UAIC a inaugurat baza de cercetare arheologică „Acad. Mircea Petrescu-Dîmbovița” din Cucuteni

de: BZI.ro
22:58, 20 iul. 2020

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a inaugurat luni, 20 iulie, baza de cercetare arheologică „Acad. Mircea Petrescu-Dîmbovița” din localitatea Băiceni, comuna Cucuteni, județul Iași. La eveniment au participat prof. univ. dr. Tudorel TOADER, Rectorul UAIC și Pamfilică BRÎNZĂ, Primarul comunei Cucuteni.

Înființarea bazei de cercetare arheologică „Acad. Mircea Petrescu-Dîmbovița” este rezultatul unei colaborări de succes între UAIC și Primăria Comunei Cucuteni. Baza a fost întemeiată la inițiativa cercetătorilor Centrului Arheoinvest (ICI – UAIC) și ai Facultății de Istorie a UAIC, prin aprobarea Biroului Executiv al Consiliului de Administrație al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași din data de 19.03.2020. În prezent se află în proces de organizare, atât la nivel de infrastructură (amenajarea și modernizarea clădirii), cât și la nivel administrativ (conducere și personal de întreținere).

Înființată în fosta Școală Generală Băiceni (cu terenul aferent), baza de cercetare arheologică se întinde pe o suprafață totală de 3250 de metri pătrați, din care aproximativ 350 de metri pătrați sunt ocupați de clădire. Aceasta din urmă este construită pe un singur nivel, cu un pod nemansardat, trei camere, trei holuri, o debara și două pridvoare. În viitorul apropiat, baza va dispune de o serie de facilități pentru cercetare și activități practice: spațiu multifuncțional pentru activități diverse (prelegeri, conferințe, workshop-uri etc.), spațiu administrativ și pentru depozitare (echipamente și material arheologic) dar și de dotări tehnice (foraje pentru apă, rezervoare de apă).

Baza de cercetare arheologică „Acad. Mircea Petrescu-Dîmbovița” este situată în partea de sud-est a satului Băiceni (comuna Cucuteni, județul Iași), pe partea stângă a drumului care leagă Băicenii de Coasta Măgurii, în apropierea schitului Băiceni-Secu. Este amplasată într-un cadru atractiv atât din perspectiva peisajului foarte pitoresc, cât, mai ales, a densității de puncte de interes arheologic din apropiere.

UAIC, membră a alianței universitare EC2U, anunță aprobarea proiectului de creare a Campusului European

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, membră a Consorțiului EC2U alături de alte șase instituții cu tradiție îndelungată în educație și cercetare – Universitățile din Coimbra (Portugalia), Jena (Germania), Pavia (Italia), Poitiers (coordonator de proiect, Franța), Salamanca (Spania) și Turku (Finlanda), anunță aprobarea proiectului „European Campus of City-Universities”, în cadrul celui de al doilea apel la candidaturi ale Alianțelor de Universități Europene, lansat de Comisia Europeană în octombrie 2019 și având ca obiective dezvoltarea universităților viitorului, crearea de campusuri europene competitive și prototipuri de cooperare europeană și internațională.

UAIC, membră a alianței universitare EC2U

Proiectul aprobat este rezultatul eforturilor comune începute în 2017, care au dus la înființarea Alianței EC2U, formată din universități angajate atât în comunitatea academică internațională, cât și în comunități locale din Nordul, Sudul, Estul și Vestul Uniunii Europene. Alianța reprezintă, astfel, o comunitate de 180 000 de studenți, profesori și cercetători, în comunități locale de peste 1 600 000 de cetățeni.

Acest consorțiu multi-cultural și plurilingv își propune dezvoltarea unui spațiu academic inovator care să permită schimburi intense între cele șase universități și între orașele acestora, contribuind la realizarea unei Europe mai unite și mai puternice.

Alianța EC2U va crea un campus universitar de dimensiune europeană, ilustrând valorile europene și contribuind la formarea unui ecosistem inteligent al învățământului superior printr-un model nou de educație de calitate într-o societate civică incluzivă. Acest model se bazează pe dubla strategie de integrare pe verticală și orizontală, producând sinergii din educație, cercetare și inovare, educație formală, non-formală și informală, cât și din implicarea comunităților academice, municipalităților, autorităților de reglementare a învățământului superior, entităților socio-economice și cetățenilor.