Tur virtual „Pasteluri de toamnă”, la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași – FOTO

de: BZI.ro
11:55, 21 oct. 2022

Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași derulează proiectul „Să ne cunoaștem istoria locală și creatorii de frumos”, care se va desfășura pe parcursul anului școlar 2022-2023.

„Doar câteva secunde durează să transmiți căldură celor din jur, să-i încurajezi, să le construiești o atitudine pozitivă. Ne-am propus la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași să cultivăm o stare generală de bine.
Vă invităm în spațiul magic al învățării, al sensibilității față de oameni frumoși și vibrațiile toamnei care dau culoare vieții! Parcurgând turul virtual al devenirii artistice a elevilor noștri talentați Pasteluri de toamnă, coordonați de doamna prof. dr. Anișoara Munteanu, puteți veți admira culorile toamnei la LIIS: https://liis.ro/Pages/view/news/965

“Explorarea operelor de artă este acum facilitată de mediul online, grație accesibilității resurselor în format digital – tururi virtuale, ateliere interactive online, accesare nelimitată a colecțiilor muzeale și obiectivelor culturale, a conferințelor și studiilor, a spectacolelor și arhivelor de film și imagine. Cu toate acestea, contemplarea se produce în fața lucrării de artă expusă în muzeu, galeria de artă, atelierul artistului. Prin modul de organizare a unei expoziții, muzeul, de exemplu, poate contribui la stimularea gândirii, spiritului de observație, deducției logice etc., având un rol important în dezvoltarea imaginației și sensibilității. Numai simplul contact direct cu mărturia istorică sau opera de artă trezește în vizitator sentimentul de respect și admirație față de adevăr și frumos.” Prof. dr. Anișoara Munteanu.

Sub genericul Să ne cunoaștem istoria locală și creatorii de frumos, elevii de liceu din LIIS au vizitat săptămâna aceasta expozițiile organizate în cadrul a două evenimente culturale remarcabile, și anume:

ARTIS 2022 – Salonul Anual de Artă al artiștilor plastici ieșeni, membri ai U.A.P., eveniment cu tradiție, a cărei dimensiune educativă și formativă se realizează prin cultivarea gustului pentru valorile estetice ale artei contemporane, având „de asemenea rolul de a promova excelența profesională în domeniul artelor vizuale prin mai toate genurile de exprimare, de a încuraja înnoirea atât la nivelul limbajelor specifice cât și la nivelul mesajului.”(Petru Lucaci, Președinte Uniunea Artiștilor Plastici din România). În expoziția Salonul Anual de Artă ARTIS 2022 sunt prezenți cu lucrări peste o sută de artiști ieșeni. Expoziția va fi deschisă simultan în galeriile de artă: ,,Theodor Pallady”, ,,Nicolae Tonitza”, „Muzeul Unirii” și Galeriile de Artă ale Municipiului Iași „Dan Hatmanu” – Pasaj Sfânta Vineri, în perioada 10 – 30 octombrie 2022.

Iașii jertfă, speranță, împlinire (1916 – 1922), eveniment dedicat împlinirii unui centenar de la Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria a României, ce are drept scop rememorarea, prin mărturii ale trecutului, drumul început la Iași, pe care românii l-au parcurs spre Marea Unire și spre Încoronarea din toamnă anului 1922. Importanța istorică a evenimentului și rolul major pe care Iașul l-a avut în realizarea marilor împliniri ale poporului român, sunt evocate în expoziția organizată în Palatul Braunştein din Iași, în perioada 15 octombrie 2022 – 10 ianuarie 2023.

Proiectul Să ne cunoaștem istoria locală și creatorii de frumos se va desfășura pe parcursul anului școlar 2022-2023 și va fi coordonat de doamna prof. dr. Anișoara Munteanu. Mâine elevii clasei a X-a C vor contempla în cadrul Salonului Anual de Artă al artiștilor plastici ieșeni ARTIS 2022, lucrarea „Șotron”(acrylic pe pânză, 160×40 cm) expusă la galeriile „Dan Hatmanu” realizată de profesorul lor de la clasă de educație plastică – doamna Anișoara Munteanu.

Lucrările realizate de elevii noștri pe parcursul orelor de educație palstică, dar și pasiunile lor sunt surprinse în paginile site-ului pe care l-a creat anul trecut: https://liis.ro/~arteliis50/. “Artă este în destinul nostru. Să înțelegem, să privim și să ne gândim la felul în care imaginile comunică în diferite moduri este important pentru existența noastră.” – menționează autorul site-ului, prof. dr. Anișoara Munteanu”, au declarat reprezentanții Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași.