Trucuri pentru a-ți pregăti locuința de zilele geroase. Cum poți să nu ai grija frigului în casa ta

de: BZI.ro
14:56, 19 dec. 2019

S-a dat startul sezonului rece, iar acest lucru înseamnă multe schimbări în ceea ce privește stilul de viață, de la modul în care te îmbraci, până la felul în care mănânci și orele la care te culcăm sau trezești. Așa cum pregătești, spre exemplu, o garderobă adecvată pentru sezonul rece sau o alimentație mai bogată în vitamine, la fel ar trebui pregătită și locuința pentru iarnă. 

Casa ta este cel mai important loc, acolo te retragi după o zi friguroasă și obositoare de muncă, așadar este recomandată adaptarea locuinței la sezonul rece, prin confort sporit și căldură suficientă. Acestea sunt lucruri de care specialiștii consideră că este bine să te ocupi în această perioadă, printre altele. 

Iată câteva trucuri care te pot ajuta:

Sistemul de încălzire 

Probabil acest aspect este cel mai important într-o locuință la începutul sezonului rece. Sistemul de încălzire al casei trebuie să fie verificat din timp, pentru că există riscul de a prezenta defecțiuni de care nu știai, ori poate ar trebui să fie chiar înlocuit, dacă este prea vechi și nu mai face față.

Indiferent de situație, este bine să știi că, în prezent, există mai multe opțiuni de a avea temperatura optimă în casă la care poți apela, în afară de clasica centrală termică. Una dintre cele mai moderne și mai apreciate alternative este încălzirea în pardoseală, deoarece o astfel de instalație termică are numeroase avantaje, iar investiția (puțin mai mare) își va demonstra rostul într-un timp destul de scurt. 

Printre cele mai importante beneficii ale unui astfel de sistem de încălzire se numără: un consum posibil mai mic pentru producerea energiei termice, încălzire permanentă de jos în sus (menținerea căldurii la nivelul membrelor inferioare este extrem de importantă) și menținerea îndelungată a unei temperaturi potrivite.

Izolarea locuinței

Izolarea locuinței este considerată a fi la fel de importantă ca sistemul de încălzire. Fie că locuiești la casă, fie că locuiești la bloc, se recomandă o izolație termică bună, care să mențină căldura în interior. 

Specialiștii sunt cei mai în măsură pentru a-ți recomanda materiale de calitate pentru izolare, iar dacă stai la casă, ar fi indicat să iei în considerare inclusiv izolarea termică a terasei, podului sau mansardei.

Ferestrele

Ferestrele sunt principala sursă prin care frigul poate pătrunde în locuință, iar dacă nu sunt asigurate în mod corect, vei resimți permanent un aer rece în casă, fără ca, probabil, să-ți dai seama de unde provine. Așadar, dacă nu te-ai ocupat încă de mici reparații pe la colțurile ferestrelor, este indicat să nu mai amâni momentul, pentru a evita atât o stare de disconfort, cât și costuri în plus la întreținere.

Dacă nu dispui momentan de un buget pentru mici reparații, poți opta pentru montarea unor perdele groase ori draperii – avantajul acestora constă în faptul că pot diminua gradul de dispersare al frigului ce intră prin ferestre.

Lenjeria de pat

Este un element important ce nu lipsește dintr-o locuință, așadar nu este indicat să nu-i acorzi atenție. Ar fi momentul ca lenjeria de pat de vară să fie depozitată în dulap până în sezonul cald și să fie înlocuită de o una mai groasă, ce poate fi completată și cu o pătură pufoasă și călduroasă. Te poți orienta spre lenjerii complete pentru sezonul toamnă-iarnă ce vor contribui din plin la confortul personal în fiecare zi de toamnă sau iarnă.

Cu cât vei avea grijă mai mult de locuința ta în sezonul rece, cu atât va fi un loc mai primitor și mai plăcut în care te vei întoarce cu drag după o zi lungă de muncă.

Sursa foto: unsplash.com