Trei prieteni din Iași, care au muncit în străinătate, au pariat pe succes cu hectare întregi de flori mov. Toți sătenii vor să lucreze pe plantația tinerilor. Un câmp mare cât vezi cu ochii, plin și un miros care te îmbată

de: Raluca Costin
02:00, 05 mai 2021

Veronica, Andrei și Gabriel sunt 3 tineri din Iași care au investit într-o plantație cu lavandă toți banii câștigați în străinătate. Localnicii din satul Stornești, comuna Sinești, s-au implicat în noua afacere și s-au lăudat cu asta și pe facebook. Investiția în afacerea cu o valoare de 80.000 de euro a fost amortizată

Veronica și Andrei Drăghici, împreună cu Gabriel Zupcu, au înființat plantația cu lavandă pe 5 hectare în satul Stornești, comuna Sinești, din Iași, și alte 5 în Bacău. Decizia de a avea o afacere cu lavandă a venit în momentul în care cei trei asociați și prieteni, care au fost plecați să muncească în străinătate pentru o perioadă de aproximativ 10 ani, au vrut să se întoarcă în țară.

„Noi am început probabil ca și mulți alții, cu reportajele de la televizor, și am plantat cu lavandă o suprafață de 1.000 de metri pătrați. Când Gabi și-a dat seama ce trebuie făcut, noi fiind încă în străinătate, am plantat pe 1 hectar lavanda. Am avut așteptări foarte mari într-un timp foarte scurt. Dar după aceea ne-am dat seama că agricultura nu e chiar atât de simplă. Aș putea să-ți arăt mâinile, ca să vezi trecerea de la munca de la birou, la cea de agricultor.

La sfârșitul zilei ai o satisfacție mai bună față de cea din momentul în care ieși pe ușa biroului. Deși ziua de muncă este mai lungă. Nu ne-am descurajat și momentan pot zice că suntem la un nivel ok. Mai avem mult de muncit, e o cale lungă, dar bună. Aici avem fix 60 de sere, capacitate undeva la 6-7 hectare. Noi producem de la A la Z. O parte din butași ajunge la clienți și o parte o replantăm”, susține Andrei Drăghici, unul dintre asociații afacerii cu lavandă, înființată în anul 2015.

Cea mai bună piață de desfacere pentru uleiul de lavandă este Bulgaria, ieșenii obținând anul trecut 100 de euro pe litru

Uleiul de lavandă produs la Sinești ajunge în Bulgaria, iar celelalte produse pe bază de lavandă sunt vândute pe piața din Iași.

„Inițial am făcut plantația strict pentru ulei esențial, plantând soiul Lavandin, care este folosit în special pentru producerea uleiului de lavandă. Am vrut să vindem uleiul de lavandă în afara țării, de exemplu, pentru că aici nu era ulei, la vremea respectivă, foarte popular. Prima dată am făcut ulei esențial de pe primul hectar și l-am vândut. Apoi am vrut să vedem cât producem, ca să putem să ne facem un plan de business, de aceea am testat mai multe variante.

Partenera de afaceri, Veronica, cea care este pasionată de produsele cosmetice, s-a jucat cu mai multe rețete și, în cele din urmă, am scos produsele cosmetice pe piață. Deci mai întâi am vândut ulei esențial, ne-am dezvoltat pe partea de butași și apoi produsele finite. Uleiul se obține după al treilea an de la plantare. Deci, am vândut 150 de litri angro, în Bulgaria, și 50 de litri sunt în laboratorul nostru”, spune Gabriel Zupcu.

Produsele pe bază de lavandă obținute în laboratorul din Sinești au un termen de valabilitate de 2 ani

Veronica Drăghici se ocupă de partea creativă a afacerii cu lavandă, fiind cosmeticiana care face produsele în laboratorul din satul Stornești.

„Pasiunea pentru produsele naturale a început în urmă cu 8 ani, când încă lucram în Londra. Am ajuns la aceste produse naturale din cauza problemelor pe care le aveam cu tenul și căutam soluții pentru a atenua aceste probleme, fără a apela la produsele chimice, la diferite medicamente pe care medicii mi le-au prescris. Am studiat tot ce ține de săpunuri și am decis să încerc să fac unul. Cât de greu poate să fie? Am cumpărat o carte, pentru că la momentul respectiv informațiile pe internet nu erau atât de multe precum găsim astăzi.

