Turnul Eiffel se redeschide. Ce măsuri de relaxare s-au luat în Franța
Turnul Eiffel se redeschide. Emblematicul monument francez care domină Parisul de la înălţimea celor 324 de metri ai săi, se redeschide joi publicului, în speranţa de a atrage locuitorii regiunii Paris în absenţa turiştilor străini tradiţionali, încă rari în capitală, informează Agerpres, care citează AFP.
Acest monument, unul dintre cele mai vizitate din lume – cu şapte milioane de vizitatori pe an, potrivit administratorilor săi – s-a închis pe 13 martie din cauza epidemiei de COVID-19, chiar înainte de impunerea unei carantine generalizate în Franţa, pe 17 martie.
Administratorii acestui simbol al Parisului, celebru la nivel mondial, nu au renunţat însă, în aceste trei luni, la iluminarea nocturnă a edificiului, al cărei punct culminant îl reprezintă „farul”: două fascicule de lumină care ajung până la o distanţă de 80 de kilometri. Circa 336 de proiectoare contribuie la spectacol, alături de 20.000 de becuri distribuite pe structură pentru a lumina edificiul timp de cinci minute la începutul fiecărei ore nocture.
Vizitatorii vor putea urca în turn începând cu ora 10:00 (ora 08:00 GMT).
Turnul Eiffel se redeschide: Se urcp diar pe scări, până la etajul al doilea
Iniţial, vor fi posibile doar vizitele pe scări, până la etajul al doilea. La începutul lunii iulie, dacă situaţia sanitară o va permite, ascensoarele ar putea fi redeschise până la etajul al doilea, însă nu şi cele mai mici, care transportă vizitatorii de la al doilea etaj în vârf.
Redeschiderea se va face sub auspiciile unor măsuri stricte de siguranţă, ce includ urmarea unor trasee marcate prin săgeţi, purtarea obligatorie a măştilor, limitarea numărului de vizitatori şi respectarea distanţei între persoane.
Măsurile de relaxare din Franța
Pentru prima oară după mai mult de trei luni, faimoasele restaurante din centrul Parisului și-au deschis porțile și așteaptă primii clienți.
Într-un local de lux care afișează cu mândrie două stele Michelin, chelnerii poartă măști de protecție, mesele sunt distanțate și mai ales curate. Toate restaurantele pariziene s-au grăbit să primească musafiri, imediat ce președintele Macron a anunțat că prima fază a crizei provocate de coronavirus s-a încheiat.
„Franța se poate întoarce la stilul ei de viață”, a menționat Emmanuel Macron, președintele Franței.
Guy Martin e bucătarul-șef al restaurantului și unul dintre cei mai apreciați chefi francezi. S-a întors în bucătărie și face ceea ce știe mai bine: își perfecționează propriile rețete: file de rață la tigaie, castravete acidulat și un vârf de piper.
„Redeschiderea a fost un pic agitată, dar echipa e întotdeauna foarte eficace”, zice Guy Martin, bucătar-şef.
Vorbim despre o echipă de 20 de oameni, mai mult de un bucătar pentru fiecare client.
„Să nu ne păcălim – e imposibil să respecți tot timpul distanțarea socială într-o bucătărie, în orice bucătărie, dar restaurantele ca Vefour sunt mai bine echipate decât multe altele să facă asta. Încă dinainte de pandemie erau deja considerate la cel mai înalt standard profesional”, spune Cyril Vanier, corespondent CNN.
Totul lucește de curățenie, fiecare lingură este dată la o parte după folosire, iar jurnaliștii nu au voie să-i filmeze pe clienți, pentru a nu-i deranja în timpul mesei. Cu toate astea, marea redeschidere e un succes. În ciuda faptului că bucătarul-șef nu e satisfăcut.
Francezii speră ca ridicarea restricțiilor să aducă un val de turiști, după luni de zile în care granițele au fost închise.