Tu stii ce apa bei de la robinet? Iata cartierele din Iasi cu cea mai buna apa potabila

de: Vlad Alexa
19:18, 03 ian. 2018

@ Iesenii pot verifica in timp real calitatea si parametrii fizico-chimici ai apei potabile de la robinet @ Analizoarele masoara clorul rezidual, turbiditatea, presiunea si multe alte aspecte importante, iar asta la un interval de incarcare a datelor catre server in aproximativ 4 ore @ Aceste valori se schimba mereu, insa, de multe ori, cea mai limpede apa se gaseste in cartierele Alexandru cel Bun, Frumoasa sau Pacurari, asta in vreme ce valoarea cea mai mica de nitriti din apa se gaseste in Copou, Tudor Vladimirescu sau Dacia

Iesenii care doresc sa verifice indicatorii de calitate a apei potabile de la robinet pot face acest lucru in functie de zona in care locuiesc. La nivelul municipiului Iasi exista o harta digitala cu ajutorul careia se poate verifica in timp real calitatea apei si parametrii fizico-chimici ai acesteia.

Calitatea apei de la robinet depinde de mai multi factori, precum calitatea apei de la sursa, calitatea regimului de transport pana in oras, calitatea retelelor de distributie, dar si de calitatea retelelor interioare din cladiri.

Daca pana la contorul de bransament, operatorul ApaVital este responsabil, de retelele interioare responsabili sunt proprietarii, iar in mod normal orice retea trebuie schimbata odata la cel putin 50 de ani, acest aspect fiind unul foarte important. Toate conductele de distributie din orasul Iasi au fost schimbate in ultimii ani, asta cu mici exceptii care se intalnesc pe cateva strazi din Tatarasi si Ticau, acolo unde urmeaza sa fie schimbate pe parcursul anului 2018.

De precizat faptul ca, calitatea apei din sursa Timisesti (judetul Neamt) este superioara, avand in vedere ca este una subterana, asta in vreme ce sursa Prut este una de suprafata.

"Avand in vedere ca municipiul Iasi este alimentat din doua surse – Timisesti si Prut, analizele diverselor esantioane se situeaza intre valorile caracteristice acestor surse. In ultimii ani in municipiu s-au implementat investitii majore in retelele de apa, atat prin programele finantate din fonduri externe, ISPA si POS MEDIU, dar si programele cu finantare proprie astfel ca in prezent distributia apei, cu mici exceptii ce se vor finaliza in anul 2018, este noua. O retea de distributie noua asigura si faptul ca apa ce iese verificata si sigura din statiile de tratare ajunge la consumator in aceleasi conditii de calitate. Pentru ca si consumatorii sa beneficieze de acces la calitatea apei de la robinet, prin intermediul paginii noastre de web pot verifica personal principalii indicatori din buletinele de analiza efectuate de Laboratorul de control", a explicat Razvan Manolache, purtator de cuvant al ApaVital Iasi.

Cartierele Alexandru cel Bun si Frumoasa au cea mai "limpede" apa

In ceea ce priveste turbiditatea apei, cea mai mica valoare se intalneste in cartierul Alexandru cel Bun, acolo unde valoarea turbiditatii este de 0,35 UNT, in Frumoasa de 0,36, iar in Pacurari de 0,37 UNT. In schimb, cea mai mare valoare a turbiditatii se inregistreaza in Tudor Vladimirescu, acolo unde valoarea este de 1,38 UNT, iar in zona Centru este de 1,35 UNT.

Conform definitiei, turbiditatea este o masura a claritatii (limpezimii) relative a unui lichid si este produsa de materii anorganice (oxizi de fier sau alte metale), aluviuni (depuneri sedimentare), materii organice (alge, resturi vegetale).

Daca este sa ne referim la cantitatea de nitriti din apa, cele mai mici valori se gasesc in zone precum Copou, Tudor Vladimirescu, Dacia, Tatarasi si Pacurari, acolo unde cantitatea de nitriti din apa potabila este egala sau mai mica de 0,002 mg/l. In schimb, in zona Centru Civic, valoarea nitritilor este de 0,014 mg/l, iar in ACB este de 0,005 mg/l.

