Trei importanţi profesori, lideri ai celui mai activ sindicat pe segmentul învăţământului preuniversitar, au dialogat despre cel mai interesant domeniu al lumii contemporane: Educaţia, în lumina reflectoarelor Platoului BZI LIVE – FOTO/ VIDEO
Debut al anului 2020, de impact și actualitate, în Studioul BZI LIVE! A fost programată ediția care a fost urmărită de zeci și zeci de mii de romani. Astfel, vineri, 3 ianuarie 2020, la cu ora 15.00 au fost invitați speciali trei importanți și implicați profesori din Iași, lideri ai celui mai activ sindicat pe segmentul învăţământului preuniversitar local și regional din România anume Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar(USLIP) Iași. Este vorba de preşedintele Biroului Executiv şi al Consiliul Judeţean USLIP Iaşi – prof. Laviniu Lăcustă, de la Colegiul Tehnic Ion Holban, prim – vicepreşedinte prof. Ionuţ Ivaşcu, de la Liceul Teoretic Vasile Alecsandri şi vicepreședintele, inv. Vasile Mindirigiu, Școala Gimnaziala Nicolae Iorga.
O emisiune despre unul dintre cele mai interesante domenii ale lumii contemporane
Alături de cei trei invitați au fost dialogate aspecte despre unul dintre cele mai interesante domenii ale lumii contemporane: Educația. De asemenea, sub ce auspicii și ce se va întâmpla anul acesta pe acest plan, realități din viaţa sindicală, rolul acesteia, aspecte administrative au fost repere ale acestei producții BZI LIVE. Pe de altă parte, analize, idei și disfuncționalități din sistemul educaţional autohton, care sunt măsurile de îmbunătățire ale acestuia, formarea angajaților, birocrația excesivă, necesitatea investițiilor în infrastructura și resursa umană au fost avute în vedere în cadrul acestui interesant dialog cu cei trei.
Decizii de impact și actualitate pentru mii de profesori din Iași
De reamintit că, chiar la finele lui 2019, liderul Laviniu Lăcustă a prezentat o serie de, aspecte și de măsuri de actualitate pentru mii de profesori din Iași! El a scos în prim-plan lucrurile realizate, în ultimele 12 luni, de sindicatul pe care-l coordonează. Pe de altă parte, acesta a transmis că, în ceea ce privește declarațiile lui Mircea Miclea și Daniel Funeriu, foști miniștri ai Educației, cei doi vor fi dați în judecată.
„Noi nu suntem mafioți… Îi vom acționa în instanță pe Miclea și Funeriu”
„Noi nu suntem mafioți… Îi vom acționa în instanță pe Miclea și Funeriu. Ca sindicat, noi ne-am făcut din plin datoria pentru colegii noștri. Apoi, rezultatele PISA sunt și efectul Legii Educației date de Daniel Funeriu. Vreau să arăt că în România nu este respectat dreptul la grevă. Sunt probleme dure în sistem, la care noi am oferit soluții încă de acum 15 ani”, a concluzionat Lăcustă.
„Am câștigat zeci de procese”
Aceste aspecte au venit în contextul rezultatelor la testele PISA. Aceștia dădeau vina pe cadrele didactice în legătură cu slaba performanță a elevilor evaluați. Pe de altă parte, sindicatul ieșean anunță un nou proces care vizează Ministerul Finanțelor, Ministerul Educației, Guvernul României, Camera Deputaților și Senatul. Totul se leagă de slabă finanțare a sistemului public de învățământ preuniversitar, respectiv legislația învechită. Pe segmentul proceselor derulate de sindicat, liderul a arătat că totul are la bază: „Faptul că toate aceste spețe s-au încheiat cu victorii pentru sindicat demonstrează, în mod evident, interpretările legislației făcute de către decidenții din Ministerul Educației Naționale. Poate cel mai relevant exemplu este cel referitor la plata dobânzii legale când a trebuit să purtăm o luptă directă cu acești reprezentanți, marcată printre altele de intimidări și amenințări cu plângere penală la adresa liderului USLIP Iași venite din partea fostului Ministru al Educației, Ecaterina Andronescu”
„Guvernul nu cunoaște legea atunci când vine vorba despre dreptul la muncă și la pensie”
De asemenea, un grav punct atins de liderul Laviniu Lăcustă ține de cumulul pensiei cu salariul. „Avem, în tot sistemul public preuniversitar din România, peste cinci mii de profesori pensionari. Ei nu au ocupat locul nimănui, ci au venit pentru că nimeni altcineva nu a dorit aceste posturi. Situația se întâmplă în mediul rural. Ce vom face, la o clasă a VIII-a, atunci când acest pensionar va fi pus să aleagă între pensie și leafă? Eu cred că Guvernul nu cunoaște legea atunci când vine vorba de dreptul la muncă și la pensie… Acestea sunt drepturile fiecăruia și nu e vorba de un favor făcut”, a conchis acesta.
Anul acesta se împlinesc trei decenii de la fondarea USLIP Iaşi
Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi este o organizaţie sindicală înfiinţată în data de 10 martie 1990, de atunci şi până în prezent păstrându-şi renumele de cea mai importantă structură sindicală judeţeană din ţară. Pentru o bună desfăşurare a activităţii şi pentru performanţă în obiectivele propuse, în cadrul sindicatului îşi desfăşoară activitatea un număr de patru angajaţi: doi jurişti, un contabil şi un secretar, precum şi organele de conducere ale Uniunii: Biroul Executiv care numără 8 membri şi Consiliul Judeţean cu 19 membri în componenţă.
Facilităţi pentru membrii de sindicat
Pentru că s-a dorit asigurarea unor facilităţi, sindicatul a investit într-o serie de obiective, care se află astăzi puse la dispoziţia fiecărui membru de sindicat: Vila Şindi Tour din localitatea Sângeorz Băi, judeţul Bistriţa Năsăud, Agenţia de Turism Şindi Tour, un teren situat în localitatea Vatra Dornei unde deja se afla în construcţie viitorul hotel al USLIP IAŞI din localitatea menţionată.
Care sunt obiectivele organizației
Principalele obiective ale organizaţiei sunt: apărarea drepturilor salariaţilor din învăţământ, refacerea statutului socio-profesional al acestora, apărarea libertăţilor individuale şi colective prevăzute în legislaţia din învăţământ, în vederea atingerii acestor obiective, reprezentanţii sindicatului participând activ la toate formele de dialog social şi negociere cu partenerii de decizie de la nivel judeţean: Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi. Consiliul Judeţean. Prefectura, Consiliile Locale ca organe ce adoptă bugetele unităţilor de învăţământ, Primăria ca ordonator principal de credite, precum şi cu toate instituţiile menite să aplice legislaţia muncii şi protecţiei sociale, ordinea de drept şi apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, cu organizaţiile patronale şi structurile politice. USLIP Iaşi este afiliat la Federația Sindicatelor Libere din Învățământ.