Tromboza hemoroidală: Simptome, cauze frecvente și tratament
Tromboza hemoroidală reprezintă o complicație a bolii hemoroidale, caraterizată de apariția unor trombi (cheaguri) în plexul venos hemoroidal extern. Cu alte cuvinte, tromboza se prezintă sub forma unei excrescențe dureroase, de mărimea unui bob de fasole, în jurul anusului.
Tromboza hemoridală poate să apară spontan, ca urmare a unui scaun dificil sau a unui efort prelungit de a avea scaun și conține sânge închegat. Uneori, această afecțiune este acompaniată de sângerări abundente, în special dacă mucoasa de deasupra hemoroizilor trombozați suferă o eroziune.
Potrivit medicilor, în cazul trombozei hemoroidale este vorba despre ruptura unor vene cu constituirea unui hematom local, ce se transformă ulterior în tromboză, mai degrabă decât un proces de tromboză produs în interiorul lumenului vascular.
Tromboza hemoroidală: Simptome și cauze frecvente
Tromboza hemoroidală debutează cu o senzație de tensiune anală, însoțită de o durere bruscă. Prin palpare, se observă una sau mai multe tumorete (umflături) dure și dureroase, de culoare albastru-violacee. De regulă, tromboza hemoroidală este asociată trombozei edematoase.
Un alt simptom dat de hemoroizii trombozați îl reprezintă sângerarea, întâlnită pe lenjeria intimă și în vasul de toaletă.
De asemenea, își pot face apariția înțepăturile sau senzația de arsură în zona anusului, pe hemoroizi, în momentul în care intră în contact cu transpirația sau apa. Acest lucru este generat de caracterul deschis al rănii, asemănătoare cu o tăietură.
Un simptom obișnuit al acestor hemoroizi trombozați este reprezentat de disconfort sau de durere în zona afectată.
De-a lungul timpului, s-a constatat că persoanele supraponderale sau femeile însărcinate sunt mult mai predispuse să aibă tromboză hemoroidală.
Printre cauzele care duc la apariția trombozei hemoroidale, se numără: constipația, diareea acută (care survine în urma consumului excesiv de laxative), consumul de băuturi alcoolice, cafea sau alte tipuri de băuturi carbogazoase (acestea deshidratează și agravează boala).
Tratament pentru tromboza hemoroidală
Dacă diagnosticarea se face în primele ore de la prezentare, sângele poate fi evacuat cu ajutorul unei seringi. Odată ce sângele s-a coagulat, îndepărtarea prin această metodă nu mai este posibilă şi cheagul poate fi îndepărtat printr-o incizie, cu anestezie locală. Intervenția poartă numele de tromboectomie și constă în înlăturarea cheagurilor de sânge printr-o excizie, care durează câteva minute și în urma căreia pacientul poate să își reia imediat viața normală.
Important de precizat este că trombozele hemoroidale nu trebuie neglijate, deoarece încă de la apariție pot degenera în abcese perianale (infecții). Astfel, pot apărea mai multe complicații, care pot genera fistule perianale. Cel mai indicat tratament este prevenția, de aceea toți pacienții ar trebui să meargă la un consult de specialitate, încă de la primele simptome (durere, disconfort, înțepături și sângerări anale).
Pentru curățarea sau resorbția cheagului este recomandată aplicarea unei creme care conține un heparinoid. Cu un tratament adecvat, situația medicală se va îmbunătăți considerabil.