Tromboza venoasă picior poze: Cum să ameliorezi umflăturile și durerile de la nivelul picioarelor
Multe persoane identifică să suferă de tromboză venoasă pe picior după poze. Tromboza venoasă este clasificată ca o boală acută. Există multe motive pentru apariția sa, principalele sunt o încălcare a structurii peretelui venos în timpul intervenției chirurgicale, traumatisme și radiații. Acestea pot apărea și din cauza încetinirii fluxului sanguin și creșterea coagulării sângelui.
Formarea unui tromb poate începe oriunde în sistemul venos, dar cel mai adesea afecțiunea se manifestă în venele profunde ale piciorului. Simptomele tipice observate în timpul manifestării trombozei venoase profundă include umflarea întregului membru sau a unei părți a acestuia. De asemenea, are loc modificarea culorii pielii și dezvoltarea cianozei. Cianoza pielii extremităților inferioare sau creșterea modelului venelor safene la fel sunt un simptom al trombozei venoase.
Tromboza venoasă picior poze: Din ce cauză acestea apar și ce afecțiuni semnalează
Trombii sunt de obicei localizați în venele picioarelor, coapselor și pelvisului. Este posibil ca o persoană să nu fie conștientă că are un cheag de sânge. O persoană poate depista afecțiunea atunci când cheagul provoacă o obstrucție semnificativă a fluxului sanguin sau particulele de cheag se desprind. Odată cu dezvoltarea trombozei în venele extremităților inferioare, pot apărea umflături și dureri la nivelul piciorului.
Tromboza venoasă este foarte periculoasă și reprezintă o mare amenințare pentru viața și sănătatea umană. Un cheag de sânge format în venele profunde ale piciorului inferior poate călători. Acesta se mișcă odată cu fluxul sanguin către artera pulmonară, provocând întreruperea parțială sau completă a fluxului sanguin în ea. Această afecțiune se numește embolie pulmonară.
Tromboza venoasă nu trece întotdeauna fără urmă. Iar după o tromboză, o persoană poate dezvolta așa-numita boală post-trombotică, care se manifestă prin umflarea constantă a membrului și formarea de ulcere trofice.
Există, de asemenea, factori de risc mai puțin periculoși care facilitează dezvoltarea trombozei venoase profunde. Acestea includ obezitate, insuficiență cardiovasculară în stadiul de compensare, traumatisme ale membrele inferioare precum și boala varicoasa cu insuficiență venoasă.
Tratamentul pentru tromboza venoasă profundă
În tratamentul tuturor pacienților cu tromboză venoasă profundă, este necesar să se rezolve problema cardinală a trombolizei. Tromboliza poate fi sistemică și selectivă. Tromboliza este singurul tratament care duce la dizolvarea completă a trombului și conservarea valvelor venoase.
Pe lângă tromboliza, sau în locul acesteia, se efectuează tratament anticoagulant, terapie de compresie și uneori un filtru cava. Terapia anticoagulantă poate fi foarte lungă și poate fi efectuată pentru un timp suficient de lung după externarea din spital.
După ce suferi de tromboză venoasă profundă, poate apărea o complicație numită sindrom post-trombotic. Boala post-trombotică apare atunci când valvele din venele profunde care controlează direcția fluxului sanguin sunt deteriorate.
În cazul trombozei venoase, trebuie să urmezi o dietă, excluzând din dietă alimentele care conțin o cantitate semnificativă de vitamina K, A, și C. Se recomandă, de asemenea, un aport moderat de lichide. Mănâncă alimente care subțiază sângele, cum ar fi usturoiul, ardeii și anghinarea.
Tromboza venoasă pe picior poate fi identificată după poze. Afecțiunea se manifestă cel mai adesea prin umflarea persistentă a membrului afectat, durere în acesta, precum și o schimbare a culorii membrului inferior bolnav.