Tulburări de anxietate. Cum să tratezi acest dezechilibru emoțional

de: BZI.ro
13:49, 05 sept. 2023

Multe persoane se plâng de faptul că au tulburări de anxietate. Spre deosebite de episoadele scurte anxioase pe care oricine le poate experimenta în timpul vieții, tulburările de anxietate se caracterizează printr-o senzație permanentă de frică, de tensiune și îngriijorare inexplicabilă resimțită pe o perioadă lungă de timp. Iată cum să tratezi acest dezechilibru emoțional.

Tulburări de anxietate

Tulburările de anxietate afectează calitatea vieții, iar dacă persistă pe perioaade lungi de timp și nu au o cauză bine determinată, acest dezechilibru poate semnala probleme grave de sănătate. Anxietatea reprezintă o stare emoțională pronunțată, manifestată prin neliniște și se poate asocia cu palpitatii, transpiratie si nervozitate.

Tulburările de anxietate pot fi declanșaate de factori externi, dar și de cei interni, precum apariția unei boli sau predispoziția genetică.

Tulburările de anxietate pot fi recunoscute după mai multe simptome. Stările de agitație și frică se manifestă prin transpirații excesive, palpitații, stări de rău și tremurat, senzație de leșin, tulburări de somn și chiar insomnia, coșmaruri, greață, vărsături, tulburări de atenție și concentrare și lipsă de energie chiar și în cazul eforturilor fizice minime.

Cum să previi acest dezechilibru emoțional

Anxietatea în stadiul de început sau tulburările de anxietate pot fi diagnosticatte doar de către un medic specialist, un psihiatru, psiholog sau psihoterapeut. Pentru a primi tratamentul corespunzător, trebuie identificate mai întâi cauzele care favorizează apariția tulburărilor de anxietate, durata episoadelor anxioase și simptomele specifice.

Un tratament eficient recomandat de către specialist este psihoterapia pentru a preveni sau trata tulburările de anxietate. Prin câteva ședințe la psihoterapeut, vor fi identificate fricile pacientului și metodele de ameliorare a simptomelor. Dacă episoadele de anxietate se manifestă cu severitate și psihoterapia nu este suficientă, atunci specialistul recomandă tratamentul medicamentos. Medicul psihiatru va explica pacientului riscurile si beneficiile care se asociaza cu tratamentul impotriva anxietatii si va recomanda o anumita schema de tratament.

Pe lângă psihoterapie și medicamente care ameliorează tulburările de anxietate, se recomandă și adoptarea unui stil de viață sănătos și a unei alimentații echilibrate. Evitarea consumului de alcool și a fumatului, o alimentație sănătoasă și câteva exerciții fizice vor avea un impact pozitiv asupra organismului și vor ajuta la ameliorarea tulburărilor de anxietate.

Tulburările de anxietate pot semnala probleme grave de sănătate, dincolo de dezechilibrul afectiv. Dacă aceste stări anxioase persistă pe perioade lungi de timp, se recomandă consultul unui medic specialist. Tot mai multe persoane se plâng în ultima vreme că se simt copleșite de stres, de activitățile zilnice și cad pradă stărilor depresive. Dacă atacurile de panică și anxietate nu sunt tratate cu ajutorul psihoterapiei, atunci medicul specialist va prescrie persoanei în cauză un tratament medicamentos. Anxietatea se poate manifesta în episoade scurte, trecătoare, care apar din cauza unui factor perturbator, a unui eveniment stresant sau a unei stări nefericite, dar dacă tulburările de anxietate persistă pe perioade lungi de timp și au simptome puternice, atunci acest dezechilibru emoțional semnalează probleme grave de sănătate și se rcomandă consultul unui medic specialist.

Anxietatea, depresia, angoasa sunt caracterizate de stări emoționale negative ce afectează viața zilnică și activitățile cotidiene. Tulburările de anxietate pot fi prevenite cu ajutorul psihoterapiei, a practicării unui sport și a stabilirii unui program eficient de muncă și de odihnă.