Tulburările articulației temporo-mandibulare. Cauze, simptome și prevenție
Tulburările articulației temporo-mandibulare pot fi, de cele mai multe ori, ținute la distanță. Condiția este să fie cunoscute cauzele, pentru ca prevenția să se realizeze cu succes.
Articulația temporo-mandibulară este una dintre cele mai complicate articulații din corpul uman. Ea unește mandibula de craniu și conferă susținere feței.
Cea mai întâlnită tulburare în cazul acestei articulații este reprezentată de lipsa relației ocluzale care se ocupă de scurtarea înălțimii de mestecat: echilibrul forţelor cavităţii bucale este alterat şi toate acestea afectează articulaţia. Astfel, articulația provoacă dureri, pocnește și chiar determină apariția durerilor de cap, motiv pentru care trebuie luate măsuri cât mai curând posibil. În caz contrar, se ajunge la deteriorarea permanentă a stratului fibros și cartilaginos.
Tulburările articulației temporo-mandibulare. Cauze și simptome
Pacienții identifică o varietate de simptome nespecifice atunci când au probleme cu articulațiile temporo-mandibulare. Cele mai întâlnite sunt: dureri articulare, pocnituri la zgomote la frecare, limitarea sau devierea deschiderii gurii, dureri de cap, amețeli și vertij.
Dacă aveți aceste simptome, ar trebui să consultați un stomatolog cu experiență, care poate diagnostica tulburările temporo-mandibulare prin teste imagistice.
Cea mai frecventă cauză a leziunii articulației temporo-mandibulare este scăderea înălțimii de mestecat. Acest lucru se întâmplă în momentul în care dinții se schimbă în timp, de la uzură la rupere. Dinții au tendința de a-și schimba poziția, deplasându-se spre spațiul gol, rezultând o înălțime de mestecat mai mică.
Asimetria apare atunci când lipsește doar o parte a arcadei dentare și, de obicei, doar o parte este afectată. Dacă dinții lipsesc de ambele părți ale arcadei dentare, în timp se dezvoltă o afectare mai severă a articulației temporo-mandibulare, care tinde să progreseze treptat.
Deteriorarea este proporțională cu numărul de dinți pierduți și cu timpul în care aceștia nu au fost înlocuiți. Prin urmare, modificările și tulburările orale incluse în acest raport de caz nu trebuie ignorate.
Metode de prevenție și tratament
Pentru a preveni tulburările temporo-mandibulare, ar trebui să consultați medicul dentist. Un dentist ar trebui să ia în considerare mai mulți factori, și anume: dacă pacientul prezintă simptome şi semne de bruxism, dacă spaţiile şi alinierea dinţilor sunt corecte, starea obturaţiilor/plombelor, integritatea dinţilor, prezenţa tuturor dinţilor pe arcade.
Cu cât stați mai mult inactiv, cu atât articulațiile voastre sunt mai deteriorate în urma utilizării zilnice. Probleme serioase apar atunci când echilibrul în care funcționează nu este perfect. Mai întâi discul fibros al articulației este deteriorat, apoi cartilajul este afectat și, în final, oasele se freacă unele de altele.
Tratamentul este efectuat de un ortodont împreună cu un specialist în implanturi. Cel dintâi se ocupă cu mutarea dinților înapoi în poziția corectă și crearea unui spațiu adecvat. Specialiștii în implanturi umplu cu implanturi golurile (dinții lipsă) cauzate de edentație. Molarii sunt dinți care trebuie analizați cu atenție deoarece definesc nivelul de mestecat. Când pacientul închide gura, planeitatea acestor dinți determină o ocluzie mai mult sau mai puțin corectă.