Tusea seacă persistentă. Cauze și remedii rapide
Tusea seacă persistentă. Tusea nu este o boală, ci un simptom al unei afecțiuni. Iar atunci când nu este însoțită de mucus, se numește tuse neproductivă. Aceasta apare de obicei în urma unei infecții cu un virus gripal ori de răceală. Totodată, poate fi declanșată și de unele substanțe poluante care irita gâtul.
Tusea este unul dintre cele mai frecvent întâlnite simptome într-o mulțime de boli și afecțiuni. Ți se poate întâmpla să tușești când te îneci cu mâncare sau apă, de la praf ori din cauza unei alergii. De asemenea, poți tuși din cauza unei lovituri sau dintr-o mulțime de motive. Atunci când tușim o facem ca urmare a unui reflex de a îndepărta corpurile străine din tractul respirator. Totodată, tusea apare și din cauza unor virusuri ori infecții.
Care sunt cauzele tusei neproductive
Uneori, tusea seacă persistentă poate apărea din cauza unei hipersensibilităţi la nivelul cailor respiratorii superioare. Iar aceasta este declanșată de aerul din stomac. Astfel, cine a dezvoltat această hipersensibilitateva avea episoade de tuse la orice factor iritant. Iar aceasta se poate întâmpla de la aer rece sau praf.
De asemenea, tusea neproductivă poate apărea în urma contractării unui virus gripal sau a unei răceli. Mai mult, tusea seacă persistentă este adesea cauzată de bronşită şi laringită. Nu în ultimul rând, aceste episoade de tuse pot fi cauzate şi de alergii. Fie că e vorba de polen, iarbă, praf sau mucegai, se pot declanșa frecvent episoade de tuse.
Totodată, fumul de ţigară este poate cauza tuse neproductivă. Sau chiar aciditatea crescută de la nivelul stomacului, care urca către gât și-l poate irita. Accesele de tuse mai pot fi declanșate de aerul foarte uscat dintr-o încăpere, fie el cald său rece.
Tusea seacă persistentă – tratament
Pentru a elimina această tuse supărătoare trebuie tratată afecțiunea care o declanşează. Abia după stabilirea cauzei se poate recomanda un tratament adecvat. De asemenea, ar trebui să dormi pe o pernă mai ridicată, pentru a reduce simptomele bolii de reflux gastro-esofagian. De mare ajutor sunt și dușurile fierbinți, datorită apei calde și a aburilor.
Nu în ultimul rând, hidratarea este esențială în astfel de situații. Lichidele te vor ajuta să te vindeci corespunzător. Și vitaminele au un rol important, în special vitamina C, în buna funcționare a sistemului imunitar. De preferat ar fi să recurgi și la tratamente naturiste, pe lângă medicația prescrisă. Poţi lua dropsuri antitusive, care conţin mierea, mentol şi eucalipt. Ceaiurile călduţe contribuie şi ele la calmarea tusei seci.
Remedii naturiste pentru tusea seacă persistentă
Ghimbirul, care are proprietăți antiinflamatoare, poate calma tusea seacă ori cea cauzată de astm. Ceaiul cu miere iarăși poate calma tusea. Și unele plante medicinale au proprietăţi antiinflamatoare. Dintre acestea amintim cimbrul, menta (izma bună), lemnul dulce, turmericul și usturoiul.
Pentru a scăpa de tusea seacă aveți nevoie în primul rând de remedii calmante şi emoliente. În astfel de situații sunt recomandate sirop din extract de cimbrişor, sirop de ridiche neagră cu miere ori ceai de scai vânăt. De asemenea, sunt preferate dezinfectantele locale pe bază de salvie și albastru de metilen. Acestea pot fi alternate cu administrarea de sirop pentru calmarea iritaţiei gâtului. Mai sunt recomandate antiinflamatoare pe bază de propolis, aceleași proprietăţi avându-le și extractul de caprifoi şi coacăz negru.