Tumoare pe creier șanse de supraviețuire. Cum poate fi stopat procesul patologic?
Copii, tinerii, maturii și vârstnicii sunt interesați să afle dacă sunt bolnavi de tumoare pe creier care le sunt șansele de supraviețuire. De obicei, oncologii depistează cancerul cerebral. Diagnosticul depinde de tipul histologic al tumorii și de stadiul în care se află procesul patologic.
Oncologii diagnostichează tumorile cerebrale folosind tehnici moderne de neuroimagistică. Diagnosticul precoce face posibilă prelungirea semnificativă a vieții pacientului. Tratamentul pacienților cu cancer la creier se realizează cu ajutorul unor intervenții chirurgicale inovatoare, a unor metode blânde de radioterapie și a celor mai noi agenți chimioterapici. Acestea sunt foarte eficiente și au un spectru minim de efecte adverse. În cadrul studiilor științifice de medicamente efectuate în clinica de oncologie, pacienții au posibilitatea de a fi tratați cu noi agenți chimioterapeutici a căror siguranță a fost dovedită în studii anterioare.
Tumoare pe creier șanse de supraviețuire. Cât de eficienți sunt agenții chimioterapeutici?
Speranța de viață a unui pacient cu tumori cerebrale este determinată de gradul de benignitate a neoplasmului și de stadiul cancerului cerebral. În cazul tumorilor benigne, oncologii reușesc o vindecare completă a pacientului.
Speranța de viață, sau perioada de la sfârșitul tratamentului până la reluarea creșterii continue, care ar necesita tratament chirurgical, depășește 5 ani. În cazul în care natura tumorii este semi-benignă, putem vorbi de o speranță de viață sau de un interval de timp până la creșterea continuă a neoplasmului de 3 până la 5 ani.
În cazul unei tumori relativ maligne, pacienții trăiesc între 2 și 3 ani. În cazul tumorilor maligne, durata medie de supraviețuire este cuprinsă între 4 luni și până la un an, deși sunt înregistrate și excepții. Glioblastomul, cum mai este numită afecțiunea, nu este doar cea mai agresivă, ci și una dintre cele mai frecvente tumori cerebrale.
Chimioterapia, radioterapia și chirurgia sunt folosite pentru a combate boala. Pacienții rareori trăiesc mai mult de 15-20 de luni după diagnosticare. Deosebit de periculoase sunt tumorile „recidivante”, care reapar după ce tratamentul a fost încheiat. În aceste cazuri, speranța de viață rareori depășește un an. Terapia cu un poliovirus modificat genetic a crescut rata de supraviețuire la trei ani a pacienților cu glioblastom.
De ce depinde speranța la viață. Ce tip de tratament te poate ajuta?
Speranța de viață depinde, de asemenea, de inițierea tratamentului și de capacitatea de a efectua întreaga gamă de proceduri terapeutice posibile. Dacă tratamentul este început într-un stadiu incipient cu tehnici chirurgicale inovatoare, radioterapie și chimioterapie, rata de supraviețuire poate ajunge la cinci ani.
Cât timp trăiesc după o operație de tumoră cerebrală? Este la fel o întrebare destul de comună printre pacienții care suferă de o astfel de afecțiune. Astfel, este bine să știți că intervențiile chirurgicale îmbunătățesc semnificativ prognosticul de supraviețuire al pacienților. Intervenția chirurgicală este cea mai eficientă în stadiile inițiale ale bolii.
Există două grupe de simptome ale tumorilor la creier, cele cerebrale și focale. Dintre simptomele cerebrale, 90% dintre pacienți au dureri de cap. Aceasta este cauzată de iritarea receptorilor membranei cerebrale de către tumoare. Pe măsură ce crește, pereții ventriculului se dilată, iar trunchiul cerebral și vasele cerebrale sunt comprimate de tumoare.
Persoanele care suferă de tumoare pe creier nu cred în șanse de supraviețuire deoarece durerea provocată de afecțiune este extrem de profundă, strivind și sfâșiind capul pacientului. La începutul bolii, durerea este episodică. Pe măsură ce neoplasmul progresează, acesta devine mai prelungit și intensitatea crește. Durerea crește noaptea și la efort fizic, la defecație, tuse, întoarcere sau înclinare a capului.