Tristețe în mediul academic din Iași! Universitarul Cristian Dragomir, rector al Universității de Medicină și Farmacie din Iași, a murit

de: Redacția BZI
02:00, 07 feb. 2022

Universitarul Cristian Dragomir, fost rector al Universității de Medicină și Farmacie din Iași, a murit! Profesorului i se va putea aduce un ultim omagiu luni (astăzi), 7 februarie 2022, între orele 9:00 şi 16:00, în faţa Amfiteatrului ”Chirurgie” sau marţi, 8 februarie 2022, în Biserica ”Sf. Spiridon” din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţe. Slujba de înmormântare va avea loc în Biserica ”Sf. Spiridon” miercuri, 9 februarie 2022, la ora 13:00. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Universitarul Cristian Dragomir, fost rector al Universității de Medicină și Farmacie (UMF) ”Grigore T. Popa” din Iași, a murit (sâmbătă, 5 februarie 2021), la 81 de ani. Acestuia i se va putea aduce un ultim omagiu luni (astăzi), 7 februarie 2022, între orele 9 şi 16, în faţa Amfiteatrului „Chirurgie” sau marţi, 8 februarie 2022, în Biserica ”Sfântul Spiridon” din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţe. Slujba de înmormântare va avea loc în Biserica ”Sfântul Spiridon” miercuri, 9 februarie 2022, la orele 13:00. Conducerea Universității de Medicină și Farmacie din Iași a anunțat cu mare regret că profesorul universitar doctor Cristian Dragomir, rector al UMF între 2006 și 2008, s-a stins din viaţă.

Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași l-a omagiat, anul trecut, în mai, pe prof. univ. dr. Cristian Dragomir, cu ocazia împlinirii vârstei de 81 de ani, ocazie cu care i-a fost înmânată și o plachetă de aniversare.

Universitarul Cristian Dragomir, rector al Universității de Medicină și Farmacie din Iași, a murit

Născut la 28 aprilie 1940 la Bârlad, prof. univ. dr. Cristian Dragomir, a absolvit în anul 1962 Facultatea de Medicină a Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iași și a devenit doctor în Medicină în anul 1974, cu teza intitulată ”Osteosinteza extraarticulară de col femoral”. Era specialist în chirurgia oncologică, esofagiană, hepatică, pancreatică, senologică, precum și în cea plastică și reconstructivă, cu un palmares de peste 25.000 de intervenții chirurgicale și este autorul unor lucrări care fructifică această experiență, precum ”Chirurgie plastică și reparatorie”, volumul I (1980), ”Tratamentul ulcerului gastroduodenal perforat” (1981), ”Actualități în chirurgia cancerului gastric” (1999). Între anii 2006 și 2008 a fost rectorul UMF Iași.

În 2020 a fost inaugurat Centrul de Simulare al Universității, care îi poartă numele. Era membru al Academiei de Științe Medicale din România, membru de onoare al Academiei Republicii Moldova, membru al Academiei de Științe din Ucraina, al Societății Internaționale de Chirurgie și al Colegiului Regal al Chirurgilor din Anglia.

Prof. univ. dr. Cristian Dragomir: ”Doresc UMF Iași să reușească să primeze calitatea în toate domeniile de activitate…”

Pe de altă parte, într-un interviu acordat publicației oficiale a UMF Iași (în 2017), prof. univ. dr. Cristian Dragomir arăta următoarele:

”Ce aș dori UMF Iași? În primul rând să reușească să primeze calitatea în toate domeniile de activitate: calitatea cadrelor didactice, calitatea procesului de învățământ. Să se mai termine cu valul ăla de care ați spus dumneavoastră, pentru că în momentul în care va fi un corp didactic de bună ținută profesională, se rezolvă și alte probleme. Un om de calitate își vede de treaba lui, e bine pregătit, e inteligent, muncitor, da-și vede de treaba lui”.

Distinsul universitar continua și reliefa:

”Apoi i-aș dori Universității să fie tot mai puternică din punct de vedere material, pentru că o bază materială condiționează calitatea procesului de învățământ. În al treilea rând, să fie mai vizibilă. Am senzația că rectorul actual deja începe să se lanseze și să se impună la nivel național. A luat anumite poziții, la niște consfătuiri, am citit în presă, în legătură cu rezidențiatul, i s-au acceptat punctele de vedere. Adică vocea universității noastre trebuie să fie o voce puternică, echilibrată și să fie auzită și respectată în toată țara. De exemplu, impresia mea este că, acum, Universitatea de Medicină din Cluj este deasupra celei din București. Bucureștiul se tot lăuda cu performanțe, dar ca atmosferă, ca nivel de pregătire, Clujul e deasupra. Aș vrea și despre Iași să se spună la fel”.

Moartea prof. univ. dr. Cristian Dragomir, fost rector al Universității de Medicină și Farmacie din Iași, lasă un gol imens în mediul academic medical național.