Tristețe în mediul universitar din Iași. A murit Constantin Rezachevici, valoros istoric și cercetător născut în capitala Moldovei

de: evelina.chitoroaga
02:00, 11 ian. 2021

Moment trist pentru mediul universitar din Iași. Născut la Iași, la 26 ianuarie 1943, valorosul istoric Constantin Rezachevici a murit. A urmat cursurile Facultății de Istorie a Universității din București, absolvite în 1965. A lucrat apoi, neîntrerupt, timp de 41 de ani, la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române

Început trist de 2021 pentru membrii din mediul universitar din Iași. La 77 ani, născut la Iași, la 26 ianuarie 1943, valorosul istoric Constantin Rezachevici a murit. A urmat cursurile Facultății de Istorie a Universității din București, absolvite în 1965. A lucrat apoi, neîntrerupt, timp de 41 de ani, la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române. Din 2007 și-a continuat activitatea în calitate de cercetător științific I la Centrul pentru Patrimoniul Românesc din cadrul Institutului de Istoria Artei „George Oprescu” al Academiei Române.

Doctor în Științe istorice, Constantin Rezachevici era specializat în Istorie medievală

Doctor în Științe istorice cu teza „Radu Șerban și epoca sa” (1978), laureat al Premiului „Nicolae Bălcescu” al Academiei Române pe anul 1978, Constantin Rezachevici era specializat în Istorie medievală. A publicat mai multe volume (între care «Istoria popoarelor vecine și neamul românesc în Evul Mediu», 1998; «Rolul românilor în apărarea Europei de expansiunea otomană. Secolele XIV-XV», «Evoluția unui concept în contextul vremii», 2001; «Cronologia critică a domnilor din Țara Românească și Moldova. 1324-1881, I, Secolele XIV-XVI», 2001) și peste 300 de studii consacrate acestei perioade, a participat la elaborarea unor fundamentale volume colective (între care vol. V al Tratatului academic de «Istoria românilor», 2003), contribuțiile sale impunându-se prin bogăția surselor (interne și externe), rigoarea și meticulozitatea documentării. A fost, de asemenea, editorul multor documente interne și externe («Cronica Moldovei de la Cracovia. Secolul XIII – începutul secolului XVII», 2006 etc.).

Una dintre figurile de marcă ale istoricilor din România

Istoricul Constantin Rezachevici este una dintre figurile de marcă ale istoricilor din România. Chiar dacă a plecat din Iași, pentru a studia la București, acesta a păstrat legătura cu universitarii și cercetătorii din capitala Moldovei. Astfel, colegii care activează pe zona Istoriei medievale la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, Facultatea de Istorie sau cercetători au anunțat, cu regret și durere, moartea acestuia. Lucrări precum „Istoria popoarelor vecine și neamul românesc în Evul Mediu”, 1998; „Rolul românilor în apărarea Europei de expansiunea otomană. Secolele XIV-XV” sau „Evoluția unui concept în contextul vremii”, 2001 sunt repere științifice pentru analiză istorică și documentară dedicată acestei epoci. Dumnezeu să-l odihnească în pace!