Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Tromboza venoasa: care sunt semnele
Tromboza venoasa: care sunt semnele

Tromboza venoasa: care sunt semnele

20 mai 2021, 22:03,
în Sanatate

Tromboza venoasa este o problemă de sănătate destul de frecventă care poate avea consecințe grave. Care sunt semnele? Aveți factori de risc pentru tromboză? Ce se stie despre riscul foarte rar de tromboză venoasă in cazul anumitor vaccinuri împotriva SARS-COV2?

Tromboza venoasă este formarea unui cheag de sânge într-o venă. În majoritatea cazurilor, această tromboză venoasă apare la nivelul picioarelor. Există două tipuri de tromboze:

– tromboza venoasă superficială care afectează rețeaua venoasă superficială, numită acum paraflebita

– tromboza venoasă profundă care afectează rețeaua venoasă profundă.

„Trombozele venoase legate de vaccinul împotriva Covid, în special vaccinul AstraZeneca, sunt atipice. Venele care apoi se blochează nu sunt cele care, de obicei, trombozează și nu sunt cele ale membrelor inferioare”, subliniază dr. Ariel Toledano, doctor vascular și flebolog (Paris), potrivit Top Sante.

Semne ale trombozei venoase

Semnele trombozei sunt în principal un picior umflat, roșu și dureros (dureri spontane sau la palpare). „În tromboza venoasă superficială, cordonul venei apare roșu, fierbinte, umflat”, spune dr. Ariel Toledano. Tromboza venoasă poate fi însoțită de o ușoară febră. Tromboza venoasă profundă poate fi asimptomatică.

Factori de risc

Primul factor de risc pentru tromboza venoasă este vârsta. „Înainte de 40 de ani, riscul de tromboză este de 1 la 10.000, după 75 de ani, este 1 la 100”, informează medicul, potrivit sursei citate.

Al doilea factor de risc este obezitatea. Cu cât sunteți mai supraponderal, cu atât este mai probabil să aveți tromboză venoasă. „Persoanele cu tulburări de sângerare, cancer solid sau limfom, boala Hodgkins, cei cu antecedente de tromboză, boli inflamatorii sunt, de asemenea, mai expuse riscului de a dezvolta tromboză venoasă la fel ca și cele care au suferit o intervenție chirurgicală, în special ortopedici (proteză de șold, proteză de genunchi etc.) și cele care sunt imobilizate”, indică dr. Ariel Toledano.

Alți factori de risc pentru tromboza venoasă: contracepția estrogenică, tratamente de stimulare ovariană ca parte a FIV, tratamente de substituție pentru menopauză. Sarcina și cele 6 săptămâni după naștere sunt o perioadă riscantă pentru tromboza venoasă. Călătoriile lungi cu mașina, trenul și în special cu avionul (aer uscat și sub presiune) implică, de asemenea, un risc de tromboză venoasă.

In schimb, persoanele cu insuficienta venoasa nu prezinta un risc mai mare de a dezvolta tromboza venoasa profunda, spune dr. Toledano.

Vaccinul Covid și riscul de tromboză: ce trebuie să știți

Riscul de tromboză in cazul anumitor vaccinuri Covid modificate inactivate pe bază de virus, inclusiv AstraZeneca, este extrem de rar, de ordinea câtorva cazuri la un milion.

„Mecanismul acestei tromboze este diferit de cel al trombozelor pe care le vedem în mod convențional. Este o tromboză de origine imună legată de o tulburare de autoimunitate. Sistemul imunitar se îndreaptă spre persoană și determină distrugerea trombocitelor, ceea ce crește coagularea și creează un risc de cheaguri”, informează medicul.

„Persoanele cu tulburări de sângerare nu au nicio contraindicație pentru aceste vaccinuri, deoarece nu este același mecanism de acțiune ca și alte tromboze”,e n liniștește pe dr. Ariel Toledano. Riscul de tromboză in urma vaccinului este foarte moderat în comparație cu riscul de tromboză cauzat de Covid: „30 până la 40% dintre persoanele care au o formă severă de Covid au tromboză sau chiar embolie pulmonară”.

Diagnosticul trombozei

O ecografie Doppler este efectuată pentru a vizualiza cheagul și pentru a vedea locația exactă, precum și diametrul, întinderea, ceea ce este important de știut pentru tratament. „Această examinare face posibil, de asemenea, să se vadă în cazurile de tromboză venoasă superficială dacă există o tromboză venoasă profundă asociată”, informează medicul.

Complicații

„Natura periculoasă a flebitei este legată de riscul său de a evolua spre embolie pulmonară, care este a treia cauză principală de deces cardiovascular după atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale”, explică medicul.

„Facem distincția între tromboza venală profundă proximală (venele iliace sau femurale) și tromboza distală a venei profunde. Cu cât este mai proximală o tromboză venoasă profundă, cu atât este mai mare riscul migrării unui cheag și, prin urmare, al unei embolii pulmonare”, subliniază dr. Ariel Toledano.

Celălalt risc de complicație al trombozei venoase profunde este sindromul post-flebitic. Venele s-au deteriorat la persoanele care nu au fost tratate foarte bine pentru tromboză sau care nu și-au purtat ciorapii de compresie: pielea își schimbă culoarea, devine mai închisă, piciorul are răni, ulcere, edem, este foarte fragil. Aceste tulburări trofice post-flebitice duc la un handicap pe termen lung, avertizează el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 ianuarie 2025
25 ianuarie 2025