UAIC va începe modernizarea infrastructurii universitare. Valoarea totală a proiectului este de 25.225.536,80 lei
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Modernizarea infrastructurii universitare pentru un spațiu academic echitabil. Vor fi realizate lucrări care vor spori confortul oferit în căminele, cantinele și spațiile de recreere și lectură.
UAIC va începe modernizarea infrastructurii universitare
UAIC a anunțat începerea implementării proiectului Modernizarea infrastructurii universitare pentru un spațiu academic echitabil, proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în cadrul apelului „Modernizarea infrastructurii universitare pentru un spațiu academic echitabil”, Pilonul VI – Politici pentru noua generație, Componenta C15: Educație, Investiția 17. Asigurarea infrastructurii universitare (cămine, cantine, spații de recreere).
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă modernizarea infrastructurii universitare a UAIC prin asigurarea dimensiunii social-incluzive a învățământului superior, oferind studenţilor condiţii moderne și de calitate în campus. Astfel, vor fi realizate lucrări de modernizare și eficientizare energetică care vor spori confortul oferit în căminele, cantinele și spațiile de recreere și lectură ale UAIC, contribuind la crearea unui mediu de învățare performant, cu precădere pentru studenții proveniți din medii socio-economice defavorizate sau alte categorii.
Cinci cămine din complexul studențesc „Codrescu” (căminele C10, C11, C12, C13 și căminul „Gaudeamus”) și două cămine din complexul studențesc „Târgușor Copou” (căminele C1 și C2) vor fi reabilitate termic, se vor monta panouri fotovoltaice și instalații de climatizare, vor fi reabilitate rețelele de distribuție a agentului termic, apă caldă și apă rece, se vor reabilita spațiile sanitare, se vor înlocui corpurile de iluminat în vederea creșterii performanței energetice.
Această ultimă operațiune se va realiza și în cazul căminelor „Akademos” și „Buna Vestire”. De asemenea, la cantina „Titu Maiorescu” se va moderniza instalația de climatizare, se vor monta panouri fotovoltaice și se vor înlocui corpurile de iluminat în vederea creșterii performanței energetice.
Tot cu sprijinul prezentului proiect se va moderniza spațiul verde din complexul studențesc „Codrescu” prin dotarea cu mobilier urban smart și stații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice, iar corpul O va beneficia de optimizarea sistemelor de stingere a incendiilor.
Valoarea totală a proiectului este de 25.225.536,80 lei, din care valoarea totală eligibilă prin PNRR + TVA eligibil este în cuantum de 23.623.880,01 lei, iar valoarea totală neeligibilă, inclusiv TVA afferent, este de 1.601.656,79 lei.
Perioada de implementare a proiectului a început la data de 22.07.2024 și se termină la data de 31.03.2026.
Un proiect important propus de UAIC a fost aprobat
Menționăm faptul că, în data de 30 septembrie 2024, Autoritatea de Management pentru Programul Educație și Ocupare (PEO) 2021–2027 a publicat lista finală a cererilor de finanțare aprobate pentru apelul de proiecte „Stagii studenți” – Regiuni mai puțin dezvoltate. Astfel, printre cele 120 de proiecte aprobate la nivel național se numără și proiectul cu titlul „Educație și practică – baza carierei tale de succes!” (Green EDU WORK UAIC), propus de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Proiectul va fi finanțat în cadrul Programului Educație și Ocupare, Prioritate: P07. Creșterea calității ofertei de educație și formare profesională pentru asigurarea echității sistemului și o mai bună adaptare la dinamica pieței muncii și la provocările inovării și progresului tehnologic.
Proiectul „Educație și practică – baza carierei tale de succes!” (Green EDU WORK UAIC) are ca principal obiectiv îmbunătățirea calității, a caracterului incluziv, a eficacității și a relevanței pentru piața muncii a programelor de educație și de formare, prin creșterea ratei de participare a studenților Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași la stagii de practică de specialitate/internship dezvoltate în cadrul parteneriatelor care facilitează inserția pe piața muncii a absolvenților de studii universitare și prin dezvoltarea de competențe-cheie profesionale și transversal, cerute pe piața muncii pentru 260 de studenți. Bugetul total al proiectului este de 4.929.578,73 lei, din care asistența financiară nerambursabilă este de 4.830.987,16 lei și are o durată de implementare de 24 de luni.