Ucraiana și-a prezentat echipamentul cu care va participa naționala de fotbal la EURO 2020. Oficialii de la Moscova au reacționat

de: Alexandru Ifrim
12:42, 07 iun. 2021

Ucrainienii i-au înfuriat pe oficialii Moscovei, atunci când şi-au prezentat echipamentul cu care vor participa la turneul final EURO 2020 care se va desfăşura în perioada (11 iunie-11 iulie). Ce i-au enervat pe ruşi a fost faptul că pe echipament figurează Crimeea anexată de ruşi şi sloganuri naţionaliste, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Andrei Pavelko, preşedintele Federaţiei ucrainene de fotbal, a făcut o postare pe facebook în care a precizat că jucătorii Ucrainei vor purta „echipamente speciale”. Acesta a ataşat şi o poză cu tricourile care vor fi de culoare bleu şi galben ale drapelului ucrainian.

Pe echipamentul ucrainian pe tricouri va fi inclusă Crimeea, nexată de Rusia în 2014, precum şi regiunile Doneţk şi Lugansk, controlate de separatiştii pro-ruşi.

Ce mai apare pe echipament

De asemenea în poza postat de Andrei Pavelko, preşedintele Federaţiei ucrainene de fotbal, se pot observa şi sloganuri precum „Glorie Ucrainei! Glorie Eroilor!”. Aceste cuvinte fac referire la un cântec patriotic devenit strigăt mobilizator pentru manifestanţii care l-au înlăturat pe fostul aliat al Kremlinului, Viktor Ianukovici, după o mişcare populară în 2014.

Acea revoltă i-a supărat pe oficialii de la Moscova şi apoi s-a declanşat criza dintre Rusia şi Ucraina, fostă republică sovietică independentă din 1991. Iar în urma sloganurilor au provocat noi critici din partea ruşilor, din cauza asocierii lor cu grupurile naţionaliste din al Al Doilea Război Mondial, care au luptat şi cooperat cu naziştii.

„În timpul războiului, aceste sloganuri naziste au fost utilizate de unităţi armate ucrainene naţionaliste”, a afirmat Maria Zakarova, purtător de cuvânt al Ministerului Rus de Externe, pe aplicaţia Telegram.

Ucraina va debuta la campionatul European în Gurpa C pe 13 iunie la Amsterdam împotriva Olandei. Iar următoarele mecuri le vor disputa pe Arena Naţională din Bucureşti şi vor juca împotriva Macedoniei de Nord (17 iunie) şi Austria (21 iunie).

100.000 de militari la graniţa cu Rusia şi Ucarina

Peste 100.000 de militari ruşi au fost prezenţi la graniţa cu Ucraina şi în peninsulă Crimeea, anexată de Moscova în urmă cu 7 ani. Responsabilul cu diplomaţia europeană a tras un semnal de alarmă menit să audca îngrijorare în Europa.

Joseph Borell, șeful diplomației europene vine în contextul în care ministrul de Externe din Ucraina a vorbit cu omologii săi din Uniunea Europeană despre situaţia care se afla la graniţă. Cabinetul lui Joseph Borella a revenit şi au spus că numărul de soldaţi este mai mare faţă de cum se anunţase în prima fază, 150.000 de militari.

„Este vorba de cea mai mare desfășurare militară a armatei ruse la granița cu Ucraina de până acum. Este în mod evident o sursă de îngrijorare. Atunci când desfășori atâtea trupe, oricând poate să apară scânteie undeva”, a estimat Borell.

Traian Băsescu a vorbit despre conflictul dintre cele două ţări

Vineri seară, 9 aprilie, Traian Băsescu, fostul președinte al României, a vorbit despre conflictul din Ucraina. El a lansat un atac dur la adresa Angelei Merkel, pentru că „baletul” acesteia cu „Putin nu mai e credibil. De câte ori vorbesc la telefon, Rusia ocupă câte ceva.”

„Suntem în frontiera maritimă a Federației Ruse. Baletul doamnei Merkel cu Putin trebuie să înceteze pentru că nu mai e credibil. De câte ori vorbesc la telefon, Rusia ocupă câte ceva. Atitudinea de balerină a doamnei Merkel nu mai este credibilă. Nu mai are statut de balerină. Rusia și-a ratat obiectivul în 2013, de a ajunge la gurile Dunării, la brațul Chilia. Pentru Rusia, gurile Dunării sunt vitale și militar, și economic. Prietenul Putin i-a spus doamnei Merkel că sunt nereguli în zona de contact din estul Ucrainei. prorușii din estul Ucrainei vor trebui apărați. Asataeste doctrina lui Putin și nu e de joacă. Mulțumesc că în mandatul meu am stabilit 3 baze americane în România. Trebuie să știm că ne pregătim pentru o situație extrem de dificilă la frontierele noastre.