Tusea la bebeluși: Când ar trebui să ne îngrijoreze acest lucru
Tusea la bebeluși poate lua diverse forme, însă, în general, se împarte în două categorii principale: tuse uscată și tuse productivă, acestea fiind cele mai comune tipuri. Cauzele și tratamentele pentru aceste două tipuri de tuse sunt distincte, de aceea este crucial să recunoaștem semnele distinctive atunci când copiii prezintă tuse.
În altă ordine de idei trebuie să știm că există numeroase remedii tuse copii, dar este important ca părintele îngrijorat să apeleze la ajutor de specialitate.
Tusea la bebeluși este un mecanism natural al organismului
Tusea la bebeluși reprezintă un mecanism natural încorporat în organism pentru protejarea căilor respiratorii și combaterea infecțiilor. Este, de asemenea, un semn timpuriu că cel mic s-ar putea confrunta cu o problemă de sănătate. Prin tuse, corpul elimină secrețiile patologice și agenții patogeni care pot afecta respirația. Deși poate fi deranjantă și stresantă atât pentru copii, cât și pentru părinți, tusea în sine nu este întotdeauna un motiv de îngrijorare și nu necesită neapărat o vizită la medic. Există mai multe remedii disponibile pentru a ajuta copilul să se simtă mai bine și să depășească perioadele de tuse.
Conform specialiștilor în pediatrie, tusea la copii contribuie la eliminarea mucusului din căile respiratorii. Cu toate acestea, îngrijorările cu privire la tuse ar putea apărea atunci când copilul are și febră ridicată sau prezintă dificultăți în respirație.
Tusea la copii este o problemă frecventă, fie că este de tip uscat sau productiv. De obicei, aceasta este cauzată de infecții ale tractului respirator, cum ar fi răceala. Copiii trec în mod obișnuit prin 6 până la 12 infecții ale tractului respirator pe an, în cea mai mare parte fiind cauzate de virusuri. Este important de menționat că, în cazul infecțiilor virale, antibioticele nu sunt eficiente în tratarea tusei la copii. Uneori, copiii pot tuși timp de mai multe săptămâni după ce au avut o infecție virală, fenomen cunoscut sub numele de tuse post-virală, iar și în acest caz, antibioticele nu sunt recomandate.
Când trebuie să fim îngrijorați
La copii, tusea poate, în unele cazuri, să fie cauzată de infecții la nivelul gâtului său pieptului. În astfel de situații, medicul de familie, pediatrul sau specialistul medical va identifica cele mai potrivite remedii pentru a trata tusea specifică a copilului. Cu toate acestea, este important să știți când să consultați un medic în cazul episoadelor de tuse la copii. Iată o listă de semne care indică necesitatea unei consultații medicale, indiferent dacă tusea este uscată sau productivă:
- Copilul are mai puțin de 1 an și prezintă dificultăți de respirație, chiar dacă nasul i-a fost curățat.
- Copilul are mai puțin de 4 luni și are o temperatură rectală care depășește 38 de grade Celsius.
- Respirația devine șuierătoare în timpul expirației sau inspirației.
- Febra persistă mai mult de 72 de ore.
- Temperatura corpului depășește 40 de grade Celsius și nu scade timp de 2 ore după administrarea unui medicament pentru reducerea febrei.
- Copilul prezintă vărsături, secreții excesive de salivă sau dificultăți în înghițire.
- Copilul are un sistem imunitar slăbit sau nu este complet imunizat.
Indiferent dacă este vorba despre o tuse uscată sau una productivă, tusea la bebeluți este, în general, un semn că organismul micuțului încearcă să elimine un factor iritant. Reține faptul că articolul prezent este pur informativ ți nu ține loc de părerea medicului specialist. Îți recomandăm cu fermitate să apelezi la un ajutor de specialitate.