Trei sferturi dintre pacienții cu COVID-19 din secțiile de Terapie Intensivă ajung la deces! Medicii sunt uimiți cât de repede se deteriorează starea de sănătate a pacienților

de: Alexandra Abonicesei
02:00, 03 apr. 2021

Dr. Costi Plugaru, medic specialist ATI din Spitalul de Neurochirurgie din Iași, a văzut cum se sting din viață în 2-3 zile pacienții COVID-19. În fiecare zi, după ce pleacă de la spital, medicul Plugaru se gândește dacă până a doua zi îi mai găsește în viață pe pacienții cu COVID-19 pe care îi îngrijește, zilnic, alături de ceilalți colegi, la Terapie Intensivă. Personalul medical care îngrijește pacienții în Terapie Intensivă spune că se confruntă cu cea mai severă perioadă de la începutul pandemiei, când rata de supraviețuire a ajuns la 25 la sută.

Odată cu începutul lunii martie 2021, numărul de cazuri COVID-19 grave este într-o continuă creștere, iar presiunea pe secțiile de Terapie Intensivă este foarte mare. Sunt pacienți cu o afectare pulmonară sub 75 la sută care primesc tratament și reușesc să învingă boala, dar sunt și bolnavi cu plămânii afectați aproape în totalitate, cu șanse foarte mici de supraviețuire. Ieri, 2 aprilie 2021, toate cele 19 paturi din secția de Terapie Intensivă Covid a Spitalului de Neurochirurgie erau ocupate cu pacienți în stare critică. Majoritatea sunt din județul Iași. Medicul Costi Plugaru este unul dintre doctorii care îngrijesc bolnavii în Terapie Intensivă de la debutul pandemiei de COVID-19.

„Avem și cazuri care sunt mai la începutul evoluției bolii, dar, din nefericire, starea lor se agravează în ciuda tratamentului specific. Este vorba despre un protocol medical folosit la nivel național și nu numai. Schema de tratament per total o croim în funcție de fiecare pacient, fiind situații în care unii răspund, însă, din păcate, sunt și cei care nu își mai revin. A crescut capacitatea secției de Terapie Intensivă pentru pacienții COVID-19 la un total de 19 locuri. Aceste modificări au apărut după ce, de mai bine de trei săptămâni, atunci când se eliberează un loc este imediat ocupat de un alt bolnav”, a povestit dr. Costi Plugaru, medicul specialist ATI din Spitalul de Neurochirurgie din Iași.

Doar 25 la sută dintre bolnavii cu COVID-19 care sunt internați la Terapie Intensivă supraviețuiesc

Pacienții care ajung în stare gravă la Spitalul de Neurochirurgie fie au nevoie de suport de oxigen, fie necesită intubare. După ce ajung în secția de Terapie Intensivă Covid începe adevărata provocare pentru medicii care, cu ajutorul schemelor de tratament, încearcă să îi salveze. Perioada medie de internare este de 7-10 zile. În ultima lună, bolnavii COVID-19 care ajung la spital au o stare de sănătate gravă și o evoluție fulminantă a bolii. De la o oră la alta, starea se poate agrava și astfel viața pacientului ajunge pe muchie de cuțit. Medicii au constatat că cei care sunt internați în spital timp de două, trei săptămâni tind să aibă o evoluție bună, fiind ulterior transferați pe o secție de recuperare post-COVID-19.

„Totul pornește de la niște simptome de febră, astenie, tuse, iar după 5 sau 6 zile de la primul simptom se prezintă la spital din cauza unei lipse mari de aer. Sunt pacienți cu o afectare pulmonară foarte mare, ceea ce înseamnă un procent de 80-90 la sută pentru care prognosticul este unul rezervat. Dacă în urmă cu câteva luni ajungeau pacienți cu forme moderate spre severe, acum ajung cu forme critice. În prezent, pot spune cu aproximație că circa 25 la sută dintre bolnavi supraviețuiesc”, a mai spus dr. Costi Plugaru.

Medicul Costi Plugaru: „Acutizarea bolii se întâmplă într-un timp foarte scurt”

Medicii specialiști ATI oferă cu greu un prognostic celor care ajung în stare gravă la spital după ce s-au infectat cu noul coronavirus. Aceștia au constatat că evoluția cazurilor este mult mai imprevizibilă odată cu apariția noilor tulpini. Medicii devin neputincioși atunci când reușesc să aducă un bolnav pe linia de plutire și, la scurt timp, intervine o degradare majoră a stării de sănătate și pacientul decedează. Au fost pacienți cu comorbidități grave care au supraviețuit, în timp ce alții, fără alte afecțiuni, s-au stins în 2-3 zile.

„Am avut pacienți cu neoplazii în stadiul 4 care au supraviețuit și pacienți de 40-50 de ani fără probleme de sănătate care după o evoluție acută a bolii s-au stins în câteva zile. În trei zile de când a ajuns la spital cu o afectare pulmonară mare, un bărbat în vârstă de 52 de ani, polițist, a decedat. Încercăm să livrăm pacienților o cantitate suficientă de oxigen. Mai mult decât să asigurăm un necesar de oxigen de 100 la sută, din păcate, nu putem face, pentru pacienții care au foarte puțin țesut pulmonar sănătos, neafectat.

Acutizarea se întâmplă într-un timp foarte scurt. Sunt situații în care ești optimist și, cu o oarecare reținere, transmiți familiei că ruda lor este un pic mai bine, iar după câteva ore trebuie să le spui vestea tragică. Este foate dificil să discuți cu familia care ar dori, cum de altfel ne dorim și noi, să le spunem că totul va fi bine, dar noi nu putem să anticipăm o astfel de evoluție, mai ales când știm prea bine că are o afectare pulmonară mare”, adaugă medicul ieșean.

Pacienții COVID-19 care au scăpat cu viață le mulțumesc medicilor: „Datorită dumneavoastră iau astăzi masa alături de cei dragi”

Lupta medicilor din secțiile de Terapie Intensivă Covid pentru a salva viața pacienților afectați foarte grav de infecția cu coronavirus a devenit mult mai grea. Pentru medicul Costi Plugaru, această perioadă este cea mai dificilă și mai deosebită din punct de vedere al numărului mare de pacienți în stare critică și al volumului mare de muncă.

„Ne agățăm de tot ce putem ca să îi motivăm să lupte pentru viața lor. Îi întrebăm dacă au copii, nepoți și le amintim că aceștia îi așteaptă să se întoarcă teferi acasă. Au fost pacienți externați cu care încă mai ținem legătura. Primim mesaje de mulțumire. Îmi amintesc că anul trecut, în perioada sărbătorilor de iarnă, un pacient dintre cei tratați la noi în secție a trimis o fotografie de acasă, unde lua masa de Crăciun alături de familie, însoțită de mesajul «Datorită dumneavoastră iau astăzi masa alături de cei dragi». Un alt mesaj a fost trimis de către un fost pacient, tânăr, în jurul vârstei de 30 de ani, care a fost tranferat de la noi la Spitalul «Matei Balș», și care, după ce a fost externat, ne-a spus că se căsătorește”, a declarat dr. Costi Plugaru, medic specialist ATI.