Tulburare de personalitate borderline. Cum poți să controlezi comportamentul instabil al pacienților
O tulburare de personalitate borderline este asociată cu stări și comportamente instabile care au un impact semnificativ asupra vieții de zi cu zi a unei persoane. Această stare reprezintă, de fapt, un tip de tulburare de personalitate în care o persoană se confruntă cu perioade de tensiune, stări de spirit și comportamente instabile și un „sentiment ciudat”. Acestea pot duce la acțiuni impulsive și probleme de relație cu prietenii și membrii familiei, perturbând capacitatea persoanei de a face față activităților zilnice.
Această tulburare este o boală gravă asociată cu autovătămare și tentative de suicid. Unul din zece pacienți care suferă de această afecțiune se sinucide. Pacienții cu această tulburare de personalitate sunt foarte sensibili la schimbările din mediul lor și pot reacționa inadecvat și exagerat la astfel de modificări. Ei pot, de exemplu, simt o frică să nu fie abandonați de o persoană dragă. Dacă persoana pe care pacientul o așteaptă, și aceasta sosește târziu, pacientul trece cu ușurință de la atașament la antipatie sau furie. Acest sentiment reflectă percepția extremă a pacientului asupra lumii, care vede totul și pe toată lumea, inclusiv pe el însuși, ca fiind fie bune, fie rele. De asemenea, nu este recomandat ca persoana care suferă de această boală să administreze dexametazona.
Tulburare de personalitate borderline. Cum se manifestă în societate aceste persoane
Persoanele care suferă de această tulburare de personalitate sunt adesea nesigure, își pot schimba brusc obiectivele de viață și opiniile despre carieră, valorile vieții și prietenii. Acești pacienți au un comportament impulsiv și periculos. Pacienții săvârșesc frecvent cheltuieli nesăbuite, conduc mașina nesigur și suferă de dependență de substanțe chimice.
Mulți dintre ei simt o stare de furie intensă nejustificată sau sentimente de gol și sunt predispuși la auto-vătămare. Pacienții cu tulburare de personalitate limită pot experimenta, de asemenea, depresie și anxietate suferind de migrenă cu aură.
Proporția estimată a persoanelor cu tulburare de personalitate borderline variază de la mai puțin de 1% până la 6%. Tulburarea apare cu frecvență egală atât la bărbați și femei, dar este mai gravă la femei. Simptomele tulburării de personalitate apar cel mai adesea pentru prima dată în timpul adolescenței prin ușoare amețeli de cap la întoarcerea acestuia. Boala este cea mai severă și problematică la tineri și tinde să se amelioreze pe măsură ce îmbătrânesc.
Persoanele cu tulburare de personalitate borderline sunt instabile din punct de vedere emoțional și funcțional, ceea ce pune o povară semnificativă asupra familiilor lor. Schimbările de dispoziție sunt o sursă de stres atât pentru pacient, cât și pentru cei din jur, ceea ce poate duce la dezvoltarea unor tulburări psihice la acesta din urmă însoțită de înțepături în cap.
Tratament pentru a scăpa de stările de anxietate și depresie. Psihoterapie și medicamente sugerate de specialiști
De cele mai multe ori, persoanele care suferă de această tulburare au nevoie de psihoterapie și medicamente. Tratamentul general pentru tulburarea de personalitate borderline este același ca pentru toate celelalte tulburări de personalitate.
Identificarea și tratarea tulburărilor coexistente este esențială pentru tratamentul eficient al tulburării de personalitate borderline. Principalul tratament pentru tulburarea borderline de personalitate este psihoterapia. Multe intervenții psihoterapeutice ajută la prevenirea comportamentului suicidar, reduc intensitatea simptomelor depresiei și îmbunătățesc funcționarea pacienților cu această boală.
Terapia cognitiv-comportamentală se concentrează pe probleme de dereglare emoțională și lipsă de abilități sociale. Acesta include terapie dialectică comportamentală. Aceasta presupune o combinație de sesiuni individuale și de grup în care terapeuții acționează ca antrenori și sunt disponibili la telefon 24/7. Antrenament sistematic în predictibilitatea emoțională și rezolvarea problemelor.
Programul său include cursuri săptămânale de grup timp de 20 de săptămâni. Pacienții însușesc în timpul sesiunilor abilități de a-și gestiona emoțiile, precum și de a învăța să facă față așteptărilor lor negative și să aibă mai multă grijă de ei înșiși.
Ce învață să facă pacienții în timpul terapiilor. Mentalizarea și procesul de înțelegere a problemelor
Ei învață să își stabilească obiective, să evite substanțele ilegale și să-și îmbunătățească obiceiurile de alimentație, somn și exerciții fizice. Pacienților li se cere să formeze un grup de sprijin format din prieteni, membri ai familiei și medici care sunt gata să-i ajute în stare critică.
Mentalizarea se referă la capacitatea oamenilor de a reflecta și de a înțelege propria lor stare de spirit și starea de spirit a altora. Mentalizarea poate fi stăpânită printr-un atașament sigur față de persoana iubită. Tratamentul bazat pe mentalizare ajută pacienții să facă față mai multor funcții.
Această terapie ajută persoanele care suferă de tulburare de personalitate borderline să-și regleze în mod eficient emoțiile. De exemplu, capacitatea de a vă calma atunci când sunteți anxios. Precum și înțelegerea modului în care își afectează problemele și dificultățile cu ceilalți.