Turcia intră în lockdown de la 31 decembrie. Anunţul făcut de Tayyip Erdogan
Turcia intră în lockdown de la 31 decembrie, a anunțat președintele turc Tayyip Erdogan. Toată această măsură va fi valabilă timp de cinci zile, până la 4 ianuarie 2021. Decizia de a intra în lockdown se aplică pentru că datele oficiale ale bilanțului noilor decese din Turcia a atins un nivel record.
Turcia intră în lockdown de la 31 decembrie
Preşedintele turc Tayyip Erdogan a anunţat că Turcia va impune lockdown total timp de cinci zile, de la 31 decembrie, în contextul în care datele oficială arată că bilanţul noilor decese zilnice arată un record de 229.
Erdogan, care a vorbit după o reuniune a cabinetului de miniştri, a precizat că ordinul prin care populaţia vă sta acasă vă intra în vigoare pe 31 decembrie de la ora 21.00, de Anul Nou, şi vă fi valabil până la 4 ianuarie 2021.
Datele oferite de Guvern despre noile cazuri de Covid-19 arată că în ultimele 24 de ore au fost infectate 29.617 persoane.
La sfârșitul lunii noiembrie, preşedintele Turciei a anunțat o nouă serie de măsuri care au rolul de a combate epidemia fără să afecteze foarte mult economia și-așa slăbită. Astfel, cetăţenii nu vor avea permisiunea să iasă din case între orele 21.00-05.00 în cursul săptămânii şi nici în weekend de vineri, ora 21.00, şi până luni, ora 05.00, a afirmat Erdogan. Unele sectoare, precum lanţul de aprovizionare şi producţie, vor fi exceptate de la aceste măsuri.
Totuşi, medicii sunt rezervaţi în privinţa eficienţei acestor măsuri şi cer unele mai dure.
„Avem nevoie de un lockdown total pentru cel puțin două săptămâni, dacă nu patru săptămâni, adică perioada cea mai potrivită, potrivit experților”, spune Sebnem Korur Fincanci, preşedintele Asociației Medicale din Turcia.
Ministrul sănătății a admis că numărul pacienților aflați în stare gravă este în creștere și a precizat că unele orașe, precum Istanbul și Izmir, se confruntă cu un al treilea vârf al pandemiei.
OMS avertizează asupra unui al treilea val al pandemiei de COVID-19 în Europa
David Nabarro, un reprezentant special al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) avertizează asupra eventualității unui al treilea val de pandemie în Europa la începutul anului 2021. David Nabarro susține că dacă guvernele repetă ceea ce el a apreciat că reprezintă un eșec în a face ceea ce era necesar pentru a preveni valul doi. Atunvi valul al treilea este inevitabil.
„Nu au construit infrastructura necesară în lunile de vară, după ce au adus primul val sub control. Acum avem al doilea val. Dacă nu vor construi infrastructura necesară, vom avea un al treilea val la începutul anului viitor”, spune David Nabarro, OMS.
Europa s-a bucurat pe termen scurt de scăderea ratelor de infecție care acum cresc din nou. În acest sens, David Nabarro a lăudat răspunsul unor țări asiatice, cum ar fi Coreea de Sud, unde numărul infecțiile este acum relativ scăzut.
„Oamenii sunt pe deplin implicați, adoptă comportamente care îngreunează răspândirea virusului. Se mențin la distanță, poartă măști, se izolează când sunt bolnavi, se spală pe mâini. Protejează cele mai periclitate grupuri”, a precizat David Nabarro.
Acesta a mai spus că Asia nu a relaxat restricțiile prematur.
„Trebuie să așteptați până când numărul cazurilor este scăzut și să rămână scăzut. Reacția Europei a fost incompletă”, a mai spus David Nabarro.