UAIC Iași și Universitatea din București au deschis anul universitar la Focșani
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) şi Universitatea din Bucureşti au organizat luni, 7 octombrie 2024, festivitatea care a marcat deschiderea anului universitar 2024-2025 şi care a adus împreună studenți şi cadre didactice de la cele două universităţi, dar și autorități judeţene și locale. Evenimentul a avut loc începând cu ora 11.00 și a fost găzduit de Teatrul Municipal „Maior Gheorghe Pastia” din Focșani.
UAIC Iași și Universitatea din București au deschis anul universitar la Focșani
La festivitate au luat parte prof. univ. dr. Liviu-George MAHA, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prof. univ. dr. Marian PREDA, rectorul Universității din București, prof. univ. dr. Mircea GEORGESCU, vicepreşedintele Senatului UAIC și conf. univ. dr. Claudiu-Paul BUGLEA, președintele Senatului Universității din București, prorectori, decani şi cadre didactice de la cele două universități, precum și reprezentanți ai autorităților locale și județene și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Vrancea.
Rectorul UAIC, prof. univ. dr. Liviu-George MAHA, a evidenţiat importanța integrării studenţilor din anul I într-o comunitate academică de prestigiu: „Suntem într-un mediu propice formării, nu numai profesionale, ci şi a formării personale şi a creării acelui profesionist, dar şi om, cetăţean implicat, parte a comunităţii. Vreau să vă asigur că niciodată o extensie nu va fi considerată inferioară unui program de studii de la Iaşi, respectiv de la alte extensii pe care le avem în ţară sau în Republica Moldova.”
„Este esențial să dezvoltăm comunitățile din România și să contracarăm migrarea tinerilor către marile orașe. Focșani, cu economia sa în dezvoltare, trebuie să beneficieze de resurse locale și de o educație de calitate, motiv pentru care am decis să dezvoltăm această extensie”, a declarat prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul Universităţii din Bucureşti.
Evenimentul a continuat cu mesajul vicepreședintelui Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel-Mare care a subliniat că: „Vrancea se dezvoltă constant, iar astăzi, mediul academic colaborează cu administrația județeană pentru a continua demersul inițiat de regretatul președinte Cătălin Toma, care a avut ca scop predarea clădirii fostei Prefecturi Vrancea în administrarea universităților. Înființarea centrului universitar la Focșani aduce numeroase facilități pentru studenți, permițându-le să beneficieze de expertiza profesorilor de top din cele două universități.”
La Extensia din Focșani, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași oferă o varietate de programe de studii, incluzând Facultatea de Drept, Facultatea de Geografie și Geologie, Facultatea de Istorie, Facultatea de Litere, Facultatea de Matematică și Facultatea de Psihologie și Științele Educației. În același timp, Universitatea din București propune programe de la Facultatea de Administrație și Afaceri, precum și de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației.
În cadrul întâlnirii de ieri, conducerile celor două universități, alături de reprezentanți ai Consiliului Județean Vrancea, au discutat despre stadiul implementării proiectului „Campus profesional integrat, liceal și universitar județul Vrancea”, finanțat prin PNRR. Discuţiile au subliniat faptul că procesul de achiziție pentru proiectare și execuție a avansat semnificativ, fiind finalizat în proporție de 90%. Se estimează că, până la sfârșitul acestei luni, va fi semnat contractul de proiectare și execuție, deşi termenul de finalizare este stabilit pentru decembrie 2025. Toți partenerii instituțiilor de învățământ vor colabora pentru elaborarea proiectului tehnic, asigurând astfel o configurare optimă a clădirii.
Intensificarea colaborării instituționale dintre Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea din București este esențială pentru îmbunătățirea calității învățământului superior din România. În acest context, cele două instituții au discutat despre dezvoltarea unor programe de studii comune, menite să răspundă cerințelor pieței muncii și nevoilor studenților, oferirea reciprocă a unor burse postdoctorale şi derularea unor activităţi care să fructifice experienţa din cadrul alianţelor internaţionale de universităţi din care fac parte (European Campus of City-Universities – EC2U şi Europe’s Civic University Alliance -CIVIS). Aceste inițiative vor oferi o experiență academică care va promova interdisciplinaritatea și inovarea în noul an universitar și nu numai.