TUIASI își întărește schimburile academice cu țări din Asia și America după ce a obținut cea mai mare sumă din Iași pe Programul Erasmus+ cu țări din afara UE

de: BZI.ro
14:17, 02 aug. 2024

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a obținut cea mai mare finanțare dintre instituțiile de învățământ superior din Iași și cele membre ale Alianței Române a Universităților de Știință și Tehnologie (ARUST) în cadrul Programului Erasmus+ destinat schimburilor academice cu țări din afara Uniunii Europene. TUIASI va încasa circa 395.000 de euro, consolidându-și astfel relațiile internaționale în zone din ASIA, precum Singapore sau Vietnam, dar și în SUA sau Canada.

TUIASI își întărește schimburile academice cu țări din Asia și America după ce a obținut cea mai mare sumă din Iași pe Programul Erasmus+ cu țări din afara UE

Rezultatele de selecție a candidaturilor în programul Erasmus+, acțiunea cheie 1, proiecte de mobilitate în domeniul universitar susținute din fondurile politicii externe ale UE (KA171-HED), au fost publicate ieri, joi, 1 august 2024. Banii suplimentari primiți de către Politehnica ieșeană se îndreaptă spre întărirea relațiilor cu unele zone unde există acorduri academice, dar unde în trecut s-au făcut mai puține schimburi de studenți, profesori și cadre didactice.

„Proiectul este gândit pentru întărirea legăturilor între universități din țările UE și cele din afara Uniunii Europene. Banii sunt oferiți atât pentru a finanța deplasările din universitatea noastră către cea gazdă, cât și pentru sosirile din instituțiile partenere. Se oferă bani pentru transport, cazare și diurnă. În general, avem zone, în special pe Asia, SUA și Canada, unde sumele s-au dublat față de anul anterior. La fel și pentru țările din Balcanii vestici, precum Bosnia și Herțegovina sau Muntenegru. Avem șansa diversificării colaborărilor și a mobilităților, dar și consolidarea unora care tradițional erau finanțate la un nivel mai scăzut”, a declarat prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector responsabil de relațiile internaționale la TUIASI.

Mobilitățile pentru studenți sunt de lungă durată și aceștia primesc 700 de euro / lună, fiindu-le asigurați și bani pentru transport. Tinerii care aleg să studieze la TUIASI primesc 800 de euro lunar + transportul aferent. Pentru cadre didactice sau administrative care pleacă de la Iași către o universitate parteneră, diurna este de 180 euro / zi, fiindu-le asigurat și transportul, pentru mobilități care durează minimum cinci zile. Cei care sosesc primesc, conform grilelor stabilite la nivel european, 140 de euro / zi + transportul asigurat.

Deși interesul studenților TUIASI este unul semnificativ pentru aceste programe, orarele dintre universitățile din România și cele de pe alte continente sunt, în general, greu de armonizat. De aceea se apelează adesea la componenta de deplasare pentru internship în același program de tip Erasmus+.

„Predarea se face exclusiv la programe în limba engleză, dar problema este cea a perioadelor de studiu. Când începe anul universitar, cum sunt structurate trimestrele, semestrele, în România față de ASIA, SUA sau America Latină. Doar universitățile din țările aproape de noi încep, oarecum, în același timp anul universitar, dar în rest este destul de complicat. Pe partea de internship la master și la doctorat avem experiențe care sunt satisfăcătoare: în urma colaborării avem lucrări publicate, profesorii de la TUIASI creează legături cu profesorul coordonator al studenților din țara gazdă. Este o satisfacție și se creează zona de încredere necesară pentru a intensifica aceste schimburi”, a completat prof. univ. dr. ing. Irina Lungu.

În anul anterior, doar în ceea ce privește țările din afara Uniunii Europene, au fost aproximativ 50 de studenți, cadre didactice și angajați din zona administrativă care au plecat cu astfel de mobilități în toată lumea. La rândul lor, universitățile partenere au trimis 35 de persoane către TUIASI. Prof. univ. dr. ing. Irina Lungu a explicat că o astfel de deplasare Erasmus+ este o experiență care îi schimbă fundamental pe cei care aleg să o parcurgă, în special prin deschiderea către culturi și zone în care regulile și percepțiile diferă foarte mult față de cele din România.

Prorectorul încurajează cât mai mulți profesori să se înscrie și să meargă cu astfel de mobilități tocmai pentru a-i ajuta, la rândul lor, să le ofere o experiență cât mai completă tinerilor din țări din afara UE care vin la Iași să studieze.

„Avem studenți înscriși la programele în limba engleză din aceste țări și colaborările din Erasmus ne pot crea percepțiile necesare ca atunci când predăm la Iași și avem astfel de studenți, să folosim o altfel de comunicare. O înțelegere culturală care să creeze mediul de învățare potrivit, altul decât prin aplicarea acelor reguli și standarde ca în cazul studenților români. Mai mult, în urma acestor parteneriate infrastructura de cercetare pe care o avem este mai bine valorificată. De acest lucru beneficiază mai ales studenții și doctoranzii, iar atunci, absolvenții noștri vor fi mai pregătiți să lucreze în medii culturale diferite și echipe multiculturale, unde obiceiurile, chiar dacă ești în România, se negociază”, a punctat prof. univ. dr. ing. Irina Lungu.