalizat partea sa de muncă şi a adoptat toate legile sistemice necesare pentru a implementa recomandările Comisiei Europene”, a declarat Ruslan Stefanciuk.
Ursula von der Leyen, impresionată de viteza cu care Ucraina acţionează pentru a deveni membră a UE
Comisia Europeană a promis că va monitoriza progresele Ucrainei în punerea în aplicare a măsurilor recomandate şi va prezenta un raport în această privinţă până la finalul acestui an.
În timpul unei vizite efectuate la Kiev în septembrie, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat impresionată de viteza cu care Ucraina acţionează pentru a deveni membră a Uniunii Europene.
Însă drumul către aderare este de aşteptat să dureze, posibil chiar un deceniu. În luna iunie, liderii statelor UE au afirmat că Ucraina şi Republica Moldova, care au primit statutul de candidat, vor avea de făcut multe ”teme”.
Legislaţia adoptată de Kiev este doar un punct de pornire
Mai mulţi experţi au estimat că legislaţia adoptată de Kiev este doar un punct de pornire. Potrivit lor, unele dintre legi vor trebui să fie revizuite şi va fi solicitată legislaţie adiţională.
„Kievul arată progrese în satisfacerea tuturor recomandărilor Comisiei Europene, dar niciuna dintre acestea nu a fost implementată integral”, au explicat trei experţi din cadrul ‘Reanimation Package of Reforms’ – ce reuneşte organizaţii neguvernamentale şi specialişti în reformă – într-un articol pentru publicaţia online Ukrainska Pravda.