Tunurile din fața Palatului Culturii, mutate pentru a face loc cântăreților. Primarul Chirica își bate joc de un simbol istoric – FOTO
Un adevărat afront a fost adus de Primăria Iași istoriei orașului. Tunurile din fața Palatului Culturii au fost mutate pentru a face loc concertelor
Un adevărat dezastru după evenimentele organizate în cadrul Campionatului Mondial de Esports. Primăria a considerat oportun să ia în derâdere istoria orașului, mutând după bunul plac cele două tunuri Krupp, donate Iașului, la 1883, de Carol I, din Războiul de Independență, din fața Palatului Culturii, fără nicio măsură de precauție. Arheologul și profesorul Vasile Cotiugă critică demersul, susținând că simbolurile încărcate de istorie ale Iașului sunt tratate cu dispreț și uitate de administrația locală.
Tunurile din fața Palatului Culturii au fost mutate. Afront uriaș adus unor simboluri încărcate de istorie
Pentru desfășurarea evenimentelor din cadrul Campionatului Mondial de Esports, din perioada 24 august – 3 septembrie, Primăria Iași a mutat tunurile Krupp din fața Palatului Culturii din Iași, pentru a monta scena pentru concerte. Un semnal de alarmă a fost tras de arheologul și profesorul Vasile Cotiugă, în ceea ce privește modul în care acestea au fost mutate, dar mai ales pentru măsurile aparent inexistente pe care le-a adoptat municipalitatea ieșeană atunci când simbolurile încărcate de istorie au fost relocate.
„În 1883, Carol I oferea Iașilor două tunuri Krupp din Războiul de Independență, adresând ieșenilor următoarele: «Încredințez Iașilor aceste două tunuri, udate cu sângele prețios al generației prezente, spre a le păzi ca un sfânt odor». În septembrie 2023, pentru a face loc unei scene pentru petrecăreți, onor Primăria Iași, foarte probabil cu acordul primarului Iașilor (n.r. – Mihai Chirica), a mutat tunurile, nu de alta, dar să nu se împiedice în ele… Delia, van Burren sau mai știu eu care lăutar.
Se impune a se răspunde la câteva întrebări. Cine a aprobat mutarea celor două tunuri? Care au fost măsurile luate pentru protejarea acestora? De ce nu a dispus Primăria Iașilor restaurarea tunurilor în loc să aprobe mutarea lor? De ce nu sunt monumente istorice cele două turnuri de o mare valoare istorică și o mare încărcătură simbolică pentru Iași? Din păcate, multe alte monumente istorice din Iași sunt abandonate de primărie, care tot ne spune despre… Capitala culturală… Capitala regală… Etc.”, a transmis Vasile Cotiugă, profesor și arheolog
În același sens, contactați de reporterii BZI, reprezentanții Primăriei Iași au transmis faptul că cele două tunuri au fost mutate în apropierea statuii lui Ștefan cel Mare din fața Palatului Culturii pentru amplasarea scenelor pentru concertele de la Campionatul Esports.
„Au fost mutate (n.r. – tunurile) din cauza concertului Esports în zona statuii din fața Palatului Culturii. Au fost doar mutate, nu transportate de acolo”, au transmis reprezentanții Primăriei Iași.
Un adevărat dezastru a rămas în fața Palatului Culturii după evenimentele recente
După cele 10 zile în care au fost organizate diferite manifestații în zona Palatului Culturii din Iași, cu ocazia evenimentelor din cadrul Campionatului Mondial de Esports, încununate de cele 3 zile de concerte, în urmă a rămas o mizerie de nedescris.
Mai mult decât atât, esplanada din fața statuii lui Ștefan cel Mare arată ca după un adevărat război. Asfaltul a fost spart pentru a putea fi montate scenele, iar gazonul din fața palatului este distrus, plin de noroi și gropi. O întreagă zonă istorică a Iașului a ajuns bătaia de joc a municipalității, pe lângă tratarea cu dispreț a celor două simboluri încărcate de istorie. Astfel, Primăria Iași, pentru câteva zile de „celebritate”, va fi nevoită să cheltuie zeci de mii de lei pentru remedierea și reamenajarea spațiului.
Tunurile din fața Palatului Culturii au fost mutate, iar municipalitatea ieșeană și-a bătut joc de o întreagă zonă plină de istorie pentru doar trei zile de concerte.