Ucraina atacată cibernetic. Rusia ar putea fi vinovată

de: BZI.ro
21:56, 15 feb. 2022

Mai multe site-uri web din Ucraina, printre care cel al Ministerului Apărării și cele unor bănci precum PrivatBank și OșadBank, au fost astăzi, 15 februarie, ținta unui atac cibernetic masiv, relatează agenția de presă rusă RASS.

Între timp, Oşadbank a confirmat că e vizată de un atac cibernetic.

Centrul ucrainean pentru securitate cibernetică consideră că Rusia s-ar putea afla în spatele acestui atac, precizează TASS.

Într-un mesaj postat pe pagina principală a site-ului Ministerului ucrainean al Apărării anunță că acesta se află într-un proces de întreținere tehnică.

„Nu este exclus ca agresorul să fi folosit tactici şi mici trucuri murdare din cauza faptului că planurile sale agresive nu funcţionează la scară mare”, a precizat centrul în comunicat.

De asemenea, site-ul Forțelor Armate ale Ucrainei a fost afectat.

Site-urile ucrainene au mai fost vizate de atacuri cibernetice și în trecut, iar Rusia a negat de fiecare dat orice fel de implicare

Centrul ucrainean de securitate cibernetică spune că responsabilă pentru atacul cibernetic ar fi Rusia.

Nu este primul incident de acest gen din Ucraina, unde în 13 ianuarie mai multe site-uri guvernamentale au fost ținta unui atac informatic masiv, Rusia negând însă orice implicare. Atunci, au fost vizate website-urile Ministerului Afacerilor Externe, ale cabinetului de miniștri, ale Consiliului pentru politică agrară, securitate și apărare și ale Ministerului Educației. Pe unele dintre site-uri apărea un text în trei limbi – ucraineană, poloneză și rusă – care spunea că toate datele ucrainenilor încărcate în rețea au devenit publice.

Sursele occidentale din domeniul securității menționează că invazia Ucrainei de către Rusia ar putea fi precedată de atacuri cibernetice asupra infrastructurii critice ale Kremlinului, precum rețelele de electricitate și gaz.

Putin a decis să retragă o parte din militarii de la granița cu Ucraina

În ciuda faptului că au existat informații că atacul Rusiei asupra Ucrainei ar putea începe mâine, 16 februarie, președintele Vladimir Putin a anunțat astăzi, în cadrul conferinței comune cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, că țara sa vrea să evite un război în Europa.

Rusia vrea să continue negocierile cu SUA şi Alianţa Nord-Atlantică pe tema măsurilor în sensul controlului armamentului şi creşterii transparenţei privind activităţile militare, a declarat preşedintele rus, Vladimir Putin, după întâlnirea pe care a avut-o cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei.

Mai mult decât atât, liderul Rusiei a anunțat și că țara pe care o conduce a decis să retragă o parte din trupele comasate în apropierea graniței cu Ucraina.

„Noi am spus permanent că atunci când se vor încheia exerciţiile, trupele vor reveni în bazele permanente. Nu este nimic nou, aceasta este procedura uzuală”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Rusia este acuzată că a mobilizat peste 130.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei, iar Administraţia de la Kiev se teme de o invazie. Administraţia Vladimir Putin cere garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi argumentează că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria. Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică au transmis răspunsuri scrise Rusiei privind garanţiile de securitate, dar Moscova insistă pentru retragerea trupelor din statele est-europene şi pentru oprirea extinderii NATO spre est, notează sursa citată.