Aceste analize fizico-chimice sunt efectuate de catre Laboratorul Analize Ape al SC ApaVital SA Iasi, care este înregistrat la Ministerul Sanatatii cu certificatul nr. 169/ 03.06.2014.

Indicatorii de calitate a apei pe cartiere din Iasi

Harta digitala poate fi analizata la adresa http://www.apavital.ro/calitatea_apei_potabile-1639-ro.html, apasand pe cifra repartizata zonei.
Va prezentam mai jos o serie de indicatori fizico-chimici pe diferite zone din Iasi:
Dacia: Clor rezidual liber 0,290 mg/l; Turbiditate UNT 0,50; Concentratia ionilor de hidrogen (pH) 7,65; Nitriti Alexandru cel Bun: Clor rezidual liber 0,300 mg/l; Turbiditate 0,35 UNT; Concentratia ionilor de hidrogen (pH) 7,66; Nitriti 0,005 mg/l.
Pacurari: Clor rezidual liber 0,140 mg/l; Turbiditate 0,37 UNT; Concentratia ionilor de hidrogen (pH) 7,62; Nitriti Centru Civic: Clor rezidual liber mg/l 0,340 ; Turbiditate UNT 1,35; Concentratia ionilor de hidrogen (pH) 7,59; Nitriti 0,014 mg/l.
Tatarasi – (piata Chirila): Clor rezidual liber 0,162 mg/l; Turbiditate 0,65 UNT; Concentratia ionilor de hidrogen (pH) 7,59; Nitriti Nicolina: Clor rezidual liber 0,439 mg/l; Turbiditate 0,76 UNT; Concentratia ionilor de hidrogen (pH) 7,50; Nitriti Dimitrie Cantemir: Clor rezidual liber 0,109 mg/l; Turbiditate 0,76 UNT; Concentratia ionilor de hidrogen (pH) 7,55; Nitriti Frumoasa: Clor rezidual liber 0,100 mg/l; Turbiditate 0,36 UNT; Concentratia ionilor de hidrogen (pH) 7,67; Nitriti CUG: Clor rezidual liber 0,466 mg/l; Turbiditate 0,57 UNT; Concentratia ionilor de hidrogen (pH) 7,59; Nitriti Copou – Aurora: Clor rezidual liber 0,288 mg/l; Turbiditate 0,76 UNT; Concentratia ionilor de hidrogen (pH) 7,49; Nitriti Tudor Vladimirescu: Clor rezidual liber 0,120 mg/l; Turbiditate 1,38 UNT; Concentratia ionilor de hidrogen (pH) 7,65; Nitriti

Program de monitorizare online, implementat de olandezi la Iasi

Programul de monitorizare on-line a calitatii apei a fost finantat printr-un grant oferit de guvernul olandez, în valoare de 1,2 milioane de euro. Proiectul a inclus montarea de echipamente speciale de masura în 17 puncte din zona pilot selectata pentru implementarea acestui proiect (Podu Ros –CUG –Miroslava). Analizoarele fixe din retea masoara clorul rezidual, turbiditatea, conductivitatea electrica, temperatura si presiunea. Intervalul de upload (incarcare) a datelor catre server este de aproximativ 4 ore, sistemul de monitorizare permitând citirea datelor in timp real.

"Implementarea acestui proiect are ca rezultat îmbunatatirea calitatii apei folosind sistemele de clorinare automata, minimizarea riscului poluarii bio-chimice si bacteriologice a apei potabile din sistemul de distributie, controlul si reducerea pierderilor de apa din sistem prin utilizarea de echipamente moderne de detectie. Partenerii ApaVital în acest proiect sunt firmele olandeze Duinwaterbedrijf Zuid-Holland (DZH), Endress Hauser si Kiwa Water Research (KWR)", au mai explicat reprezentantii ApaVital Iasi.