Trump pregătește o lovitură pentru Ucraina: Renunțarea la NATO pentru 20 de ani în schimbul sprijinului militar SUA

de: Simona Ciobanu
08:40, 08 nov. 2024

O echipă apropiată de președintele nou-ales al SUA, Donald Trump, explorează idei pentru a pune capăt războiului din Ucraina, printre care se numără amânarea aderării acestei țări la NATO pentru cel puțin 20 de ani.

Conform informațiilor furnizate de The Wall Street Journal (WSJ), SUA ar continua să furnizeze arme Ucrainei, ca măsură de descurajare împotriva unui posibil atac rusesc, pe fondul acestui compromis.

Donald Trump schimbă strategia SUA față de Ucraina

Trump, care a declarat că va pune capăt războiului rapid și va retrage SUA din conflict, a mai sugerat în trecut înghețarea frontului și crearea unei zone demilitarizate în estul Ucrainei.

Rămâne, însă, neclar cine ar supraveghea această zonă extinsă, de 1.300 de kilometri, însă un consilier al lui Trump a menționat că Washingtonul ar putea solicita sprijin european pentru acest rol.

Această strategie ar putea schimba cursul conflictului, dar decizia finală aparține lui Trump, care a demonstrat o tendință de a lua decizii politice majore spontan. În plus, propunerile includ condiționarea ajutorului militar pentru Ucraina de inițierea negocierilor de pace cu Rusia și amenințări suplimentare la adresa Moscovei, în cazul în care refuză termenii de încetare a focului.

Această abordare diferită de cea adoptată până acum de SUA ar putea influența semnificativ parcursul Ucrainei către NATO și securitatea regională.

Donald Trump,victorie în alegerile din SUA

Pentru a treia oară consecutiv în alegerile prezidențiale din SUA, sondajele de opinie au subestimat sprijinul masiv pentru Donald Trump, care s-a dovedit a fi greu de anticipat, în ciuda îmbunătățirii metodologiei.

„Nu au surprins adevărata amploare a ascensiunii lui Trump”, spune Michael Bailey, profesor de științe politice la Universitatea Georgetown.

Datele arată că, în peste 90% din comitatele americane, susținerea pentru Trump a crescut față de 2020, potrivit New York Times. Fostul președinte este acum favorit în șapte state esențiale, în ciuda previziunilor care îl dădeau la egalitate cu democrata Kamala Harris.

„Deși a fost ușor subestimat, sondajele au sugerat că Trump are șanse reale de câștig”, a afirmat Kyle Kondik, politolog la Universitatea din Virginia.

Eșecurile din 2016 și 2020 au făcut ca institutele de sondaj să fie mai prudente, dar cu toate ajustările, sprijinul neașteptat din partea unor grupuri precum hispanicii și locuitorii din mediul rural a rămas dificil de captat.

Pe lângă aceasta, se pare că mulți susținători ai lui Trump evită să răspundă la sondaje, contribuind la erori de estimare. „Latino-americanii și alegătorii albi din mediul rural sunt adesea subreprezentați în sondaje”, spune Pedro Azevedo, director de sondaje în SUA pentru compania Atlas, evidențiind creșterea sprijinului în Nevada și Florida.

Victoria lui Trump vine într-un context puternic dominat de „valul roșu” republican, care a asigurat majoritatea în Senat și un avans semnificativ pentru controlul Camerei Reprezentanților. După ce a pierdut alegerile din 2020 în fața democratului Joe Biden, Trump a obținut acum o revanșă zdrobitoare, câștigând în fața actualei vicepreședinte Kamala Harris cu un avans de milioane de voturi populare.