Turcia își menține poziția fermă cu privire la aderarea Suediei și Finlandei la NATO – VIDEO

de: BZI.ro
19:44, 15 iun. 2022

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat astăzi, 15 iunie, că Turcia nu își va schimba poziția  cu privire la candidaturile Suediei și Finlandei la NATO până când cele două state nu vor lua măsuri clare și decisive în lupta lor împotriva terorismului.

Turcia nu va sta alături de Suedia (în candidatura sa la NATO) în timp ce organizațiile teroriste acționează liber pe străzile suedeze și nu va lăsa pe jos sângele „martirilor” țării, a declarat Recep Tayyip Erdogan la reuniunea grupului parlamentar al Partidului său Justiție și Dezvoltare (AK), relatează agenția Anadolu.

„În timp ce cei căzuți din țara noastră ne sfâșie zilnic inimile, nimeni nu se poate aștepta la concesii din partea noastră în această problemă. Permiteți-mi să subliniez că Turcia nu are timp de pierdut cu așteptări sau comentarii ambivalente în legătură cu această chestiune”, a declarat el.

Suedia și Finlanda și-au depus candidaturile la NATO în urmă cu o lună

Suedia și Finlanda și-au depus oficial cererea de aderare la NATO la 18 mai, o decizie stimulată de războiul Rusiei în Ucraina, care a început la 24 februarie.

Cu toate acestea, Turcia, membru de lungă durată al alianței și cu a doua armată ca putere din alianță, a exprimat obiecții față de candidaturile lor de aderare, criticând țările pentru că tolerează și chiar sprijină grupuri teroriste precum PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) și Organizația  Fetullah (FETO). Aderarea lor necesită aprobarea unanimă a tuturor celor 30 de țări membre NATO.

La sfârșitul lunii mai, la sfârșitul lunii mai, Turcia a găzduit în capitala Ankara consultări cu delegațiile suedeză și finlandeză cu privire la candidaturile lor la NATO. Erdogan a declarat că discuțiile nu au fost „la nivelul dorit”.

Guvernul turc acuză organizația FETO

În campania ei de peste 35 de ani împotriva Turciei, PKK – inclusă pe lista organizațiilor teroriste de către Turcia, SUA și UE – a fost responsabilă pentru moartea a peste 40.000 de persoane, inclusiv femei, copii și bebeluși.

Turcia acuză organizația FETO și pe liderul său Fetullah Gulen, cu sediul în SUA, că au orchestrat lovitura de stat înfrântă din 15 iulie 2016 din Turcia, în care 251 de persoane au fost ucise și 2 734 rănite. Guvernul turc acuză FETO că se află în spatele unei campanii de lungă durată de răsturnare a statului prin infiltrarea instituțiilor turcești, în special a armatei, a poliției și a sistemului judiciar.