Am ales rețeta cea mai simplă, am respectat-o cu strictețe. Am respectat cele 24 de ore pentru a usca săpunul și entuziasmul meu era foarte mare pentru că nu știam cum o să arate în interior. Am așteptat apoi 4-6 săptămâni pentru a se usca, iar după primele utilizări, pielea mea a fost clar mai fină la atingere, se vedeau îmbunătățiri”, a explicat Veronica Drăghici.

Localnicii din satul Stornești au făcut celebră plantația cu lavandă postând poze pe facebook

Pe plantația întinsă pe 5 hectare lucrează, în sezonul cultivării sau recoltării, între 6 și 8 oameni, pe un singur hectar cu lavandă. Gabriel spune că nu a fost o problemă să găsească forță de muncă, primind solicitări chiar și din satele vecine.

„Norocul nostru a fost că am creat o emulație în jurul culturii. De la început, sătenilor li s-a părut interesant, ei cultivând grâu, porumb. Acum, ei cumva sunt parte integrată a business-ului nostru. Dacă o să mergeți prin sat, să întrebați pe cineva de cultura de lavandă, o să vă spună foarte mulți: da, eu am fost acolo, eu am plantat-o, e cultura mea. Toți au făcut poze aici, le-au pus pe facebook. Deci, cumva, acum, chiar noi primim acasă solicitări. Când începem? Mai ales că anul acesta am întârziat lucrările agricole din cauza ploii, foarte mulți ne-au întrebat când vine echipa, când începem treaba. Din punctul acesta de vedere, aș spune că suntem norocoși. În primii ani am muncit doar noi aici, cei 3 asociați”, explică Gabriel Zupcu, cel care se ocupă de promovarea afacerii.

Prețurile cu care se vând produsele Veera sunt cuprinse între 20 și 80 de lei

Costurile cu analizele produselor încep de la 1.000 de euro, până la 5.000 de euro, plătite anual, în funcție de produse. Gabriel spune că a fost indus în eroare din cauza unor informații de pe internet și planul de afaceri a fost dat peste cap după primul an de producție.

„Sunt foarte multe informații pe internet sau la producători, vizavi de cantitatea de ulei rezultată dintr-un hectar cu lavandă. Contează foarte mult clima, cum e lucrată, întreținută plantația, ce tratament se aplică, dacă se aplică. Noi nu am scos mai mult de 60 – 70 de litri de ulei esențial, pe hectar, pe an. Nu știu dacă informațiile sunt realiste. Probabil cu îngrășământ chimic putem ajunge la cantități mari, care apar pe internet. Dar noi, optând pentru agricultura ecologică, fiind în reconversie ecologică, cât ne oferă pământul, atât recoltăm. Deci noi nu putem controla cantitatea recoltată. Noi, inițial, am lucrat ecologic pentru că nu știam cum se cultivă altfel și nu cunoșteam o schemă de tratament pe care să o aplicăm. După aceea am văzut beneficiile unui produs ecologic și am zis că vom lucra așa”, explică Gabriel.

Ieșenii mai pot obține certificatele ecologice de la Direcția Agricolă până în luna septembrie 2021, numărul solicitanților fiind unul mare până în prezent.

Gabriel Zupcu: „Am vândut pe 10 decembrie 100 de pachete și câteva sute în martie”

Volumul vânzărilor a crescut mai ales în ultimii 2 ani, iar cei trei tineri au așteptări mari de la această afacere, de aceea vor să dubleze suprafața cultivată cu lavandă.

„Vânzări mari au fost de sărbători, anul trecut. Am vândut pe 10 decembrie 100 de pachete și câteva sute în martie. S-a vândut foarte bine siropul de lavandă în diverse cafenele din Iași. Noi mai vindem și în câteva băcănii, și pe pagina de facebook. Cifra de afaceri de 25.000 de euro, de anul trecut, este numai din vânzarea uleiului esențial. Profit operațional nu avem, pentru că reinvestim totul în dezvoltarea produselor cosmetice și înființarea noilor culturi.

Dacă ne-ați fi întrebat acum 10 ani, nu știam nimic despre această cultură. Primii 3 ani au fost crunți, pentru că nu știam nimic despre agricultură, noi venind din domenii total paralele cu horticultura sau agricultura. În această perioadă am învățat, am stat pe la Facultatea de Agronomie și ne-am rugat de toți specialiștii să ne ajute să dezvoltăm această cultură. Astăzi avem aici 5 hectare și 5 în Bacău, urmând ca la finalul acestui an să plantăm alte 10 hectare în Bacău”, mai spune Gabriel.

Una dintre afacerile cu lavandă din Iași este a Laurei și Andrei Ignătoaie, care au înființat-o în anul 2015.