Tribunalul din Sibiu a decis! O familie trebuie să primească daune morale în valoare de 17.000 de euro

de: Alexandru Ifrim
16:01, 17 mai 2021

În anul 2019 o fetiță în vârstă de zece ani din Mediaș a fost mușcată de un câine fără adăpost. Ca urmare a acestei situații triste, părinții minorei au depus plângere.

În urmă cu câteva zile Tribunalul Sibiu a decis că Unitatea Administrativ Teritorială Mediaş trebuie să plătească în total suma de 17.000 de euro cu titlul de daune morale pentru prejudiciul adus fetiței dar și părinților acesteia.

„Obligă pârâta Unitatea Administrativ Teritorială Mediaş la plata către reclamanţi a echivalentului în lei la cursul BNR din data plăţii a sumei de 12.000 euro, cu titlu de daune morale pentru prejudiciul produs minorei L.E., precum şi a echivalentului în lei la cursul BNR din data plăţii a sumei de 5.000 euro, cu titlu de daune morale pentru prejudiciul produs reclamanţilor LC şi LPI, sume ce vor fi actualizate cu dobânda legală de la data scadenţei (rămânerea definitivă a hotărârii) şi până la data plăţii efective”, se arată în decizia Tribunalului Sibiu.

O altă tragedie s-a produs în momentul în care copila a fost mușcată de câine

Conform comunicatului oferit de reprezentanții Asociației Inițiativă pentru Responsabilitate Civică (IRUC), care au luptat în instanţă pentru fetiţa care a fost atacată şi mușcată de un câine din aproprierea blocului în care locuieşte împreună cu familia sa, acest incident s-a produs în luna iunie 2019.

Pentru a obţine suma de 17.000 de euro asociaţiei i-a trebuit doi ani, mai ales că în timpul acesta s-a mai produs o tragedie. Mama fetiţei, care era însărcinată în 20 de saptmani, din cauza șocului pe care l-a trăit în acel moment, a pierdut sarcina.

„Familia victimei a apelat la ajutorul Asociației Inițiativă pentru Responsabilitate Civică, organizație constituită pentru a apăra drepturile victimelor atacate de maidanezi după cazul Ionuț Anghel. Vă reamintim că este responsabilitatea primăriilor să se asigure că nu există câini fără stăpân pe străzile și în spațiile publice încă din 2013 când a intrat în vigoare Legea lui Ionuț, copilul de 4 ani ucis de maidanezi aciuați pe un spațiu de lângă un parc central. Din păcate, multe primării nu își fac datoria ca dovadă că și după 8 ani de la tragedia din capitală, există încă orașe și municipii în care câinii fără stăpân reprezintă un pericol pentru sănătatea și viața cetățenilor și mai ales a copiilor”, se arată în comunicatul IRUC.

Copilă în vârstă de 10 ani a suferit o traumă în urma muşcăturii câinelui maidanez.

„Din perspectiva cuantificării daunelor, deși mari față de media obișnuită, raportat la suferința generată de incidentul în sine, apreciez că este nesemnificativă. Trauma suferită de minoră, victima câinelui maidanez, se va întinde pe o perioadă foarte lungă de timp, neexistând o opinie unitară cu privire la modul în care afectează psihicul minorilor astfel de traume, prin urmare despăgubirea obținută nu este suficientă. În ceea ce privește suferința părinților, care datorită acestui incident au pierdut un copil, mama suferind un avort la câteva zile de la incident, este lesne de înțeles. Aceștia au suferit un dublu prejudiciu, unul generat de suferință copilului mușcat de câine, care ar putea să nu mai fie niciodată același, și unul personal generat de pierderea unei sarcini și de vinovăția resimțită ca părinte, care nu a putut face mai mult pentru copilul lui. Astfel încât, despăgubirea acordată prin sentință apare a fi insuficientă”, a declarat avocata Carmen Bordei.

Ana Măiță, unul dintre membrii fondatori ai asociației, susţine că luptă pentru siguranţa romanilor.

„Ducem o luptă tăcută, dar extrem de importantă pentru siguranța românilor și a familiilor lor. Nu ne sprijină nimeni, nu este o cauză populară deși ceea ce noi solicităm este să nu mai existe câini pe străzi, exact așa cum prevede și legea. Lăsați pe stradă, câinii fără stăpân pot ataca oameni sau pot fi chiar ei victimele abuzurilor. Locul lor nu este pe stradă iar primarii trebuie să înțeleagă că este responsabilitatea lor directă să găsească soluții pentru a aplica legea”, spune Ana Măiță.

Copil de 5 ani mușcat de câine în judeţul Iaşi

Caz şocant în judeţul Iaşi! un copil în vârstă de 5 ani a fost muşcat de câinele cu care se juca. Minorul a fost transportat la Spitalului de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi. Acesta este în stare stabilă, însă a fost supus unor intervenţii chirurgicare.

„Starea copilului de 5 ani ajuns la noi în urgenţă cu multiple plăgi prin muşcare, am înţeles de un câine. Copilul a fost internat pe secţia de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă (CCPR), a fost supus intervenţiilor chirurgicale de la nivelul scalpului, la nivel cervical şi s-a făcut o amputare parţială a policelui drept şi indexului stâng. Are o evoluţie favorabilă, va fi trecut de pe zonă tampon pe secţia CCPR. Nu a fost nevoie de internare pe secţia de Terapie intensivă. Speram că va fi în continuare la fel bine pe evoluţie şi va fi externat. În funcţie de evoluţia plăgilor se pot efectua de către CCPR intervenţiile post intervenţiei de urgenţă”, a declarat Alina Belu, managerul Spitalului de Copii Sf. Maria din Iaşi.