Tulcea și Constanța înregistrează cea mai bună calitate a aerului! În aceste orașe, poluarea este de trei ori mai mică decât în restul țării

de: Bianca Rebegea
20:50, 26 mai 2021

Cea mai bună calitate a aerului din România se găsește în Tulcea și Constanța. În cele două regiuni menționate, concentrațiile de PM sunt cu 30% mai mici decât în restul țării. În plus, în lunile friguroase, poluarea aerului în Constanța și Tulcea este, de regulă, de trei ori mai redusă decât în restul țării.

Compania Airly a realizat o analiză în ceea ce privește calitatea aerului din România. În urma acesteia, s-a demonstrat că Tulcea și Constanța înregistrează cea mai bună calitate a aerului. Astfel, potrivit companiei care se ocupă de monitorizarea calității aerului, regiunile de coastă, respectiv Constanța și Tulcea, sunt locuri în care calitatea aerului este cea mai bună, după ce a analizat toate regiunile din România.

„În lunile de iarnă, poluarea aerului în Constanța și Tulcea este de obicei de trei ori mai mică decât în restul țării”

Concentrațiile de PM (particulele în suspensie – n.r.) în cele două județe sunt cu 30% mai mici decât în restul țării.

„Interesant este faptul că, în lunile de iarnă, poluarea aerului în Constanța și Tulcea este de obicei de trei ori mai mică decât în restul țării. Datele analizate privind calitatea aerului sunt valoroase pentru persoanele care se confruntă cu boli ale sistemului cardiovascular și respirator, inclusiv pentru cei care suferă de astm – mersul la mare poate reduce afecțiunile și factorii de risc pentru sănătate”, se arată în analiză.

„Conform datelor analizate prin senzorii noștri, litoralul românesc este una dintre cele mai sigure regiuni din țară atunci când vine vorba de aer curat. E important să analizăm și calitatea aerului atunci când planificăm o vacanță sau o ieșire în aer liber, în natură”, spune Marcin Gnat, PR & Communication Manager Airly.

Pentru realizarea studiului, Airly a acumulat date de la cei 173 de senzori de calitate a aerului care monitorizează poluanții timp de 24 de ore pe zi, iar apoi le-a analizat. Cinci dintre aceste dispozitive sunt amplasate pe malul Mării Negre din România.

Pe de altă parte, Capitala nu are o calitate a aerului atât de bună, precum cea din Tulcea și din Constanța. Din contră.

Gabriela Firea: „Se respiră otravă! Parcă niciodată nu a fost așa!”

În urmă cu aproximativ două luni, Gabriela Firea, senator PSD, a postat un mesaj pe o rețea de socializare, în care a atras atenția asupra poluării din Capitală. Ea a cerut explicaţii publice Ministrului Mediului, dar şi primarului general al Capitalei, Nicuşor Dan.

Potrivit unor aplicații de măsurare a calității aerului, s-a demonstrat că în București există un nivel ridicat de poluare, mult peste cel acceptat. În plus, persoanele care suferă de probleme respiratorii, au fost avertizați că poluarea din atmosferă le-ar putea provoca și mai multe probleme.

Gabriela Firea, fostul primar general al Bucureștiului, este de părere că „bucureștenii respiră otrăvuri, iar primarul PUZișor are alte preocupări.”

”În această dimineață, Capitala a fost roșie! Majoritatea senzorilor care monitorizează calitatea aerului, atât la stațiile statului cât și la cele private, au înregistrat valori extrem de ridicate.

Se respiră otravă! Parcă niciodată nu a fost așa!
Nici măcar anul trecut, când poluarea era un principal atac la adresa mea și a echipei mele.

Domnule Primar General, dragă PUZișor, poluarea a fost doar temă de campanie electorală sau aveți de gând să că ocupați, concret, să nu mai respirăm otravă?

Domnule ministru al Mediului, ați cerut ridicarea filtrelor de la aparatele de măsurare pentru a vedea ce particule sunt în aer și astfel să aflați cine ne poluează?

De o lună, ați anunțat echipe mixte de control. Ați luat polițiștii locali de la treburile lor și i-ați pus să facă treabă inspectorii de la Mediu. Sunt echipele pe teren? Ce se întâmplă?

S-a ars iarăși păcură la CET-uri? Sunt probleme la cele trei mari gropi de gunoi, Chiajna, Vidra și Glina? A fost un accident la vreunul dintre operatorii economici din București și Ilfov, cu instalații autorizate de ardere a deșeurilor?